News Flash:

Emanuel Swedenborg un „Buddha al Nordului”

29 Ianuarie 2015
838 Vizualizari | 0 Comentarii
Emanuel Swedenborg (29 ianuarie 1688 – 29 martie 1772), a fost om de stiinta, om politic, filosof si teosof suedez, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist si deputat. Supranumit de catre Balzac „Buddha al Nordului”, Emanuel Swedenborg a fost una dintre cele mai misterioase si complexe personalitati ale Scandinaviei.

Intre anii 1743 si 1745 Swedenborg a intrat intr-o faza de tranzitie care a avut drept rezultat o schimbare a preocuparilor sale centrale de la stiinta si filosofie la teologie.

In 1743, la varsta de 55 de ani, aflandu-se la Londra, are o revelatie care ii schimba radical cursul vietii. Dumnezeu i-a revelat misiunea pe care i-a incredintat-o, spunandu-i: „Eu sunt Domnul, Creatorul si Eliberatorul; te-am ales pentru a face cunoscut oamenilor sensul spiritual al Sfintelor Scripturi. Iti voi dicta tot ceea ce va trebui sa scrii.”

Din acel moment, Swedenborg a renuntat la stiinte si s-a consacrat descrierii lumii spirituale, unei vieti mistice crestine care i se dezvaluia progresiv si pe care a facut-o cu maiestria pe care o dobandise gratie educatiei sale religioase.

In 1744 Swedenborg a calatorit in Olanda, timp in care el a inceput sa aiba o serie de vise revelatorii. Swedenborg purta cu el un jurnal de calatorie in care si-a descris experientele avute in aceste vise. Jurnalul a fost descoperit in Biblioteca Regala, abia in 1850 si publicat in anul 1859 cu titlul Drömboken (Cartea de vise).

Vezi si Cum a fost Noica plagiat de un celebru intelectual italian

In 1747 el incepe sa invete ebraica pentru a citi in original Biblia. Nu de putine ori a facut dovada unor inzestrari exceptionale – clarviziune si profetie. In 1759, aflandu-se la Göteborg, a descris un incendiu ce avea loc la Stockholm, descriere confirmata ulterior cu exactitate. In 1762, aflandu-se in stare de transa, a avut viziunea mortii tarului Petru al III-lea al Rusiei. Reginei Ulrika i-a transmis un mesaj de la defunctul ei frate, Augustus Wilhelm.

Intre anii 1749 si 1756 Swedenborg a publicat principala sa opera teologica Arcana Caelestia sau Heavenly Secrets (Secretele Cerului), al carui titlu complet poate fi tradus ca Dezvaluirea Sensurilor Profunde Ceresti din Sfanta Scriptura sau Cuvantul Domnului. Aceasta lucrare ce cuprinde 10 volume cu un total de aproximativ 6000 de pagini, comenteaza fiecare vers si adesea fiecare cuvant din Geneza si Exod, interpretand-ule cu multiple nivele de semnificatie referitoare la intreaga istorie a umanitatii, problemele si cursul pelerinajului spiritual al fiecarui individ si la nivelul cel mai profund, povestea interactiunii dintre latura umana si cea divina a lui Iisus. Arcana Caelestia il va inspira ulterior pe Immanuel Kant in lucrarea sa Visurile unui vizionar (titlul complet: Träume einer Geistsehers, erlautert durch Träume der Metaphysik - Visurile unui vizionar privite prin visurile metafizicii).

Vezi si Rudolf Steiner si ampla sa activitate ca filosof

In aceasta perioada, Swedenborg a scris opt volume explicand Apocalipsa (Apocalypse Revealed) , alte lucrari intitulate Divine Providence (Providenta Divina), Iubirea si intelepciunea Divina si Cele Patru Doctrine - adica Dumnezeu, Sfanta Scriptura, Viata si Credinta. Swedenborg si-a prezentat experientele traite in lumea de dincolo in volumul intitulat Heaven and its Wonders and Hell (Raiul si minunile sale si iadul).

In restul vietii el a sustinut ca aceasta schimbare i-a fost adusa de Iisus Hristos care i-a aparut, l-a chemat catre o noua misiune si i-a deschis portile perceptiei. Noul sau nivel de constiinta ii permitea acum accesul simultan in aceasta lume si in lumea de dincolo.

In 1768, la varsta de 80 de ani, Swedenborg si-a inceput penultima calatorie in Franta si apoi in Anglia unde a scris ultima sa mare lucrare teologica, True Christian Religion (Adevarata Religie Crestina).

In 1770 la varsta de 82 de ani, Swedenborg calatoreste inca o data la Amsterdam (locul in care au inceput visurile) si completeaza aceasta monumentala opera.

In 1772 la varsta de 84 de ani, Emanuel Swedenborg moare la Londra si este ingropat intr-o biserica suedeza. La aniversarea a 140 de ani de la moartea sa, in 1913, osemintele lui sunt repatriate si este reinhumat in catedrala din Uppsala, langa marele botanist suedez Carolus Linnaeus.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emanuel swedenborg om politic filosof teosof suedez militar astronom
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2288 (s) | 23 queries | Mysql time :0.083975 (s)