News Flash:

Erwin Kessler, despre TZARA.DADA.ETC: O expozitie de patrimoniu; un periplu prin viata lui Tzara

5 Februarie 2016
964 Vizualizari | 0 Comentarii
Erwin Kessler
TZARA.DADA.ETC. - o expozitie dedicata aniversarii a 100 de ani de dadaism, realizata de istoricul de arta Erwin Kessler, cu lucrari din colectia familiei Emilian Radu, se va deschide, incepand de vineri, la sediul ArCuB din Gabroveni, a anuntat, intr-o conferinta de presa, directorul ArCuB, Mihaela Paun.

Potrivit organizatorilor, expozitia reprezinta cea mai ampla retrospectiva a creatiilor si publicatiilor lui Tristan Tzara organizata vreodata in Romania, fiind, in acelasi timp, si primul eveniment la nivel international care expune o mare parte din opera poetica de prima editie a lui Tzara, ilustrata de marii artisti ai lumii cu care a colaborat.

"Se impunea de la sine. Este o expozitie de patrimoniu. Un periplu prin viata lui Tzara", a spus Erwin Kessler.

Evenimentul celebreaza inaugurarea Cabaret Voltaire si nasterea miscarii Dada la Zurich, pe 5 februarie 1916, expozitia urmand a prezenta desene si lucrari originale de grafica, semnate de avangardisti de faima universala, precum Andre Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miro, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp si Marcel Iancu, carti de artist si publicatii avangardiste istorice, afise ale unor manifestari dadaiste interbelice, precum si o colectie impresionanta de fotografii de epoca reprezentandu-l pe Tristan Tzara in toate etapele vietii sale.

Vezi si Biblioteca Nationala, expozitie inedita. Trebuie vazuta

"Cateva dintre exponate sunt inedite. Sunt lucruri prin care se produce acum inovatia", a spus Kessler, comparand expozitia cu un "urias dirijabil de hartie construit de Tristan Tzara".

Expozitia, care face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, demers initiat si coordonat de ArCuB, poate fi vizitata pana pe 26 aprilie.

In cadrul expozitiei, pe 18 februarie, de la ora 18,00, va avea loc conferinta in limba engleza a lui Marius Hentea — "Tzara Romania", care va fi urmata de o dezbatere in limba romana moderata de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada si Romania. Sunt asteptati sa participe Marius Hentea, Sorin Alexandrescu si Catalin Davidescu. In debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colectiei, editat de ArCuB, cu texte de Erwin Kessler, prefata de Henri Behar si note de Catalin Davidescu.

Potrivit lui Erwin Kessler, manifestarile internationale dedicate dadaismului au debutat inca din noiembrie 2015, cu o serie de expozitii vernisate la Cabaret Voltaire din Zurich. De asemenea, la sfarsitul anului trecut, la Strasbourg, s-a deschis o expozitie dedicata lui Tristan Tzara, care "il cerceteaza pe Tzara poetul, colectionarul si artistul, creatorul de idei intelectuale". Acestea vor fi urmate de apropiata deschidere la Muzeul de Arta din Zurich a unei expozitii in care sunt integrate alte evenimente dedicate cunoasterii dadaismului.

Dadaismul este un curent literar si artistic aparut in 1916 in Europa, caracterizat prin negarea oricarui raport intre gandire si expresia artistica, prin ridicarea hazardului la rangul de principiu de creatie. Indreptat impotriva rutinei in viata, gandire si arta, dezvoltat plenar intre 1916 si 1923, dadaismul a fost infiintat la Zurich, la 5 februarie 1916, de poetul de origine romana Tristan Tzara, caruia i s-au alaturat, la inceput, scriitorii Hugo Ball si Richard Hulsenbeck si artistul plastic Hans Arp, apoi pictori precum Marcel Iancu, Francis Picabia, Marcel Duchamp (SUA), Max Ernst, Kurt Schwitters (Germania).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

expozitie dadaism erwin kessler lucrari emilian radu arcub gabroveni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1628 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013256 (s)