News Flash:

Exercitiul Able Archer 83 desecretizat dupa 30 de ani

21 Noiembrie 2013
1733 Vizualizari | 0 Comentarii
O parte din greseala ii apartine si Administratiei Reagan care nu a fost capabila sa perceapa starea de teama in care se afla conducerea sovietica. Cursa accelarata a inarmarilor completata de erorile de analiza militara a ambelor superputeri ,a adus SUA si URSS la un pas de un razboi nuclear. Constient de pericolul razboiului nuclear , Reagan hotaraste ca in al doilea mandat al sau sa lase o poarta de cooperare cu URSS.
Stadiul relatiilor diplomatice sovieto-americane in 1983
O data cu venirea la Casa Alba a Administratiei Reagan are loc o schimbare radicala de abordare in politica externa a SUA fata de URSS. Presedintele Reagan a convins societatea americana ca este necesara mai multa fermitate atunci cand vine vorba de relatia cu URSS. Liderul american a explicat ca SUA trebuie sa adopte o pozitie de rezistenta mult mai eficienta pe plan international fata de actiunile statului sovietic. Conform viziunii Administratiei Reagan ,politica de ingradire promovata pana acum de Statele Unite nu era suficienta pentru a castiga Razboiul Rece cu URSS.
Noua politica a lui Reagan fata de URSS ,bazata pe diferentele ireconciliabile dintre sistemul capitalist si cel comunist , a dus la o adevarata cruciada ideologica intre cele doua superputeri pe plan international. Asistam din nou la o perioada de reinghet al relatiilor sovieto-americane la fel ca in prima faza a Razboiului Rece care se incheiase cu Criza Rachetelor din Cuba(1962).
Inainte de toate, presedintele Reagan a identificat URSS ca pe o amenintare mai ales militara si a decis ,in consecinta ,sa investeasca intr-un nou program de reinzestrare a armatei americane cu noi tehnologii militare. Presedintele american a inceput din martie 1983 sa eticheteze Uniunea Sovietica, ca fiind „imperiul raului". Sentimentul de nesiguranta al URSS la nivel sistemic este accentuata si de perioada de tranzitie a puterii la nivelul PCUS , generata de moartea lui Leonid Brejnev in noiembrie 1982, scrie voceabasarabiei.net.
Anticomunismul militant al lui Reagan a determinat o noua cursa a inarmarilor , in care cheltuielile militare deveneau din ce in ce mai mari.
Intr-un interviu acordat reporterilor Washington Post la 18 iunie 1980, Ronald Reagan a declarat ca este bine ca SUA sa initieze o cursa a inarmarilor cu URSS . Presedintele american era convins ca economia sovietica nu va putea face fata acestui efort enorm si va determina liderii sovietici sa vina la negocieri cu partea americana. In aceste conditii ,relatiile dintre SUA si URSS devin instabile.
Etapele premergatoare organizarii exercitiului Able Acher 83
In decembrie 1979 , SUA si aliatii sai au hotarat ca pentru a descuraja eventuale atacuri nucleare sovietice este necesar sa amplaseze in Europa Occidentala o noua clasa de rachete nucleare numite Pershing II. Invazia sovietica din Afganistan inceputa la 24 decembrie 1979 a determinat SUA sa grabeasca punerea in aplicare a acestei decizii.
Prima reactie a conducerii sovietice la planurile americane de amplasare de noi rachete intercontinentale , a fost sa demareze o misiune de spionaj globala cunoscuta sub numele de Operatiunea RYAN. Obiectivul operatiunii era sa adune cat mai multe informatii legate de eventuale planuri secrete ale SUA de atacare a URSS cu rachete nucleare. Agentii KGB doreau sa descopere prima intentie de atac nuclear american pentru a putea a fi prevenita de armata sovietica.
Initiativa acestei operatiuni i-a apartinut directorului KGB de atunci, Iuri Andropov care l-a convins in mai 1983 pe Brejnev sa aprobe misiunea de spionaj. Printr-un discurs alarmist, Directorul KGB l-a avertizat pe Brejnev de faptul ca SUA se pregateste intens de un razboi nuclear. Ideea initierii acestui plan este pusa si pe seama caracterului lui Andropov obsedat de scenarii apocaliptice , avand in vedere faptul ca personalitatea lui s-a format intr-o perioada dominata de razboaie si de teroarea stalinista a anilor '30 .
Activitatea de agent dublu a colonelului KGB Oleg Gordievsky ,aflat in misiune de spionaj in Marea Britanie , a permis serviciilor secrete occidentale sa afle mai multe detalii despe operatiunea RYAN demarata in mai 1981 . Ministrul sovietic al Apararii , Dmitri Ustinov afirma ca amplasarea rachetelor americane Pershing II in Europa Occidentala denota faptul ca SUA se pregateste de un al Treilea Razboi Mondial
Americanii au demarat operatiuni menite sa testeze capacitatea de detectie a radarului sovietic, incepand din februarie 1981 si pina la inceputul anului 1983. Bombardierele americane au primit ordinul de a zbura foarte aproape de spatiul aerian sovietic ,iar navele militare trebuiau sa navige in directia bazelor navele sovietice din Marea Barents si Marea Baltica. Scopul acestor misiuni era sa lanseze un razboi psihologic impotriva URSS. Criza poloneza dintre anii 1980-1981 provocata de miscarile reformiste ale sindicatului Solidaritatea a contribuit si mai mult la instabilitatea mediului politic de la Moscova.
Pe 23 martie 1983 , presedintele Reagan anunta demararea programului denumit Initiativa de Aparare Strategica ,care avea ca scop dezvoltarea unui sistem antiracheta capabil sa protejeze SUA si aliatii sai de eventuale atacuri cu rachete balistice ale URSS. Pentru URSS , acest program a provocat o mare ingrijorare avand in vedere ca finalizarea scutului antiracheta le-ar fi furnizat americanilor un avantaj strategic decisiv. Ca urmare sovietici au inceput sa investeasca in rachete balistice capabile sa strapunga scutul antiracheta.
Doborarea la 1 septembrie 1983, a avionului de pasageri apartinand companiei aeriene Korean Airlines de catre avionul sovietic Suhoi-15 a dus la o agravare rapida a relatiilor dintre cele doua superputeri. Avionul apartinand Korean Airlines a patruns datorita unei erori de pilotaj in spatiul aerian al URSS si a fost confundat cu un avion de spionaj de catre autoritatile sovietice.
Situatia era pe punctul de a scapa de sub control chiar inaintea inceperii propriu-zise a exercitiului Able Archer. La 26 septembrie 1983 sistemul sovietic de avertizare prin satelit impotriva rachetelor , a semnalat eronat lansarea unei rachete intercontinentale americane.
Doar vigilenta locotenent-colonelului Stanislav Petrov a fost cea care a salvat lumea de o distrugere totala provocata de un razboi nuclear. Petrov a sesizat eroarea computer-ului care nu a confirmat si vizual lansarea rachetei americane. Sistemele de radiolocatie au confirmat suspiciunea de eroare de sistem al lui Petrov . Ofiterul sovietic a declarat pentru Washington Post ,dupa sfarsitul Razboiului Rece, ca nu a avut de la inceput incredere in sistemul de avertizare sovietic bazat pe 9 sateliti. In incident unul din satelitii sovietici a confundat reflexia solara venita dintr-un plafon de nori cu o lansare de rachete.
Analiza documentelor declasificate americane pe tema Able Archer
Imagine: Raport secret dupa finalizarea exercitiului Able Archer- 1 decembrie 1983 . National Security Archive
Declasificarea documentelor secrete facuta la 21 mai 2013 pe tema exercitiului Able Archer ne ofera oportunitatea sa intelegem cel mai bine cum s-a desfasurat exercitiul si care au fost obiectivele sale.
Obiectivul exercitiului Able Archer(2-11 noiembrie 1983) organizat de SUA si aliatii sai din NATO a urmarit testarea codurilor de alerta DEFCON pe toate etapele escaladarii unui conflict . Exercitiul a culminat cu simularea scenariului unui atac nuclear iminent.
Primul document ,de mentionat, in legatura cu planificarea exercitiului Able Archer este Telegrama secreta a Diviziei a VII a US Air Force din 23 decembrie 1982 in care se mentioneaza o schimbare de plan in derularea exercitiilor militare fata de operatiunile Able Archer din trecut. Se specifica in document trecerea progresiva de la operatiuni coventionale la scenarii de initiere a unui atac nuclear in spectru scazut. Centrul de Comanda Strategica de la baza aeriana Rammstein trebuia sa asigure sprijinul logistic asa cum era prevazut in scenariu.
Chiar daca planificarea a avut ca obiectiv testarea procedurilor , au fost executate deasemenea si diferite exercitii cu bombardierele B-52 si F-111 .
Un al doilea document de o importanta deosebita este si Raportul secret al Diviziei a VII a US Air Force dupa finalizarea exercitiului Able Archer intocmit pe 1 decembrie 1983. Raportul secret confirma ca teatrul de operatiuni din scenariu se intinde din Norvegia cu directia inspre Germania ,apoi Marea Britanie, Bulgaria si Crimea.
Scenariul a prevazut ca atacurile la mica altitudine asupra peninsulei Kola pot fi mai eficiente decat cele la mare altitudine . Scenariul de lupta continua cu lovituri aeriene dealungul intregii granite a Germaniei de Est. Se preconizeaza deasemena in scenariu riscurile unui atac sovietic asupra bazelor aeriene din Marea Britanie ,pe care opereaza bombardierele B-52 si avioanele de alimentare KC-135 Stratotanker.
Mai departe ca planuri de atac , scenariul are ca obiectiv atacarea bazelor aeriene de la Varna si Burgas cu bombardiere B-52 . Punctul de incheiere este atacarea peninsulei Crimea cu bombardiere F-111. Documentul face referire la centre de comanda permanente si la centre de comanda alternative. Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa recomanda in scenariul atacului nuclear limitarea elementului schimburilor nucleare . Nu se precizeaza si motivul acestei decizii
Raportul are si niste observatii foarte interesante in ceea ce priveste prezenta la exercitiu in numar mare a unei avangarde a Centrului Aerian de Comanda Strategica. Acest aspect pune sub semnul intrebarii rolul jucat de bombardierul B-52 intr-un exercitiu cu scenariu nuclear. Multi pot concluziona ca bombardierele pot fi folosite in lovituri nucleare reale mai ales daca sunt prezenti si membri ai Centrului Aerian de Comanda Strategica. Putem considera ca acest element din exercitiu putea foarte usor sa starneasca suspiciunile URSS-ului cu privire la o amenintare nucleara reala.
Reactia URSS la scenariile de lupta a SUA
Agentul dublu , Oleg Gordievski declara ca nelinistea in randul conducerii URSS , a ajuns sa atinga cote maxime atunci cand SUA a ridicat nivelul de alerta al fortelor sale nucleare din Europa pentru a simula pregatirea unui atac. E important de retinut ca Able Archer 83 era primul exercitiu major al NATO care includea si prezenta rachetelor Pershing II. URSS se gandea ca posibilitatea unui atac nuclear e din ce mai sigura ,si lua in calcul ca si contramasura un atac nuclear preventiv.
Dupa incidentul cu doborarea avionului de pasageri al Korean Airlines, URSS si SUA aproape ca au incetat contactele diplomatice. In acest context nu e greu de inteles ca sovieticii incepeau sa-si imagineze scenarii apocaliptice.
Operatiunea KGB de culegere de informatii ,referitoare la pregatirea unui eventual atac nuclear surpriza de catre regimurile occcidentale, este reflectata de un document strict secret furnizat de Oleg Gordievsky.
Este vorba de o telegrama strict secreta trimisa de la Centrala KGB din Moscova spre locatia KGB din Londra la 5 noiembrie 1983. Textul telegramei pune accent pe elementul surpriza pe care il poate furniza SUA si aliatii sai din NATO. Agentii KGB erau instruiti sa supravegheze eventuala intensificare a contactelor dintre liderii britanici si americani. Acest element era un semn pentru KGB ca se planifica un atac surpriza impotriva URSS. Deasemenea agentii Moscovei erau avertizati sa urmareasca eventualele modificari ale nivelelor de alerta in unitatile si bazele militare din Marea Britanie.
Exercitiul Able Archer a intrunit mai multe elemente de avertizare fixate de KGB. Kremlinul a ajuns sa concluzioneze ca are in fata sa un exercitiu nuclear potential periculos si-a decis punerea in garda a propriilor sale forte nucleare.
Conform doctrinei militare expuse de Kremlin , un atac nuclear iminent poate fi mascat si de scenarii sau exercitii militare. Totul putea degenera foarte rapid intr-un holocaust nuclear. Proasta comunicare a celor doua superputeri ar fi putut degenera int-un razboi nuclear cu milioane de pierdere de vieti omenesti . Uneori ofiterii cu un adanc simt al responsablitati si de o inallta tinuta morala precum Stanislav Petrov ,sunt cei care fac diferenta intre viata si moarte. Liderii statelor posesoare de arme nucleare ar trebui sa fie mult mai responsabili , dar setea lor de putere ii impiedica uneori sa realizeze adevaratele consecinte ale faptelor lor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

administratiei reagan sua urss razboiului nuclear reagan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012867 (s)