News Flash:

Expansiunea teritoriala a omului primitiv

26 Noiembrie 2013
3071 Vizualizari | 0 Comentarii
Plecand din Africa, oamenii primitivi s-au stabilit intr-o prima etapa in Asia si Europa, apoi in Australia si cele doua Americi. Din cauza climei aspre, numai vanatorii vigurosi ai perioadei glaciare, oamenii de Neanderthal si Cro-Magnon, au fost cei care au putut sa colonizeze Europa.
Mult timp s-a crezut ca primii oameni nu au parasit Africa doar cu cca 1,4 milioane de ani in urma. In anii 1990 s-a gasit insa in Georgia, in Asia de Vest, craniul unui umanoid cu o vechime de 1,7-1,8 milioane de ani. Cele mai vechi fosile de Homo erectus au fost descoperite in Asia. „Omul de Java“, botezat dupa insula unde a fost descoperit primul exemplar, dateaza de acum 1,7 milioane de ani i.Hr., pe cand „omul din Beijing“ gasit in China are o vechime de 6oo ooo- 2oo ooo i.Hr. Homo erectus folosea probabil deja in acea perioada focul si dezvoltase posibil o forma de limbaj. Tot el a fost primul om venit in Europa, care trecea atunci prin perioade glaciare extreme. Versiunea europeana a lui Homo erectus a fost numita Homo heidelbergensís, datorita unei descoperiri facute langa Heidelberg in 1907. Se estimeaza ca a trait acum 4oo ooo-8oo ooo de ani.
Pleistocenul tarziu (127 ooo- 10 ooo i.Hr.) a fost epoca omului de Neanderthal. Acest nou tip de umanoid, considerat a fi o ruda secundara a lui Homo sapiens sau chiar o subspecie diferita, a aparut in urma unor trepte succesive de evolutie si a disparut acum cca 30 ooo de ani. De la descoperirea primei calote craniene de Neanderthal in 1856, el a devenit cel mai cunoscut exemplu de om primitiv. Neanderthalii erau vanatorii scunzi si robusti ai epocii glaciare, avand cel mai mare volum cranian dintre toti umanoizii de pana atunci. Nasul lor turtit si cavitatea nazala larga reprezentau o adaptare la clima rece.
Acum cca 40 ooo de ani, Homo sapiens modern, sub forma omului de Cro-Magnon, a ajuns in sfarsit din Africa in Europa. Acest stramos direct al nostru popula teritoriul de astazi al Israelului inca de prin anii 1oo ooo i.Hr. (.,proto-Cro-Magnon“). Era mai inalt, mai suplu si mai rezistent decat oamenii de Neanderthal, insa cele doua specii au convietuit in Europa timp de aproape 10 ooo de ani. Au aparut numeroase teorii cu privire la aceasta convietuire si la disparitia omului de Neanderthal. S-a presupus ca ei au interactionat si s-au influentat reciproc, fara sa fi format familii mixte. Cu cel putin 60 ooo de ani in urma, sau chiar mai devreme, omul primitiv a ajuns in Australia, trecand prin Noua Guinee. Primii hominizi au ajuns probabil in cele doua Americi cu doar circa 11 500 de ani in urma. Vanatorii epocii glaciare au patruns pe continent prin Siberia si Alaska. Cele mai vechi descoperiti din America sunt varfuri de sageti si de lance cioplite in piatra. Cunoscute sub numele de „varfuri Clovis“, acestea sunt asociate cu cultura Clovis.
sursa: Marea istorie ilustrata a lumii
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

africa oamenii primitivi asia europa perioadei glaciare oamenii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013422 (s)