News Flash:

Evul Mediu si cavaleria in Occident si in Asia

28 Noiembrie 2013
2076 Vizualizari | 0 Comentarii
In Evul Mediu, invaziile barbare si caderea Imperiului Roman de Apus au impins in fata o noua clasa dominanta, nobilimea feudala. Folosindu-se de introducerea din Orient a scaritei de sa, care permitea atacul cu lancea cu sprijinitoare, nobilimea feudala a asigurat preponderenta militara a cavaleriei grele.
Intr-o lume fragmentata din punct de vedere politic si economic, disparand posibilitatea de a incadra si a conduce in mod organic formatiuni de infanterie mari, forta militara a trebuit, in mod inevitabil, sa se bazeze pe figura cavalerului (in masura sa sustina dotarea excesiv de costisitoare pentru epoca aceea a armamentului) care, din cand in cand se integra in structura armatei feudale si care de cele mai multe ori se angaja in lupte sporadice si legate de conflicte de o importanta locala limitata.
Un alt exemplu semnificativ al relatiei existente intre decaderea politica si militara a unei puteri unitare si nasterea unei elite de razboinici de profesie, care sfarsesc prin a-si asuma un rol politic hotarator, se regaseste in Japonia perioadei feudale (sec. XII-XVIII); daimyo, nobilimea legata de pamant si care s-a transformat in aristocratie razboinica, si vasalii lor, samuraii, cu caracteristicul lor cod de onoare au influentat pe o perioada lunga istoria acestei tari, faramitand autoritatea imparatilor si sogunilor, intr-o constelatie de potentati locali.
In Europa, din contra, rolul politic si militar al cavaleriei feudale (acoperita tot mai mult de armuri complexe, pe care le foloseau luptatorii si caii lor) a intrat in criza destul de repede, mai intai din cauza arcasilor din lumea islamica, in timpul cruciadelor (sec. XI-XIII), apoi din cauza militiilor pedestre (si acestea dotate cu arcuri), din cadrul comunelor libere care amenintau incet, dar inexorabil intregul sistem al feudalismului. Lovitura mortala data armelor tipice ale cavaleriei grele a venit din reinvierea, in cantoanele elvetiene, a formatiunilor inchise de infanteristi inarmati cu lanci lungi de 4-6 metri cu varfuri de fier si halebarde: companiile de mercenari elvetieni au fost dominante pe campurile de lupta europene mult timp.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

evul mediu barbare nobilimea feudala cavaleriei grele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1576 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013371 (s)