News Flash:

Exilul lui Matei Visniec

29 Ianuarie 2015
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
Matei Visniec (n. 29 ianuarie 1956, Radauti) este un poet si dramaturg roman, activ in acest moment in Franta, cunoscut in special pentru scrierile sale in limba franceza. A studiat istoria si filozofia la Universitatea din Bucuresti si a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.

In septembrie 1987 va obtine o viza turistica pentru o calatorie in Franta si Grecia, iar la Paris o fundatie literara din Franta (La Fondation pour une Entraide Intellectuelle Européenne) ii ofera o bursa literara. In timp ce se afla la Paris, piesa sa "Caii la fereastra" este interzisa la Teatrul Nottara din Bucuresti cu o zi inainte de premiera, astfel ca la inceputul lui octombrie autorul cere azil politic in Franta.

In perioada octombrie 1987 - august 1988 autorul traieste primele luni de exil parizian, are intalniri cu membrii proeminenti ai emigratiei romane (Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Virgil Tanase, etc.), ia cursuri intensive de limba franceza, timp de o luna si jumatate locuieste intr-un camin de muncitori imigranti, apoi este gazduit intr-un camin al organizatiei umanitare "Secours Catholiques". In tot acest timp frecventeaza intens teatrele pariziene, incepe traducerea propriilor sale piese in limba franceza.

Vezi si Viata si destinul literar a lui Denis Ivanovici Fonvizin


In lunile august 1988 - octombrie 1989, locuieste la Londra unde lucreaza ca jurnalist la Sectia Romana de la RADIO BBC, unde are un contact benefic cu teatrul anglo-saxon si scrie o piesa in limba engleza - THE PIT (GROAPA).

Vezi si Opera scriitorului spaniol Vicente Blasco Ibañez

In luna octombrie 1989 demisioneaza de la BBC pentru a-si incepe studii doctorale in Franta, o bursa de studii de 2 ani ii permite sa traiasca la Cetatea Internationala Universitara de la Paris (Cité Internationale Universaitaire) si sa scrie o teza despre "Rezistenta culturala in Europa de rasarit sub regimurile comuniste". Imediat va obtine prima diploma franceza - DEA (Diplôme d'Etudes Approfondies); concomitent, incepe sa scrie piese de teatru direct in limba franceza. Dupa aceea se va dedica teatrului si activitatii de jurnalist la Sectia Romana de la RADIO FRANCE INTERNATIONALE. Incepe o bogata activitate de jurnalist. Viata poate fi privita doar prin prisma cruzimii ce se degaja din «ultimele stiri» pe care trebuie sa le transmita publicului la postul de radio unde este angajat la Paris (RFI).Creatia sa literara gaseste aici surse de inspiratie, de exemplu in razboiul din Bosnia (Du sexe de la femme comme champ de bataille dans la guerre en Bosnie), dar apare si pericolul de a nu mai crea, de a nu avea alte subiecte, pe care l-a depasit insa intotdeauna.

Din 1992 piesele lui Matei Visniec se joaca in strainatate, Les chevaux à la fenêtre, in Franta la Teatrul Les Celestins des Lyon in regia lui Pascal Papini si Petit boulot pour vieux clown, la Bienala de Teatru din Bonn. Ulterior, 20 de piese i-au fost jucate in Franta (Théatre de l'Est Parisien, Théatre du Guichet Montparnasse, Théatre du Rond-Point, Studio des Champs-Elysées, etc.). Matei Visniec este al doilea dramaturg roman care reuseste sa se impuna in lumea selecta si extrem de conservatoare a teatrului francez, dupa Eugène Ionesco. Din 1992 va fi prezent cu una sau mai multe piese la fiecare editie a Festivalului International de teatru de la Avignon, cel mai prestigios festival de teatru din Franta si unul din cele mai mari din lume.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

matei visniec poet dramaturg roman franta limba franceza grecia paris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018958 (s)