News Flash:

Era bizantina - scurt istoric

28 Mai 2015
933 Vizualizari | 0 Comentarii
Era bizantina, intalnita adesea sub forma de ani de la facerea/zidirea lumii sau ani de la Adam, a fost cronologia folosita oficial in Imperiul Bizantin si in bisericile ortodoxe. In Patriarhia Ecumenica a fost in uz din anul 692 pana in 1728. In tarile romane, era bizantina a fost cu precadere folosita pana spre mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind inlocuita treptat, pana spre mijlocul secolului al XIX-lea, cu era noastra, pe care o socotim de la nasterea Domnului.

Derivata din Septuaginta si din traditia ebraica, era bizantina (in greaca: Etos Kosmou sau Apo Kataboles Kosmou, in latina: Annus Mundi sau Ab Origine Mundi) a fixat data creatiei la 5508 de ani inainte de intruparea lui Hristos si calcula anii de la facerea lumii. Data creatiei sau inceputul erei bizantine a cunoscut cateva corectii pana a fost fixata definitiv inainte de anul 692, era noastra. Primele incercari sunt cunoscute inca din jurul anului 412.

Vezi si Cunoasterea in Renastere

Era bizantina este considerata ca avand cu 5508 ani mai mult decat era noastra. Pentru transpunerea anilor erei bizantine in anii erei noastre trebuie avuta in vedere aceasta diferenta de ani, precum si faptul ca anul erei bizantine incepea la 1 septembrie, deci cu patru luni inainte de 1 ianuarie. Pentru determinarea anilor erei noastre in raport cu anii erei bizantine trebuie asadar sa se tina seama de data exacta. Cand o data este cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 august se scad 5508 ani din anul exprimat in anii erei bizantine, iar cand data este cuprinsa intre 1 septembrie si 31 decembrie se scad 5509 ani din anul erei bizantine pentru a afla anul erei noastre.

Totusi, pana la anul 1572 se utiliza in Moldova stilul de la 1 ianuarie, iar dupa aceasta data stilul bizantin de la 1 septembrie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

era bizantina adam imperiul bizantin patriarhia ecumenica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2085 (s) | 34 queries | Mysql time :0.058467 (s)