News Flash:

Enigma placutelor de aur de la Orsova

27 Mai 2013
1910 Vizualizari | 0 Comentarii
Doua morminte descoperite de arhelogogi in anii '60 langa Orsova, contineau placute de aur inscriptionate cu texte religioase ciudate.
Dierna, numele antic al orasului Orsova, a fost atestat documentar pentru prima data in anul 157 d.Hr., fiind locuit de crestini din secolul al III- lea.
Prezenta lor este demonstrata prin mai multe descoperiri arheologice, dintre care doua, mai interesante, au scos la lumina existenta unor texte religioase gnostice.
Aparut in Anchititate, gnosticismul este reprezentat de diferite credinte religioase, care sustin ca oamenii sunt suflete divine, inchise intr-o lume materiala, creata de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este de obicei identificat cu Dumnezeul din religiile monoteiste.
Cele doua placute au fost gasite in doua morminte crestine din secolul al III-lea d.Hr.
Prima din ele, care se afla in mormantul unui copil, a fost gasita in anul 1960 si contine o combinatie de semne semitice-grecesti, de esenta gnostica, formulele facand referire la Dumnezeul iudeo-crestin: “IAW A TH WNII”, adica “Domnul Adonai, Dumnezeule, Dumnezeule!”
A doua placuta, gasita intr-un alt mormant, este si mai ciudata, pentru ca pare sa contina un blestem, adresat romanului Aelius Firmus, acuzat de moartea prin crucificare a Iuliei Surrila.
Placuta, descoperita de arheologi in anul 1968, prezinta semne identice cu literele grecesti, are un continut lingvistic semit, dar este redactata in limba latina:
"Demon immuni dei te agitet Aeliae Firmae stet supra caput Iuliae Surillae" (“Demonul spurcaciunii sa te bantuie, Aelius Firmus! Sa stea deasupra capului Iuliei Surilla”.)
Primele patru randuri sunt semne cu rol magic, exprimind suferinta si invocand in acelasi timp pe Adonai/Iawo, Dumnezeul iudeoc-crestin.
Actualul oras Orsova, situat de malul lacului de acumulare "Portile de Fier I", in zona de varsare a raului Cerna in Dunare, este o localitate noua, potrivit stirileprotv.ro
Vechiul oras, care dateaza din Antichitate, a fost inundat cand s-a construit lacul de aucumulare, in 1970, iar populatia a fost mutata in alta zona din apropiere, unde a fost ridicata noua localitate, in perioada 1966-1971.
Vestigiile antice au fost in parte recuperate, inainte de realizarea barajului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

placute aur morminte arhelogogi orsova dierna atestat documentar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013212 (s)