News Flash:

Evenimentul care a marcat domnia lui Francisc I al Austriei

12 Februarie 2015
625 Vizualizari | 0 Comentarii
Francisc I al Austriei (in germana Franz Joseph Karl von Habsburg-Lothringen) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 12 februarie 1768, Florenta - d. 2 martie 1835, Viena) a fost primul imparat al Imperiului Austriac (1804-1835) si, inainte de aceasta, ultimul imparat romano-german al Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II). Alaturi de demnitatea de imparat, a fost totodata rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc.

Vezi si Domnia lui Iacob al II-lea de Aragon

Domnia sa a fost marcata de rivalitatea cu Franta revolutionara si napoleoniana. Abia urcat pe tron, a primit vestea sumbra a decapitarii matusii sale, regina Maria-Antoaneta, in timpul terorii Revolutiei Franceze. In anii urmatori, Austria s-a confruntat militar cu Franta, fiind invinsa de geniul militar al lui Napoleon I Bonaparte. Prin Tratatul de la Campo-Formio (27 octombrie 1797), cedeaza Frantei teritoriile de la stanga Rinului, in schimbul Venetiei si Dalmatiei. Semneaza Tratatul de la Lunneville (9 februarie 1801), care dizolva Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana. Apoi, in timpul celei de-a Doua Coalitii Antinapoleoniene, infrunta din nou Franta suferind o severa infrangere in batalia de la Austerlitz (2 decembrie 1805).

Vezi si Domnia lui Lucius Tarquinius Superbus

La 11 august 1804 se declara imparat ereditar al Austriei, iar la 6 august 1806, in urma crearii Confederatiei renane si disparitiei Sfantului Imperiu Roman, renunta la titlul de imparat romano-german luand numele de Francisc I (Franz I).

In 1809 ataca din nou Franta, profitand de cursul nefavorabil al interventiei militare napoleoniene din Spania.

In 1814, isi ataca pentru a patra si ultima data marele inamic, aliat fiind cu Anglia, Prusia si Rusia. In urma victoriei, este recunoscut rolul crucial al Austriei in obtinerea acesteia, Francisc prezidand Congresul de la Viena, care a pus bazele Sfintei Aliante.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dinastia habsburg-lothringen imparat imperiului austriac domnia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2331 (s) | 34 queries | Mysql time :0.087837 (s)