News Flash:

Evenimentele istorice de care este legata cetatea Nicopole de Romania

4 Noiembrie 2013
1909 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul este cel din 25 septembrie 1396 (28 septembrie , dupa unele surse), cand, la sud de Dunare fortele crestine se infruntau cu cele otomane, conduse de Baiazid Fulgerul. A mai fost numita si „cruciada de la Nicopole”, avand toate caracteristicile cruciadelor Evului Mediu, iar ofensivei catolice – finantata in mare masura de Franta, Anglia si Ungaria si binecuvantata de Papa Bonifaciu al IX-lea – i s-a alaturat si voievodul Mircea cel Batran, domn al unei tari ortodoxe. Aflata la granita (fizica) intre crestinism si islamiscm Valahia beneficia de avantajul unei armate familiarizata cu strategiile de lupta otomane (sa ne amintim fie si numai victoria de la Rovine, care demult a ajuns pagina de carte... de literatura, nu doar de istorie). Din pacate, orgoliile occidentalilor au prevalat in stabilirea strategiilor si conducatorilor crestini ai luptei de la Nicopole – propunerile voievodului muntean au fost respinse, asa cum a fost respinsa si sugestia de asezare a lui Mircea cel Batran la comanda aripii drepte cruciate, care avea sa deschisa atacul –, iar victoria otomanilor a venit (aproape) de la sine, scrie jurnalul.ro.
Batalia de la Nicopole din 1396 fixeaza, in istorie, reperele asezarii ulterioare a turcilor la sud de Dunare. Dupa aproape o jumatate de mileniu, tot la cetatea Nicopole (de data aceasta aflata sub stapanire turceasca) avea sa se joace unul dintre capitolele importante ale Razboiului Ruso-Turc din 1877-1878, la care a participat si Romania (care il trece in propria-i carte de istorie sub numele de Razboiul de Independenta, caci la finele lui romanii ies, definitv, de sub „protectoratul” otoman). 
Batalia de la Nicopole a avut loc pe 3 iulie 1877 (16 iulie, stil nou). In cateva cuvinte, „schita” istorica a bataliei este urmatoarea: Pasa din Vidin este trimis sa apere granita naturala a Dunarii, pentru a impiedica trecerea fluviului de catre armatele tariste (carora li se vor alatura cele romanesti). Intre obiectivele lui se numara si consolidarea cetatii Nicopole, ca punct strategic de aparare. Dar... noul corp de vest al armatei ruse, aflat sub comanda generalului Nikolai Kridener, reuseste sa captureze orasul inainte de sosirea trupelor lui Osman Pasa. In aceste conditii, pasa se vede obligat sa se retraga cu trupele sale la Plevna (la 40 km sud de Turnu Magurele). Plevna avea sa cada dupa 4 luni lungi de asediu, si Romania avea sa aduca o contributie importanta la aceasta victorie. Osman Pasa insusi alege sa predea armele romanilor si sa devina prizonierul tanarului principe de la Bucuresti , Carol I. Un prizonier de lux, caci, spun istoricii, el nu a fost dus la inchisoare, ci tinut intr-un hotel, de la intersectia dintre vechiul Pod al Mogosoaiei (Calea Victoriei) si strada Campineanu, de la fereastra caruia, se zice, „batranul invins l-a salutat pe tanarul invingator”, in timpul intoarcerii fastuoase a armatei romane.
Desi victoria asupra cetatii Nicopole a fost relativ usoara - spuneam ca trupele otomane conduse de Osman Pasa nu au ajuns la timp – importanta bataliei de la Nicopole, in economia intregului razboi ruso-turc din 1877-1878 a fost uriasa. 
In prima etapa a Razboiului, la sud de Dunare, armata romana a executat in general operatii auxiliare, de sprijinire a armatei ruse, de sustinere a trecerii 
trupelor rusesti pe malul drept al Dunare, de preluare a obiectivelor cucerite – cum este cazul si cu Nicopole. Nu trebuie sa uitam insa ca primul obuz romanesc a fost tras inca de la 26 aprilie 1877, cand, de la Calafat, este bombardat Vidinul, prilej pentru Principele Carol I sa rosteasca de-acum celebra replica: „Asta-i muzica ce-mi place!”. Sa nu uitam nici ca romanii au contribuit efectiv la hartuirea si decimarea flotei turcesti de pe Dunare. Si ca implicarea armatei romane este ceruta chiar de catre Marele Duce Nicolae, dupa doua asalturi nereusite asupra cetatii Plevnei. Participanta la al treilea asalt, armata noastra cucereste reduta Grivita I, cu care, de altfel, incepe lungul sir de victorii care avea sa aduca si cucerirea de facto a Independentei clamate, declarate, la 9 mai 1877 de Mihail Kogalniceanu.
 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

baiazid fulgerul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013293 (s)