News Flash:

Eroi din mitologia romaneasca Iovan Iorgovan

6 Februarie 2014
2125 Vizualizari | 0 Comentarii
Iovan Iorgovan este un personaj din mitologia romaneasca similar cu Hercules. Legenda este prezenta pe valea Cernei. In legenda Iovan este numit "fiu de ramlean" adica "fiu de roman." In variant romaneasca hidra fuge de Iovan Iorgovan si se adaposteste in munti prin zona Closanilor. 
Acolo, sus pe Muntele Oslea, Iovan Iorgovan isi incearca palosul pe o stanca uriasa care se prabuseste si formeaza podul de la Ponoare. In zona Cheilor Corcoaiei (cheile lui Hercule) are loc prima lupta unde eroul ii taie unul dintre cele cinci capete. Hidra strapunge muntele si fuge, lasand in urma sa un traseu sinuos, straniile chei sapate in calcarele de pe valea Cernei, cu speranta ca va ajunge prima sa se scalde din nou in izvoare termale pentru a-si reface puterile. Iovan insa ajunge primul, se scalda, prinde puteri si de fiecare data ii mai taie hidrei cate un cap. Actiunea se repeta pana cind hidra, ramasa doar cu doua capete, fuge pe valea Cernei catre Dunare.

Vezi si Mitologia romaneasca: Stima Apelor
Oamenii, pentru a-i multumi, au cioplit aici in munte, o imensa statuie care astazi poarta numele de "bustul lui Hercule".
In folclor Iovan Iorgovan a fost si un haiduc vestit si un vanator iscusit care a trait probabil inainte de secolul al XVIII-lea, cel mai probabil in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Aproape toate pesterile importante din zona Muntilor Mehedinti si culoarul montan al Cernei, in special in jurul localitatilor Orsova, Baia de Arama, Baile Herculane si Tismana, apar in folclorul local ca locuri de refugiu ale acestuia.

Vezi si Enigme antice romanesti - Solomonarii
In volumul "Iorgovan - mit, legenda, balada" (Casa Editoriala Cuget, Simtire si Credinta, Bucuresti, 1995), scris de Enache Nedela si Mihai Floarea, sunt adunate 43 de variante ale baladei populare dedicate acestui erou mitic purtand nume de floare primavaratica ("Iorgovan" este inrudit cu persanul "erguan" - liliac, care la randul sau a avut ca etimon nostratic *orgo-, *ergo-). Autorii comenteaza, de asemenea, simbolurile acestei unice creatii folclorice: padurea - simbol al lumii imaginare, fetele - simbol al gintei latine, somnul - simbol al uitarii, al pierderii identitatii, cucul - simbol al indiferentei, sarpele - simbol al opresiunii, musca golumbaca - simbol al perpetuarii si multiplicarii raului, darurile - mreana si fuiorul de aur etc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iovan iorgovan personaj hercules valea cernei muntele oslea hercule
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1818 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019875 (s)