News Flash:

Euripide:" Pentru mine, adevaratul curaj este prudenta."

12 Ianuarie 2014
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
Euripide (n. 480 i.Hr. - d. 406 i.Hr.) a fost un poet tragic grec. Aristotel l-a supranumit „poetul tragic prin excelenta”.
Alaturi de Eschil si Sofocle, Euripide face parte din celebra triada a poetilor dramatici eleni, care au pus bazele tragediei clasice. Influentat intr-o oarecare masura de Protagoras, Euripide a impartasit unele conceptii ale sofistilor.
Din vasta opera a lui Euripide (circa 90 de piese) s-au pastrat 17 tragedii si o drama satirica (intre care „Ion, Ifigenia in Aulis, Troienele, Rugatoarele, Fenicienele, Heraclizii, Oreste, Hecuba, Medeea”.)
Vezi si Stiinta si arta in Grecia antica 
El a fost primul autor dramatic preocupat de prezentarea psihologiei feminine in variate nuante si ipostaze. Pornind de la legende cu caracter mitologic, Euripide a creat conflicte si caractere care laicizeaza in masura considerabila dramaturgia elina, mutand accentul asupra omului si problemelor sale sufletesti. Personajele lui Euripide nu mai sunt victime oarbe ale fatalitatii, ci purtatori de pasiuni, adesea violente. Ele dezbat probleme filosofice si etice, nunta maxime. Din acest motiv, Euripide a fost supranumit si „filosoful scenei”.
Euripide a fost totodata un inovator al teatrului antic grec: a restrans in continuare rolul corului si a adus, alaturi de elementele tragice, si elemente comice, prevestind astfel drama. A introdus in compozitia tragediei intriga, peripetia, recunoasterea, prologul si asa-numitul „deus ex machina”, necesar pentru dezlegarea nodului actiunii.
Euripide a inspirat mari scriitori ca Racine, Corneille, Voltaire, Lessing, Goethe s.a. In limba romana, piese de Euripide au inceput sa fie jucate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in traducerile semnate de Panait Ioanide si Petre Dulfu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

euripide poet tragic grec
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1592 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018207 (s)