News Flash:

Eroii ce si-au dat viata pentru o Romanie mai buna

27 Septembrie 2013
2346 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Cancicov a reusit sa ridice economia tarii in anul 1938
Sa ne gandim la Mircea Cancicov (1884-1959). Desigur, un nume uitat, poate bagatelizat de cadavrele politice de azi. Cancicov este acela care, fiind ministru de Finante al Romaniei intre anii 1936 si 1939, a reusit sa ridice economia tarii in anul 1938, an care este considerat si azi un etalon de dezvoltare. A murit in anul 1959, in temnita de la Ramnicu Sarat, unde „guverna” tortionarul Visinescu. Sau cazul Mihail Romniceanu, profesor la Facultatea de Drept din Bucuresti si administrator al Bancii Natioanle. Din aceasta ultima pozitie ocupata timp de un an, 1945-1946, el a fost acela care a reusit sa emita in anul 1945 emisiunea nespus de mare de monede de aur (vestitii „cocosei”) ca un subterfugiu, sa nu ne ia rusii tot aurul din rezerva nationala. In timp ce rusii ne jefuiau de tot ce puteau, la proces, Mircea Romniceanu a trebuit sa dovedeasca lipsa jafului economic in relatia cu Germania nazista. M. Romniceanu a declarat, in fata instantei de judecata, intre altele, ca acordul economic cu Germania continea „maximum ce se putea obtine in acele timpuri de presiune germana”. Mai declara ca, in urma acestui acord, s-au adus din Germania trei vagoane de aur, iar in urma unui nou acord din decembrie 1943 s-au mai adus 14.000 kg aur. De asemenea, s-a mai adus o alta cantitate de aur, echivalentul a circa 25 milioane franci elvetieni. Mai precizeaza ca “Maresalul a dat ordin sa se limiteze penetrarea capitalului strain in industrie si viata economica, iar daca limitele stabilite s-au depasit, sa fie restituite”.
Ganditi-va in acest timp la mizeria politica de tip Sova, care, dupa ce a furat prin contractul fraudulos cu Bechtel, acum se face ca nu-l mai gaseste, pentru a se salva pe el si pe Adrian Nastase! Apoi incercati sa asociati personalitatile interbelice, chipurile lor, cu fizionomiile actualilor ministri de Justitie, de Finante, de la Kovesi, Morar, Florin Georgescu la Varujan Vosganian, care viseaza retehnologizarea unei industrii care nu mai exista!
Iuliu Maniu, de trei ori prim-ministru al Romaniei
Iuliu Maniu (1873-1949), care a fost printre altele si membru de onoare al Academiei Romane din anul 1919, s-a opus instalarii guvernului Petru Groza. A fost deputat de Transilvania la Budapesta inainte de1918, presedinte al PNT-ului si de trei ori prim-ministru al Romaniei. Moare la Sighet in anul 1953, scrie cotidianul.ro.
Iuliu Maniu a fost inchis si a murit pentru convingerile lui democratice. Moare la Sighet in 1953
Nu demult, infractorul Adrian Nastase a fost asemuit lui Iuliu Maniu, considerandu-se ca ar fi fost inchis pe „nedrept”, imagine construita fortat si vulgar. Deosebirea dintre ei, dincolo de competente intelectuale si politice, este mai ales in temei juridic: in timp de Iuliu Maniu a fost inchis si a murit pentru convingerile lui democratice, Adrian Nastase a fost inchis din culpa penala. A furat, a mintit, a profitat de putere in serviciu personal.
Constantin I.C. Bratianu a fost inchis la 84 de ani si detinut fara nici un fel de judecata
Constantin I.C. Bratianu (1886-1950) a fost inchis la 84 de ani si detinut fara nici un fel de judecata si dus intr-un loc necunoscut. Astazi, infractorii politici ai Romaniei, daca nu mimeaza sinuciderea ca esec, se imbolnavesc spontan in duba care-i duce la inchisoare; se folosesc de zeci de apeluri si recursuri, doar pentru a amana pedeapsa cat mai mult. Parintii lor si chiar multi dintre ei nu au aratat in trecut nici un fel de indulgenta pentru altii, mai valorosi, mai capabili, incoruptibili.
Radu Portocala, specialist in drept financiar
Sa nu-l uitam pe Radu Portocala (1888-1952), avocat, deputat, specialist in finante maritime, ministru si om politic liberal, primar al Brailei si specialist in drept financiar. A participat la campaniile din 1913 si 1916-1919. Mai mult, i-a aparat in justitie pe toti evreii care l-au solicitat refuzand orice onorariu. A invederat public absurditatea teriei rasiale demonstrand lipsa ei de fundament biologic, social si moral. Cu toate acestea a fost arestat in 1948 si moare la Sighet in anul 1950. Radu Portocala a administrat flota romaneasca, cu precadere cea fluviala, in timp ce altul a vandut-o la fier vechi. Poate fi el asemuit cu un Berceanu, Videanu, Basescu?
Anton Golopentia fost o personalitate stiintifica complexa, licentiat in drept si filozofie, cu doctorat obtinut in Germania
Anton Golopentia (1909-1951) a fost unul dintre fondatorii scolii romanesti de geopolitica si a colaborat cu Dimitrie Gusti la elaborarea de studii de sociologie. A fost o personalitate stiintifica complexa, licentiat in drept si filozofie, cu doctorat obtinut in Germania, prin munca lui, si nu trimis de PCR ca dl. Plesu. In opinia lui Golopentia, „geopolitica este stiinta care studiaza potentialul statelor si dinamica schimbarii mediului geopolitic. Geopolitica trebuie sa fie un fel de meteorologie politica”. O intelege oare ceva dl. Fota din aceasta poveste?!
Tancred Constantinescu (1878-1951-Sighet), matematician remarcabil, a fost unul dintre fondatorii si sustinatorii (si financiar) ai revistei „Gazeta Matematica”. A avut contributii notabile, inovatoare in matematica precum: „Asupra arcelor de parabola si arcelor de cerc” (1899) si „Cateva proprietati ale normalelor de parabola” (1895). Matematicianul Tancred Constantinescu a fost si director general al CFR, publicand si lucrarea „Organizarea si exploatarea cailor ferate” (1927). Poate fi el comparat cu negustorul de fier vechi Gruia sau penalul Fenechiu?!
Fortunat Boros, secui nascut in Zetea din Harghita in anul 1895, moare la Capul Midia, in anul 1953. A fost un scriitor maghiar renumit in perioada lui, dar si calugar franciscan, martir al credintei. La polul opus se afla falsul dizident maghiar Sütő András (n. in 1927 la Camaras-Cluj – d. in 2006 la Budapesta), si el scriitor, dar si fost membru al Marii Adunari Nationale intre anii 1965 si 1977 si vicepresedintele Asociatiei Scriitorilor din Romania intre anii 1974 si 1982. In perioada anilor 1980 – 1989, scrierile lui au aparut exclusiv in strainatate, desi el a continuat sa ramana redactor-sef al publicatiei culturale maghiare „Új Élet” („Viata Noua”), editata de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste de la Targu Mures, asadar, nici vorba de marginalizare. In aceasta perioada a fost urmarit permanent de Securitate desi a petrecut perioade indelungate retras la vila sa de vacanta din muntii de langa Gheorghieni-Harghita, aceasta apropo de cum se petrecea „dizidenta” in Romania!
In martie 1990 a fost una din victimele violentelor interetnice de la Targu Mures, ocazie cu care a fost batut, pierzandu-si un ochi. Dupa perioada de spitalizare (la Bucuresti, Budapesta si in SUA) s-a stabilit in Ungaria, unde si-a petrecut ultima parte a vietii.
Cat despre dizidenta duplicitara a lui Sütő András, o putem vedea si in textele de adeziune fata de regimul comunist:
„(…) Trasaturile chipului drag al tovarasului Gheorghe Gheorgiu-Dej sunt acum in memoria poporului, pentru de-a pururi. (…) Cuvintele sale reprezinta ideile a milioane de oameni, lumina acestor cuvinte iradiaza stralucirea patriei socialiste iar una dintre frazele raspunsului suna astfel: ne vom consacra toata puterea de munca, pasiunea si energia creatoare luptei pentru infaptuirea neabatuta a politicii partidului si pentru prosperitatea Republicii Populare
Romane, pentru slujirea intereselor poporului, dupa minunantul exemplu dat intotdeauna de dumneavoastra (…)” (Sütő András, „Amintiri nepieritoare”, „Gazeta Literara”, anul XII, nr.13, 25 martie 1965, p. 3).
Gheorghe Manu a fost un intelectual cu o vasta cultura stiintifica si umanista
Gheorghe Manu (1903-1961) a fost unul dintre marii nostri fizicieni. Cercetarile sale asupra absorbtiei radiatiei alfa in materie intreprinse la Institut du Radium cuprind determinari experimentale precise si interpretarea lor teoretica in cadrul modelelor existente. A publicat rezultatele sale in „Comptes rendus de l’Academie des Sciences” (1932-1933) iar teza de doctorat „Cercetari asupra absorbtiei razelor alfa” a fost publicata in „Annales de physique” (1944). Era, in vremea aceea, cea mai completa investigatie a interactiei radiatiei alfa cu materia, ea insasi un subiect nou si actual, si a fost citata extensiv. Gheorghe Manu a fost un intelectual cu o vasta cultura stiintifica si umanista. A tinut adevarate cursuri clandestine pentru codetinuti: matematica, fizica, filozofie, istorie, geografie, literatura, drept, limbi straine. Talentul si inventivitatea sa au produs metode originale de comunicare in temnita. Ca texte scrise cu varful acului pe tablitele de sapun sau mesaje Morse codificate prin noduri pe un fir de ata. I s-a cerut sa participe la „reeducarea de la Aiud” si sa semneze o declaratie de desolidarizare. A ramas demn si darz, nu a facut nici un compromis. Ca pedeapsa, grav bolnav fiind, i-a fost refuzat ajutorul medical si a urmat sfarsitul. Putem oare asocia aceasta personalitate puternica si demna cu ductilul Adrian Nastase, care s-a apucat sa scrie lucrari „stiintifice” la inchisoare pentru a i se micsora detentia, pe care o merita de zeci de ori sporita pentru faptele sale, in timp ce cursurile lui Gheorghe Manu erau clandestine, fara stirea paznicilor inchisorii!? Il putem oare compara pe Gheorghe Manu cu un alt fizician, ca Patapievici, pentru care poporul roman are substanta tarata!?
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018166 (s)