News Flash:

Exilul Isabelei de Burgundia

19 Ianuarie 2015
859 Vizualizari | 0 Comentarii
Isabela de Burgundia (cunoscuta si ca Isabela de Austria sau de Habsburg, a Danemarcei sau a Castiliei) (18 iulie 1501–19 ianuarie 1526), arhiducesa de Austria, infanta a Castiliei si Printesa de Burgundia prin nastere si regina a Danemarcei, Suediei si Norvegiei prin casatoria cu Christian al II-lea al Danemarcei, a fost fiica lui Filip I de Castilia si a Ioanei de Castilia si sora imparatului Carol Quintul.

Isabela si-a petrecut copilaria in Olanda unde regenta era Margareta de Habsburg. Averea ei, drepturile de succesiune au facut-o una dintre cele mai atragatoare partide. Initial, regele Danemarcei ar fi dorit sa se casatoreasca cu Eleanor de Austria insa habsburgii au considerat-o pe Eleanor prea valoroasa pentru tronul Danemarcei si atunci Isabela a fost aleasa pentru regele danez.

La 11 iulie 1514 Isabela s-a casatorit prin procura cu regele Christian al II-lea al Danemarcei. In locul regelui, a stat bunicul ei, imparatul Maximilian. Isabela a ramas in Olanda dar s-a indragostit de sotul ei dupa portetele pictate si cerea sa plece in Danemarca. La un an dupa nunta, arhiepiscopul Norvegiei a fost trimis s-o escorteze spre Copenhaga. Casatoria a fost ratificata la 12 august 1515 (Isabela avea 14 ani).

Vezi si Exilul lui Ludovic al XVIII-lea al Frantei


Isabela a fost incoronata regina a Danemarcei si Norvegiei si a primit numele de Elisabeta. Relatiile dintre noua ei familie si regele Christian au fost reci in primii ani de casatorie. Metresa daneza a regelui, Dyveke Sigbritsdatter, era langa rege din 1507 iar regele nu voia sa renunte la ea pentru o adolescenta. Acest lucru l-a infuriat pe imparatul Maximilian si a provocat unele dispute diplomatice intre el si regele Christian, insa situatia s-a rezolvat odata cu moartea lui Dyveke in 1517. Relatia Isabelei cu Christian s-a imbunatatit.

Vezi si Ce a dus la exilul lui Béla I al Ungariei

In 1520, Christian a preluat si tronul Suediei iar Isabela a devenit si regina a Suediei. A fost ultima regina a Suediei care a fost de asemenea regina a Danemarcei in timpul Uniunii de la Kalmar insa Isabela n-a vizitat niciodata Suedia. era insarcinata cand sotul ei a devenit rege al Suediei si nu l-a urmat acolo. Christian a fost deposedat de coroana suedeza un an mai tarziu.

Cand in 1523 Christian a fost detronat de catre nobilii danezi care il sustineau pe unchiul sau Ducele Frederick, noul rege a vrut sa fie in termeni buni cu familia Isabelei. I-a scris personal o scrisoare in limba ei nativa, germana, prin acre i-a oferit o pensie si i-a permis sa stea in Danemarca sub protectia sa in timp ce regele Christian a fugit in Olanda. Raspunsul Isabelei in latina incepea asa: "ubi rex meus, ibi regna mea", ceea ce insemna "unde este regele meu acolo este regatul meu".

Isabela a parasit Danemarca impreuna cu copii ei spre Olanda. Isabela si Christian au calatorit in toata Germania in eforturile lor de a gasi sustinere in reinstalarea pe tron a lui Christian. Au vizitat Saxonia in 1523 si Berlinul in 1523-24. La Berlin, Isabela a devenit interesata de luteranism si a simpatizat cu protestantismul.

In primavara anului 1525, Isabela s-a imbolnavit; a murit la varsta de 24 de ani la Gent.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arhiducesa austria castiliei regina danemarcei carol quintul habsburg
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2293 (s) | 34 queries | Mysql time :0.088134 (s)