News Flash:

Esenienii si dacii!

6 Noiembrie 2013
3605 Vizualizari | 0 Comentarii
S-a vorbit si continua sa apara ecouri despre un destin privilegiat al romanilor. Niste texte atribuite indianului crestin Sundar Singh prefigurau geografic si arhitectonic spatiul romanesc intr-un fel de Nou Ierusalim. Cei care s-au dus apoi pe urmele textelor ramase de la initiatul indian, au avut neplacuta surpriza sa nu gaseasca in opera indianului nici un cuvant despre Romania. Dar folclorul s-a impanzit. Si in clipa de fata apar idei tiparite despre favoarea pe care romanii o vor binemerita de la Ceruri... S-a instaurat asadar un fel de viziune asupra romanilor care ar figura ca destin ca popor ales!
Astfel de protocronisme sunt fara indoiala inaltatoare pentru o constiinta, ele pot avea o functie psihica importanta la un popor. Dar situarea superlativa, vrem sau nu vrem, trebuie sa aiba un suport istoric sau spiritual, sa aiba, adica, niste dovezi pe care s-ar putea specula "stiintific" ideea protocronista.Exista o idee!Daca dovezi istorice nu exista, daca Sundar Singh n-a scris nici un cuvant despre Romania, daca, daca... exista cel putin o analogie care le-a scapat mai tuturor protocronistilor. Aceasta idee ne vine din secolul intai dupa Christos, si apartine celebrului istoric evreu Flavius Iosef, scrie revistamgazin.ro.
Este cunoscut ca istoricul amintit s-a remarcat in posteritatea lui prin corectitudinea unor scrieri si afirmatii. Desi este sigur ca nu a calatorit la Sarmizegetusa Regia - Gradistea Muncelului, istoricul cunoaste foarte bine istoria dacilor, principalii zei, evolutia spirituala a poporului dac. Mai ales ca pe pamantul Daciei, ritualurile spirituale erau atat de diferite de alte zone spirituale, de pilda acea sala subterana in care se retragea Zalmoxis din trei in trei ani, simulandu-si in chip ritual disparitia din lume pentru a culege "informatii" dintr-un plan transcendental...
Revenind la ideea protocronista, iata ca Flavius Iosef este intaiul mare carturar al timpului stravechi care remarca sfintenia unor mari grupuri de daci.
O analogie in timp, azi surprinzatoare dar foarte puternic sustinuta de Flavius Iosef, este aceea care-i asaza pe dacii patrunsi de sfintenie, alaturi de vechile triburi iudee de esenieni, care, in fine, constituie si azi un model sacru de gestionare a randuielilor colective si de credinta in Dumnezeu. Istoricul evreu vede asadar in dacii sfinteniei desavarsite ceva asemanator sectei esenienilor; el ii descrie pe acei pleistoi ca fiind niste asceti, ca si esenienii, deosebindu-se de pilda de geti prin imbracaminte si mai ales prin regimul lor de viata si de constiinta colectiva. Dacii asceti purtau niste bonete speciale, care-i distingeau de ceilalti muritori, care umblau cu capul descoperit in anotimpurile calde.
Interesant este sa observam ca influenta eseniana asupra dacilor asceti nu poate fi demonstrata; esenienii isi traiau asceza cu trei secole inainte de Iisus Christos, iar Flavius Iosef scrie despre dacii asceti in secolul intai dupa Christos. De aceea este cu atat mai interesanta si surprinzatoare azi analogia, ea sugerand, totusi, o legatura necunoscuta inca intre spatiul Orientului Mijlociu, religios, si vechea Dacie.
In loc de concluzie
Ideea de popor ales, din perspectiva religioasa, inclusiv crestina, poate fi prefigurata prin exemplul recoltat de istoricul evreu, o idee, sa spunem, valabila si pentru spiritualitatea dacilor. Dar ideea nu este asociata doar prin consonanta ascezei si credintei, ci si prin aceea a secularizarii suferintei unui neam. Sa spunem ca suferinta este etalonul sacru, ca prin suferinta vor fi judecate faptele si istoria, iar rezolutia divina va fi o bonificatie data unui neam care nu a cunoscut fericirea liniara terestra, ci jertfa si indurarea?
Ideile se pot inmulti, chiar daca atestarile sunt mai putine. Ce putem retine ca sigur, este ca, intr-adevar, intre daci au existat asceti ai credintei, grupari cu totul exceptionale, care aveau constiinta Atotputerii creatoare si se pregateau inca din viata pentru lumea de apoi!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanilor sundar singh sarmizegetusa regia gradistea muncelului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1687 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019642 (s)