News Flash:

Eroi, iude si documente strict secrete ale P.C.R. din 1946

23 Aprilie 2017
602 Vizualizari | 0 Comentarii
groza dej vasile luca
„Inca din primul trimestru al anului 1946, guvernul comunist a dovedit ca nu are de gind sa respecte angajamentele internationale. Conform hotaririi de la Moscova, reprezentantii celor doua partide de opozitie prezenti in guvern, nu puteau face altceva decit sa protesteze impotriva opresiunii abuzurilor de tot felul si a crimelor premeditate.

O lectie data guvernului a venit din partea studentilor, care, cu ocazia zilei de 10 mai 1946, au manifestat pentru libertate in toate centrele universitare.
La Bucuresti, guvernul a organizat sarbatoarea zilei Independentei in Piata Victoriei.

Studentii si-au dat intilnire la Statuia lui Mihai Viteazul, de unde s-au indreptat spre Piata Palatului Regal pentru a sublinia contributia Coroanei la actul de independenta nationala din 1877. Regele nu si-a facut aparitia. Centrul Capitalei vuia de dorinta de libertate strigata din piepturile a mii de tineri.
Aceasta studentime, pastratoare a traditiilor romanesti si garantia continuitatii peste veacuri a independentei si demnitatii nationale, s-a indreptat, prin strada Clemenceau, spre Piata Victoriei. Coloana era foarte mare si crestea in spirit de infratire cu populatia, care arunca flori si se atasa trup si suflet manifestatiei ce treptat-treptat a prins conturul unei demonstratii de masa.

Vezi si Viata privata a lui Lucretiu Patrascanu


Spre a evita o ciocnire cu «patriotii» regimului comunist, studentii s-au indreptat spre Statuia Aviatorilor, de unde, alergind, au pornit in directia tribunei oficiale, trecind peste masinile care incercau sa bareze drumul.
Soseaua Jianu vuia de strigatul: «Libertate pentru tara subjugata». Nimeni si nimic n-a mai putut opri aceasta masa de oameni pusa in miscare de un singur cuvint: «Libertate».
Ajunsa in fata tribunei, multimea s-a oprit, strigind o lozinca ce a facut sa se innegreasca fetele membrilor guvernului «Jos Guvernul Groza!».
Regele Mihai a asistat la scena penibila in care se gasea guvernul si a plecat la palat.

Vezi si Cele mai cunoscute femei din politica Romaniei - Ana Pauker

Cei din tribuna nu puteau sa dispara prea repede. Protocolul ii tinea pe loc, in timp ce urechile li se impuiasera cu cuvintul «Libertate» dorita de o tara intreaga.
Odata tribuna golita, studentii au plecat din nou spre Palat. Dar si Siguranta, dezmeticindu-se, a pornit la vinatoare arestind pe cine gasea si putea. Ministerul de Interne a hotarit ca studentimea nationala taranista sa fie facuta raspunzatoare de aceasta manifestatie antiguvernamentala. Pe data de 18 mai a fost emis un mandat de arestare impotriva mea, a doctorului Marcel Radulescu, a lui Victor Novac de la Academia Comerciala si Vladimir Mihai de la Facultatea de Drept, socotiti ca organizatori. Cei peste 20 de tineri arestati au suferit chinuri ingrozitoare. Fiind informati de ce se intimpla cu cei arestati si cercul stringindu-se in jurul nostru, am fost nevoiti sa luam calea codrului. Pe data de 22 iunie s-a publicat sentinta prin care eram condamnati la cite doi ani de inchisoare.

Masivul Piatra Craiului ne-a servit drept prim adapost. Aici am mingiiat pusca-mitraliera Beretta si am minuit Parabellum-ul, Steyerul, Browningul sau bijuteria Walter. Ele ne dadeau un plus de siguranta si cu ele ne procuram vinatul de care aveam nevoie. Aici, in tara de piatra, ne-am amenajat pitoreasca ascunzatoare «Cabana Ascunsa» de pe spinarea Galbenoasei, loc ce-si merita pe deplin cuvint numele. […]
De aici descindeam in campania electorala cu alte identitati. Unul se numea Chindis, din Maramures, altul Vasilescu, din Prahova, iar in mine se ingemanau Jean Dumitrescu, din Constanta si Eugen Rades, din Brasov. Bineinteles ca toate actele erau complete, inclusiv livrete militare sau certificate de nastere cu sigiliile si semnaturile oficiale ale celor care le eliberasera. Personal, un rind de acte il aveam asupra mea, iar altul, de schimb, la Bucuresti.

Pe aceste meleaguri au mai trecut si alti fugariti care au gasit adapost si ajutor. Dar, ca peste tot, si aici s-a gasit o iuda care a denuntat. Fusese adus de Puiu Beldeanu. Desigur, acesta nu-si daduse seama ca avea de a face cu un neom. In iulie 1947 jandarmi straini de aceasta regiune au reusit sa aresteze trei persoane si sa distruga unele obiective ce fusesera amenajate.
A ramas de pomina scena identificarii lui Chindris la Ministerul de Interne, dupa arestare. Anchetatorul l-a intrebat:
– Cum te cheama?
– Chindris, raspunde sigur pe el, doar avea si acte!
– Nu e adevarat, minti, nu te cheama asa.
– Ba Chindris ma cheama, doar aveti si actele.
– Nu te cheama Chindris, cum nu ma cheama pe mine Popescu. Minti din nou. Vrei sa-ti spun eu cum te cheama?
– Spune, raspunse Chindris plin de el.
– Te cheama Victor Novac.
– Dar pe tine cum te cheama? Intreba revoltat Chindris.
– Pe mine ma cheama Bulz.
– Pai daca pe tine te cheama Bulz, atunci si pe mine ma cheama Victor Novac.

De abia atunci si-a dat seama ca iuda ii spusese numele adevarat, doar traise cu el in munti peste sase luni, iar Bulz, calaul, Bulz ne fusese coleg de camin si la facultate, ceva mai mare ca virsta.
Ordinele Ministerului de Interne din anul 1946 devenisera drastice. Opozitia trebuia impiedicata cu price pret sa-si desfasoare campania electorala. Elementele active urmau sa fie lichidate. Depistarea acestora se facea cu ajutorul agentilor infiltrati in rindurile partidelor de opozitie.

Pentru ilustrare, prezentam doua documente strict secrete ale Partidului Comunist:

I.Partidul Comunist Roman.
Secretariatul General Nr. 3/456 S.S
Catre responsabilul de …
Trebuie sa luati masurile necesare pentru extinderea propagandei asa cum a fost decisa de P.C.R.:
1. Sefii de echipa care au fost infiltrati in gruparile reactionare urmeaza sa-si intensifice activitatea, provocind disensiuni printre membrii partidelor de opozitie: Maniu, Bratianu, Titel Petrescu.

2. Totdeauna trebuie sa raspindeasca suspiciunea printre membrii reactiunii si sa raporteze saptaminal sciziunile obtinute.

3. Munca trebuie indeplinita de asa natura ca sa impiedice descoperirea membrilor infiltrati, dar daca sunt descoperiti, un atac viguros trebuie dus prin presa contra membrilor influenti ai reactiunii.
Secretari generali: ss. Gheorghe-Dej, Vasile Luca

II.Motto: Nu trebuie permis nici unui reactionar sa inchida calea P.C.R.
Comitetul Central P.C.R.
Strict confidential Nr. 4.573/23.11.1946
Secretarilor responsabili ai P.C.R. din regiunea …
Urmare a deciziei Comitetului Central al P.C.R. de a constitui o garda inarmata, de incredere, va informam prin prezenta de planul pe care trebuie sa-l executati cu minutiozitate:
1. Garda inarmata, de incredere, trebuie sa fie recrutata din membri de incredere ai Tineretului comunist, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a. De preferinta necasatorit;
b. Sa aiba serviciul militar satisfacut si cunostinta perfecta a folosirii armamentului greu de infanterie;
c. Sa fi dat dovada ca este un om de incredere;
d. Sa fie gata sa indeplineasca orice misiune.

2. Garda inarmata trebuie sa fie la dispozitia partidului, dar pentru a preveni protestele reactiunii, trebuie tinut cont de urmatoarele reguli:
a. Pentru un scurt timp politia se va abtine de la orice activitate de securitate permitind hotilor sa fure bunurile cetatenilor;
b. Lumina strazilor trebuie neglijata in asa fel ca cetatenii sa ceara intariri politienesti pentru a face fata hotilor. In acest scop trebuie sa luati masuri necesare incitind presa locala sa ceara constituirea de garzi inarmate;
c. Aceste garzi trebuie formate tinind cont de prevederile paragrafului 1 mentionat mai sus si trebuie sa actioneze numai in interesul partidului;
d. Trebuie sa se inarmeze un numar cit mai mare de muncitori care vor fi folositi la timpul potrivit pentru interesul partidului;
e. Odata constituita garda inarmata ne veti trimite listele aderentilor pentru a autoriza atit dispozitiunile pentru garda muncitoreasca, ce pot fi aduse la cunostinta populatiei, cit si cele confidentiale privind garda de siguranta.
Secretar general: Gh. Gheorghiu-Dej”

*Cicerone Ionitoiu – Rezistenta armata anticomunista din muntii Romaniei 1946-1958, p.10-13, Editura „Gindirea Romaneasca”, 1993/Sursa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

primul trimestru angajamentele internationale lectie guvernului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1880 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034979 (s)