News Flash:

Erotismul in Grecia si Roma antica

20 Ianuarie 2014
3430 Vizualizari | 0 Comentarii
Spre deosebire de lumea asiatica, de la care ne-au ramas numeroase materiale documentare, capabile sa ilustreze in amanunt regulile vietii conjugale, societatea greco-romana ne-a lasat putina literatura scrisa, studiul vietii intime din acea vreme putandu-se insa face in baza matrialului ilustrat: fresce, sculpturi, basoreliefuri, mozaicuri - noteaza Infoniac, citat de ziare.com.
Ziua indragostitilor
Putina lume stie ca Ziua Indragostitilor, care la noi a devenit populara abia dupa '90, isi are radacinile in antichitatea greaca si cea romana. In calendarul grec, ea se sarbatorea in mijlocul lunii februarie si simbolizeaza casatoria sacra dintre Zeus si Hera.
In Roma antica, ziua de 14 februarie (actual) era consacrata indragostitilor si simboliza data cand lupoaica legendara a inceput sa-i alapteze pe Romulus si pe Remus, fondatorii Romei. Momentul festiv se numea Lupecalia, cuvant derivat din "lupus".

Vezi si Harem – de la mitul placerilor sexuale, la regulile stricte din Palatul Sultanilor 

Cand crestinismul s-a extins in Roma, noii ierarhi ecleziastici au incercat sa suprime sarbatoarea, considerand-o de sorginte pagana. Era insa prea populara ca sa reuseasca o asemenea manevra si, ca urmare, Lupecalia a fost inlocuita cu o sarbatoare de tip crestin, primind numele de Sf. Valentin.
Printr-o hotarare a papei Gelase I emisa in anul 498, aceasta zi a fost declarata o sarbatoare a indragostitilor, dar nicio norma nu stabilea exact sensul sarbatorii. Ca urmare, cei mai multi au inteles ca este o zi a celibatarilor, care sunt incurajati sa-si gaseasca o pereche, consfintind casatoria pe loc, in baza principiului: vazut-placut.
Memorialistii vietii romane consemneaza faptul ca in nicio alta perioada a anului nu se nasteau asa multi copii la Roma ca la mijlocul lunii noiembrie - respctiv 9 luni de la mijlocul lunii noiembrie (actual). Efectele zilei indragostitilor nu erau de neglijat.
Viata destrabalata era incurajata in randurile armatei grecesti, stationate in Teba. Practic, niciun delict sau nicio crima nu erau pedepsite, daca aveau la baza jutificari de ordin sexual.
Aceasta ciudata cutuma a fericit soldatii, dar a provocat ura vecinilor si dusmanilor, indeosebi in timpul razboaielor purtate intre tebani si spartani. Problema a fost transata de regele Filip al Macedoniei, cand si-a ucis inamicii pana la ultimul om, fiind dusman al violentelor si abuzurilor sexuale de orice fel.
Din pacate pentru el insa, regele insusi traia aventuri erotice, pe care nu le-au suportat iubitele sale. Ca urmare, a fost ucis de una din ele.
Pasiunea grecilor antici pentru zeitele goale
Nu exista indoiala ca arta nudului de tip realist au lansat-o artistii greci, justificand lipsa de pudoare a reprezentarilor prin faptul ca ele redau goliciunea zeitelor.
Sub pretextul de a fi reprezentat zeite, geniile sculpturii grecesti au stiut sa redea perfectiunea formei femeii, poate mai desavarsita decat cea creata de insasi natura.
Intrebandu-se cine le-a servit ca modele maestrilor greci, cercetatorii de astazi opineaza ca fiecare din ei isi daltuia in piatra zeitele dupa formele propriilor metrese, in admiratia carora sculptorul cadea in transa necesara pentru a putea crea.
Ceea ce distinge si inobileaza nudul maestrilor greci este lipsa de ostentatie a acestuia. Dimpotriva, partile corpului sunt prezentate discret, uneori acoperite partial de voaluri si fara a insista pe acele parti care ar putea provoca reactii senzuale.
Arta vechilor greci pare si astazi o lectie despre diferenta dintre expunerea cu adevart estetica si cea pur senzuala.
Literatura erotica
Spre deosebire de cele scrise in orient, se pare ca literatura erotica din Gricia Antica nu apartinea barbatilor. Era scrisa de femei. A ajuns pana la noi una din cele mai populare carti de acest fel, intitulata "saruturi obscene", scrisa de curtezana Filenis din Samos.
Volumul cuprinde patru capitole, specifice: seductia, pozitiile sexuale, folosirea afrodisiacelor si sfaturi numai pentru femei.
A mai circulat cu succes volumul Elefantida, scris tot de o femeie, si care trateaza sexul in grup. Cartea nu s-a pastrat pana la noi, decat numai partial.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lumea asiatica fresce sculpturi basoreliefuri mozaicuri zeus hera
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1562 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013722 (s)