News Flash:

Emil Cioran despre schimbarea la fata a Romaniei

6 Februarie 2014
2810 Vizualizari | 0 Comentarii
Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rasinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozofsi scriitor roman stabilit in Franta, unde a trait pana la moarte fara sa ceara cetatenia franceza.
Doamne, ce vom fi facut o mie de ani?! Toata viata noastra de un secol incoace nu este decat procesul prin care am ajuns sa ne dam seama ca n-am facut nimic… Comparatia cu ce s-a indeplinit in alte parti ne-a relevat neantul trecutului propriu si inexistenta culturii noastre. [...]
O mie de ani s-a facut istoria peste noi: o mie de ani de subistorie. Cand s-a nascut in noi constiinta, n-am inregistrat prin ea un proces inconstient de creatie, ci sterilitatea spirituala multiseculara. Pe cand culturile mari pun omul in fata creatiei din nimic, culturile mici in fata nimicului culturii. Din punct de vedere istoric, am pierdut o mie de ani, iar din punct de vedere biologic, n-am castigat nimic. Atata vreme de vegetare daca n-a consumat efectiv substanta vitala a neamului, n-a intarit-o si n-a dinamizat-o in nici un fel. Trecutul Romaniei nu ma flateaza deloc si nici nu sunt prea mandru de stramosii mei lipsiti de orgoliu, ca au putut dormi atata timp, in asteptarea libertatii. Romania are un sens intrucat o incepem. Trebuie s-o cream launtric, pentru a putea renaste in ea. Plasmuirea acestei tari sa ne fie singura obsesie.
Orice om care vrea sau este chemat sa joace un rol profetic in viata Romaniei trebuie sa se convinga ca in tara aceasta orice gest, orice actiune, orice atitudine este un inceput absolut, ca nu exista continuari, reluari, linii si directive. Pentru ceea ce trebuie facut nimeni nu ne precede, nimeni nu ne indeamna, nimeni nu ne ajuta.
[...] Fiecare din noi este in situatia lui Adam. Sau poate conditia noastra este si mai nenorocita, fiindca nu avem nimic inapoi, pentru a avea regrete. Totul trebuie inceput, absolut totul. Noi n-avem de lucrat decat cu viitorul.
Adamismul in cultura nu inseamna altceva decat ca fiecare problema de viata spirituala, istorica si politica se pune pentru intaia oara, ca tot ceea ce traim se determina intr-o lume de valori noua, intr-o ordine si un stil incomparabil. Cultura romaneasca este o cultura adamica, fiindca tot ce se naste in ea n-are precedent.
Misiunea Romaniei trebuie sa ne fie mai scumpa decat toata istoria universala, desi noi stim ca trecutul Romaniei este un timp fara istorie.
Emil Cioran, Schimbarea la fata a Romaniei, Bucuresti, Ed. Humanitas, 1990, pp. 39-40/istoriesicultura.ro.

Vezi si Sfaturi de viata de la marele Emil Cioran 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emil cioran filozof scriitor franta inexistenta culturii istoria adam
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1680 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025934 (s)