News Flash:

Erich Gost, soldatul fara chip

5 Ianuarie 2014
3126 Vizualizari | 0 Comentarii
Povestea sa, cat si a trupelor Waffen SS, sunt marturii in plus la adresa nebuniei si hecatombelor umane declansate de cel mai devastator razboi din intreaga istorie a omenirii, scrie timetv.ro.
Sa lupti chiar si cu fata smulsa
Pe data de 31 octombrie 1944, Erich Gostl, soldat incadrat in trupele Waffen SS a fost decorat cu Ordinul Crucea de Fier in Grad de Cavaler, drept recunostinta pentru bravura aratata de acesta pe campul de lupta din Batalia pentru Normandia.
Astazi, sterotipurile cu privire la imensa masinarie de razboi germana, precum si faptele reale, de o cruzime inimaginabila, savarsite de SS, ne impiedica cumva sa vedem ca si de partea Germaniei Naziste au luptat o serie de soldati si ofiteri care au dat dovada deseori de fapte de vitejie remarcabila, chiar daca prin natura lucrurilor erau obligati sa lupte in conflagratia nebuneasca starnita de Adolf Hitler.
Imaginea tuturor acestor soldati germani bravi, a  avut de suferit din cauza atrocitatilor facute de clasa conducatoare nazista de pe atunci.
Gostl a fost unul dintre acei soldati individuali, care in ciuda faptului ca au suferit rani mutilante, au continuat sa lupte in ciuda acestor handicapuri fiziologice care i-ar fi facut pe multi alti barbati sa nu se mai gandeasca nici in gluma la continuarea serviciului militar. Erich Gostl a fost de fapt un cetatean austriac nascut in Viena pe data de 17 aprilie 1925.
A fost inclus in randurile celebrei divizii 1 Leibstandarte SS Adolf Hitler , fiind detasat in Normandia. Acolo, a fost inclus in regimentul 1 SS Panzergrenadier care stationa in apropierea orasului Tilly, la doar cativa kilometri de Caen. Pe atunci, Erich Gostl era un mitralior apreciat  la tragaciul mitralierei sale de tip MG-42.
In timpul luptelor din Campania pentru Normandia, pe cand isi apara pozitia de un atac al trupelor britanico-canadiene, Erich a fost lovit in ochiul stang de un glonte ratacit. Aproape imediat o schija l-a lovit in umarul stang. In ciuda durerii si sangerarii puternice, Gostl a dat dovada de o stapanire de sine supraumana si a continuat sa lupte tragand rafale de mitraliera. Cand, un alt glonte l-a nimerit in celalalt ochi smulgandu-i aproape jumatate din fata.
In mod incredibil, soldatul de origine austriaca a continuat lupta, ghidadu-se dupa auz, pana cand o alta schija l-a lovit in pometele obezului drept. A reusit sa mai reziste pana cand asaltul inamicului a fost respins, dar se crede ca Gostl a continuat de fapt sa traga pana cand i s-a blocat arma.
Bunul sau prieten Elmar Bonn, a reusit sa ajunga la cuibul de mitraliera unde era Gostl, moment in care a fost oripilat de ce avea sa gaseasca. Erich era scaldat in sange, prada unor dureri atroce, si literalmente nu mai avea fata, ci o masa amorfa de carne sangeranda.
Erich Gostl a reusit sa supravietuiasca ranilor cumplite, fiind transportat imediat la un spital de campanie, inainte sa fie evacuat in Germania pentru a suporta operatii complicate de reconstructie faciala.
Imediat dupa ce a parasit spitalul, cu toate ca era nevazator la ambii ochi si avea o fata pe care nu i-o mai recunostea nici propria-i mama, Erich s-a inscris la Scoala Militara pentru Nevazatori din Cerniplas, Praga, dupa care a fost decorat cu inaltul insemn al Crucii de Fier. Istoricii presupun ca povestea sa a fost omisa deliberat de uriasa masina de propaganda a lui Goebbles pe motiv ca ranile sale erau prea grave pentru a mobiliza pozitiv populatia.
Cat despre sine, Gostl afirma laconic ca este „doar un soldat care si-a facut datoria”. La sfarsitul razboiului, Erich Gosstl a cazut prizonier al trupelor Aliate, dar a fost eliberat in luna aprilie a anului 1946. Si-a reinceput viata de civil ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cu ajutorul de nepretuit al sotiei sale, Erich a reusit sa-si dea doctoratul in drept la Universitatea din Viena.
A trait aproape anonim pana pe data de 28 octombrie 1990, cand a decedat in Sant Jakob, Austria. Daca cumva s-ar fi nascut american sau englez, cu siguranta ca povestea sa ar fi fost ecranizata de mai multe ori chiar, in binecunoscutul stil hollywoodian.
Waffen SS – Copii de suflet al Fuhrerului
Waffen SS (in traducere directa escadronul inarmat de protectie) a fost sectiunea armata a celebrului SS (Schutzstaffel), comandat direct de catre sinistrul Heinrich Himmler. Dupa un inceput cumva timid, ca o unitate de protectie a liderilor Partidului National Socialist, Waffern SS s-a transformat cu timpul intr-o forta uriasa, care cuprindea la un moment dat 38 de divizii de lupta, care aveau in compozitie circa 950.000 de combatanti.
Pregatirea de lupta a celor din Waffen SS consta  de obicei din cateva luni de antrenamente de baza, dar deosebit de intense. Acestea urmareau optimizarea maxima a trei mari obiective: anume conditia fizica, manuirea armelor mici si indoctrinarea pe linie politica. Pregatirile erau atat de dure, incat unul din trei candidati erau respinsi. Scopul strategilor din Waffen SS era acela de a produce soldati si ofiteri de elita, si multe din principiile organizatorice si metodele lor sunt si astazi folosite de multe forte armate din diferite state ale lumii.
Atmosfera din Waffen era una cu totul si cu totul speciala, relaxata chiar. Aici soldatii si ofiterii aveau relatii de amicitie, spre deosebire de atmosfera rigida din Wermacht. Pana si salutul lor era diferit, fiind o versiune relaxata a „Sieg Heil”.
Nu trebuie uitat totusi ca din randul unitatilor SS, sinistrul Himmler a ordonat formarea formatiunilor Totenkopf, Einsatzgruppen si LSSAH, brigazilor Kaminski si RONA, toate acestea fiind implicate in atrocitati si crime impotriva umanitatii.
Spre sfarsitul razboiului, in ciuda pierdererilor masive, multe dintre unitatile SS si-au pastrat reputatia unor formatiuni de lupta extrem de eficiente in ciuda faptului ca in ultimii ani, calitatea pregatirii scazuse execrabil, iar unele dintre trupele Freilinge erau aproape de rebeliune.
Nu trebuie uitat nici faptul ca Waffen SS a functionat ca o adevarata Legiune Straina pentru cetateni straini, dar care imbratisau doctrina si motivatiile naziste. Au existat asdtfel brigazi Waffen SS cu specific national, compuse din francezi, norvegieni, austrieci, flamanzi, valoni, olandezi, baltici, finlandezi, rusi, ucrainieni, spanioli, maghiari, bosniaci, etc.
In urma acestor fapte, intreaga organizatie Waffen SS a fost condamnata ca fiind o organiatie vinovata de crime de razboi si crime impotriva umanitazii de catre Tribunaul Militar International de la Nurnberg, in timpul celebrului Proces de la Nurnberg.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

waffen ss razboi erich gostl smulgandu-i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022076 (s)