News Flash:

Enigma monumentului de la Adamclisi ar putea fi in sfarsit descifrata

15 Februarie 2016
600 Vizualizari | 0 Comentarii
Adamclisi
La numai cativa kilometri de Constanta, in comuna Adamclisi, se afla unul dintre cele mai interesante si misterioase monumente de pe teritoriul tarii noastre. De-a lungul timpului, a fost atribuit romanilor, dar descoperirile arheologie ulterioare au generat diverse controverse cu privire la originea acestui monument.

Elementele de baza ale monumentului

Monumentul de la Adamclisi sau Tropaeum Traiani se afla la circa 60 de kilometri de Constanta, in comuna Adamclisi. Cartile de istorie, din motive subiective, consemneaza ca acest monument a fost ridicat in cinstea imparatului roman Traian intre anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor in anul 102 d.Hr.

Inaltimea monumentului impreuna cu trofeul este aproximativ egala cu diametrul bazei si anume circa 40 m. De jur imprejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, infatiseaza in basorelief scene de razboi. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu inaltimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope initiale, se mai pastreaza 48. Deasupra metopelor se afla o friza cu 26 de creneluri, din care s-au pastrat numai 23, sculptate si ele in basorelief, care alcatuiesc coronamentul nucleului circular.

Vezi si Monumentul lui Traian de la Adamclisi, renovat

In partea superioara se gaseste trofeul bifacial, reprezentat din patru armuri cu patru scuturi cilindrice. Acesta este, de fapt, un trunchi imbracat in armura clasica, cu arme de lupta, la picioarele caruia se gasesc si arme. La baza trofeului se afla doua grupuri statuare fiecare continand reprezentarea trupurilor a trei captivi.

In 1977, monumentul a fost supus unei reconditionari generale, dupa un model ipotetic, in acest fel fiind modificat dupa bunul plac al constructorilor. Atunci a fost momentul determinant cand Monumentul de la Adamclisi si-a pierdut pur si simplu originea si a fost atribuit fara prea multe semne de intrebare imparatului roman Traian.

Controversele istoricilor

Chiar daca istoricii au stabilit ca monumentul de la Adamclisi a fost construit in cinstea victoriei imparatului Traian, atunci cand a venit vorba despre stabilirea originii sale, parerile au fost impartite. Unii l-au atribuit geto-dacilor, altii persanilor sau chiar tracilor, plasand astfel constructia undeva prin secolul IV-V inaintea erei noastre.

Vezi si Enigma monumentului de la Adamclisi


In acest fel, unul dintre cei care a incercat sa demonstreze ca acest monument nu are nimic in comun cu imperiul roman este cercetatorul roman Vasile Rudan. Dupa mai multi ani de studii asidue, cercetatorul a strans diverse informatii vitale care infirma ideea ca ar fi fost construit de romani. Problema este ca metopele au fost interpretate gresit, cauza pentru care istoricii tind sa creada ca are legatura cu razboiul din 102.

Vasile Rudan este de parere ca anul constructiei a fost scos din burta pentru ca in acest fel a fost mai simplu ca anumite probleme controversate sa fie rezolvate.

Un alt fapt important s-a petrecut in 1980, cand autoritatile regimului comunist au declansat o ancheta cu privire la stabilirea perioadei constructiei monumentului. La acea vreme aparuse un zvon cum ca monumentul de la Adamclisi a fost construit cu mult inainte ca imperiul roman sa existe si conform zvonului, aceste informatii erau detinute in arhivele Vaticanului. Nu se cunoaste rezultatul acelei anchete, dar este clar ca la anumite intrebari nu se putea raspunde in acea vreme, la fel ca si acum.

Cheia monumentului

Daca analizam mai multe fotografii, efectuate metopelor inainte sa fie restaurate putem sa aflam indicii importante despre originea monumentului. Interesant este ca pe anumite metope se puteau observa personaje care purtau barba, iar vegetatia era subtropicala. Inaltimea personajelor este una imensa, ceea ce nu corespunde cu ostasii pe care ii avea Traian in subordine.

Elementul cel mai important, care ar putea sa rezolve misterul monumentului, se afla inscriptionat pe platosa unuia dintre soldati. Este vorba despre o pasare cu aripile larg deschise incadrate in anumite modele florale. Odata ce se poate atribui aceasta emblema unui civilizatii din trecutul indepartat, putem spune ca misterul originii monumentului de la Adamclisi este elucidat. Dar cine sa faca asta?
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constanta adamclisi misterioase monumente descoperirile arheologie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1641 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019340 (s)