News Flash:

Enigma disparitiei lui LEV TOLSTOI

12 Martie 2015
1135 Vizualizari | 0 Comentarii
Pavel Basinski, un cunoscut critic si ziarist, reconstituie aceasta fuga, analizand cu rigoare imensul material documentar aflat la dispozitia cercetatorilor: jurnalele sotilor Tolstoi, jurnale ale membrilor familiei, insemnarile secretarului particular al marelui scriitor, precum si insemnari ale discipolilor sai. Cartea este ilustrata cu fotografii rare din arhivele muzeelor dedicate lui Tolstoi de la Iasnaia Poliana si de la Moscova.

LEV TOLSTOI. Intre 1863 si 1877, Tolstoi a scris cele doua mari capodopere, „Razboi si pace" (1869) si „Anna Karenina" (1877).

Razboi si pace

LEV TOLSTOI a lucrat la „Razboi si pace" timp de sase ani: din 1863 pana in 1869, pornind de la diverse fragmente pe care le avea de cativa ani, astfel dezvoltand povestea si personajul eroului principal, un tanar decembrist. Romanul reda evenimentele din timpul invaziei lui Napoleon vazuta prin prisma destinului catorva familii rusesti si in special prin ochii a doua personaje, printul Andrei Bolkonski si Pierre Bezuhov, care incearca sa descopere sensul vietii, scrie realitatea.net.

Vezi si INVATAMINTELE SECRETE ale scriitorului LEV TOLSTOI

Dintre numeroasele personaje perfect desenate (peste 550), un relief deosebit il capata printul Andrei Bolkonski, contele Pierre Bezuhov si Natasa Rostova. Andrei Bolkonski este un om inteligent si cult, voluntar si energic, generos si sincer, onest si cu o bogata viata interioara, dar care - constient de inevitabilul declin al clasei careia ii apartine si dezamagit de mediul caruia nu i se poate adapta, desi cauta, zadarnic, sa dea prin actiune, un sens vietii - cade in pesimism.

Pierre Bezuhov este un caracter total diferit: timid si lipsit de vointa, sentimental si aplecat spre visare, fara simt practic si spirit de initiativa, snob desi ii displace stilul de viata al aristocratiei.

Anna Karenina

In 1873, LEV TOLSTOI a inceput sa lucreze la urmatorul lui roman de mari proportii, inspirat partial din niste evenimente ce au avut loc la o mosie invecinata, unde amanta respinsa a unui nobil s-a sinucis aruncandu-se in fata unui tren. „Anna Karenina", reprezentand una dintre cele mai marete povesti de dragoste din literatura mondiala, ilustreaza iubirea adultera a Annei Karenina si a contelui Alexei Vronski care duce la distrugerea Annei, ca urmare a refuzului acesteia de a se conforma valorilor ipocrite ale moralei clasei superioare.

„Anna Karenina" este considerat cel mai „cinematografic" roman al lui Tolstoi, beneficiind de numeroase ecranizari. Nefericita Anna a fost intruchipata de actrite celebre: Greta Garbo (1935), Vivien Leigh (1948), Jacqueline Bisset (1985),Sophie Marceau (1997).

Vezi si Anna Karenina de Lev Tolstoi


LEV TOLSTOI - Bibliografie selectiva:

Romane: Razboi si pace (1865-1869), Anna Karenina (1873-1877), Invierea (1899).
Nuvele si povestiri: Amintiri din Sevastopol (1855-1856), Trei morti (1859), Cazacii (1863), Prizonierul din Caucaz(1872), Moartea lui Ivan Ilici (1884-1886), Ivan Prostul (1886), Sonata Kreutzer (1889-1891), Stapan si sluga(1895), Cuponul fals (1911; scris in perioada 1896-1904), Hagi Murad (1912; scris in perioada 1902-1904).

Teatru: Puterea intunericului (1887), Cadavrul viu (1911; scris in 1900).

Scrieri filosofice: Religia mea (1883), Imparatia lui Dumnezeu este cu tine (1894), Ce este arta? (1897), Calendarul intelepciunii (1910).

Scrieri autobiografice: Copilaria (1852); Adolescenta (1854); Tineretea (1856).

LEV TOLSTOI Instrainarea de Biserica si o inmormantare simpla

Tolstoi incepe sa critice Biserica Ortodoxa incepand cu 1880, in 4 scrieri: "Critica Teologiei Dogmatice" (1880), "Armonia Si Traducerea Celor Patru Evanghelii" (1881), "In Ce Consta Credinta Mea" (1884) si "Imparatia Lui Dumnezeu este inauntrul vostru" (1893); din cauza cenzurii, nici una nu va putea sa fie publicata in Rusia vremii lui, scrie Wikipedia.ro.

Ca si Newton si Jefferson inaintea lui, Tolstoi respinge credinta in Sfanta Treime; el neaga dogma lui Iisus ca mantuitor al omenirii, invierea din morti, nasterea din fecioara, viata dupa moarte si judecata de apoi.

Sfantul Sinod il excomunicase pe scriitor din sanul Bisericii pravoslavnice, interzicand inmormantarea sa religioasa fara o prealabila cainta. De la aceasta decizie, exact de la inceputul noului secol (al XX-lea), infruntarea directa dintre excomunicat si excomunicatori avea sa ia proportii uriase. Tolstoi si-a cunoscut adversarii, de aceea si-a luat toate masurile de precautie pentru a nu fi cumva pacalit intr-un moment, cand nu s-ar mai fi putut impotrivi. In anul premergator mortii, el declara solemn:

„...nu pot sa ma intorc la Biserica, sa ma impartasesc inainte de moarte, la fel cum n-as putea inainte mortii rosti vorbe nerusinate sau privi poze pornografice, si, de aceea, tot ce se spune despre cainta mea si impartasania mea inainte de moarte - e o minciuna."
—L. N. Tolstoi

La 28 octombrie 1910, la ora sase dimineata, Tolstoi a plecat de acasa insotit de secretara sa. Fiica Alexandra i s-a alaturat doua zile mai tarziu. De teama sa nu fie urmarit, scriitorul a decis sa se indrepte catre o manastire, insa la mijlocul drumului a abandonat traseul ramanand intr-o statie de tren.

Grabindu-se sa i se alature, la auzul inrautatirii starii sale de sanatate, copiii i-au stat la capatai pana in zorii zilei de 7 noiembrie (20 noiembrie pe stil vechi), cand pneumonia l-a doborat.

Dupa evadarea de la Iasnaia Poliana si imbolnavirea sa la Astapovo, s-au intreprins ultimele incercari de impacare cu biserica. Intr-o telegrama a mitropolitului Antonie din Petersburg i se propune intoarcerea in sanul Bisericii, insa scriitorul refuza ferm.

Ceremonia de doliu este, potrivit prevederilor exprese ale defunctului, dintre cele mai simple cu putinta. Fara fast, fara forme exterioare. In noaptea de 7 noiembrie are un nou atac de cord. I se administreaza morfina. In jurul orei 5 dimineata i se permite Sofiei Andreievna sa-si vada sotul muribund. Tolstoi moare la orele 6. La 8:30 incepe pelerinajul prin fata corpului neinsufletit. La orele 12:00 are loc ceremonia de doliu. Se canta vesnica pomenire. Pe 8 noiembrie sicriul cu corpul neinsufletit al lui Tolstoi e transportat de la Astapovo la Iasnaia Poliana, unde ajunge in ziua urmatoare la orele 10 dimineata.

Pe 9 noiembrie intre orele 11:45 si 14:15, mii de oameni isi iau ramas-bun de la Tolstoi. La orele 15:00 are loc inhumarea lui Tolstoi in padurea Zakaz, in locul dorit de el.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pavel basinski critic ziarist cartea fotografii rare iasnaia poliana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1897 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018965 (s)