News Flash:

Exilul lui Iacob al II-lea al Angliei

16 Septembrie 2015
3090 Vizualizari | 0 Comentarii
Iacob al II lea al Angliei
Iacob al II-lea al Angliei (engleza James II) (n. 14 octombrie 1633 – d. 16 septembrie 1701) a fost rege al Angliei, rege al Scotiei si rege al Irlandei, din 6 februarie 1685 pana pe 11 decembrie 1688. A fost ultimul monarh catolic al celor trei regate. Multi dintre supusii sai au pus la indoiala politica sa pe teme religioase si tendintele autocratice, astfel incat a fost obligat sa abdice in urma Revolutiei Glorioase din 1688. A fost inlocuit nu cu fiul sau catolic, James Francis Edward, ci de fiica sa si ginerele sau protestanti, Maria a II-a si Wilhelm al III-lea, care au devenit conducatori in 1689. Iacob a incercat sa-si recapete coroana, ajungand in Irlanda in 1689. Dupa ce a fost infrant in Batalia de la Boyne in vara lui 1690, Iacob s-a intors in Franta, traindu-si restul vietii sub protectia varului si aliatului sau Ludovic al XIV-lea al Frantei.

Iacob este cunoscut in special pentru credinta sa in monarhia absolutista, precum si pentru incercarile sale de instaurare a libertatii religioase. Amandoua s-au lovit de impotrivirea parlamentului englez, si a majoritatii populatiei. Parlamentul, opunandu-se tendintei absolutiste din alte tari europene, precum si pierderii de catre Biserica Anglicana a suprematiei legale, a considerat ca lupta pentru conservarea libertatilor engleze traditionale. Aceste tensiuni au transformat domnia de trei ani a lui Iacob intr-o lupta pentru suprematie intre parlament si coroana, care au rezultat in exilarea sa, aprobarea Declaratia drepturilor in 1689, si succesiunea hanoveriana.

Vezi si Politica interna a lui Neville Chamberlain

Ca si mama si fratele sau mai mare, Iacob s-a refugiat la curtea regelui Frantei Ludovic al XIV-lea, la Paris. In acea perioada s-a dedicat artei razboiului si s-a demonstrat un comandant indraznet si curajos, chiar daca nu intotdeauna valid si stralucitor.

Vezi si Viata Imparatului Daoguang


A facut parte din armata condusa de generalul Turenne, care a avut numai cuvinte de lauda despre tanarul duce. Sub comanda lui Turenne a luptat impotriva frondei, care ameninta autoritatea tanarului rege francez, pana in 1653, cand printii rebeli au fost invinsi definitiv.

In 1656, Carol al II-lea a intrat in contact cu curtea spaniola instaurand un raport amical de alianta cu regele Filip al IV-lea al Spaniei, adversar al Frantei lui Ludovic al XIV-lea si al primului sau ministru, Jules Mazarin. Acest comportament a dus la expulzarea lui Carol al II-lea din Franta, urmat la scurt timp de fratele Iacob, care a parasit armata franceza.

Cei doi frati, in exil si saraci, au gasit azil la curtea din Madrid. Sederea la Madrid a durat cateva luni, dupa care Iacob s-a transferat la Bruges, unde a fost primit de sora sa Mary, Printesa Regala si Printesa de Orania, sotia lui Wilhelm al II-lea, Print de Orania, si de fratele sau mai mic, Henri Stuart, Duce de Gloucester. La Bruges, s-a unit trupelor spaniole conduse de Printul de Condé si de Juan José de Austria, impotriva trupelor generalului Turenne; in batalia de la Dune, 1658, in care Spania lupta impotriva Frantei si a Provinciilor Unite, Iacob primeste comanda unui contingent de soldati englezi fideli cauzei regaliste. Batalia, care s-a terminat cu un dezastru pentru trupele iberice, a dus la semnarea unui tratat de pace intre Spania si Franta. In aceasta perioada Iacob a cunoscut doi frati irlandezi catolici, ce faceau parte din anturajul regalist si care au contribuit in a-l apropia de religia catolica. Dupa pacea dintre Spania si Franta, in 1659, Filip al IV-lea ii ofera lui Iacob gradul de amiral al flotei spaniole; initial Iacob a luat serios in considerarea propunerea, dat fiind slabele posibilitati ale unei intoarceri in patrie, dar anul urmator, situatia la Londra s-a schimbat, astfel Iacob a refuzat oferta regelui spaniol: fratele sau urma sa fie incoronat rege al Angliei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

revolutiei glorioase irlanda libertatii religioase parlamentul paris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2200 (s) | 34 queries | Mysql time :0.069414 (s)