News Flash:

Explorarile Floricai Maria Sas

29 Mai 2015
898 Vizualizari | 0 Comentarii
Florica Maria Sas (n. 6 august 1841, Aiud, Imperiul Austriac – d. 11 martie 1916, Newton Abbot, Devon, Anglia), cunoscuta ca Lady Florence Baker, a fost o exploratoare de origine transilvaneana. A fost a doua sotie a cunoscutului explorator britanic Sir Samuel White Baker, pe care l-a insotit in toate calatoriile sale spre izvoarele Nilului, pana la lacul Albert din Africa.

In 1861, Florence Finnian participa la expeditia iubitului sau spre izvoarele (inca necunoscute) ale Nilului. Impreuna descopera lacul Albert (azi intre Congo-Kinshasa si Uganda) si regiunea imprejmuitoare a Africii ecuatoriale. Expeditia are un rasunet important si Sam Baker este innobilat. In 1865, se casatoresc: Florence devine Lady. In 1869, la cererea Hedivului Turco-Egiptean, Sam Baker organizeaza o noua expeditie spre regiunile ecuatoriale ale Nilului, cu dublul obiectiv de a deschide un nou drum comercial si de apune capat negotului arabo-musulman de sclavi africani.

Vezi si Jacques Cartier, primul explorator al Golfului Sf. Laurentiu

Florence il insoteste inca odata, ocupandu-se cu logistica expeditiei: cunostintele sale privind igiena si tratarea bolilor tropicale, a limbilor, a mentalitatilor din zona otomana si musulmana, diplomatia sa, ii sunt lui Sam indispensabile. Florence reuseste acolo unde alti exploratori dadusera gres, deoarece ea nutrea fata de semenii sai stima, simpatie sau aversiune in functie de caracterul fiecaruia, netinand cont de rasa, de limba, de religie sau de grad, care ii erau indiferente. La Cairo, Sir Samuel White Baker primeste de la turco-egipteni gradul de Pasa si de maior-general in armata otomana, comandament care trece sub ordinele sale o trupa de 1700 ostasi egipteni. Hedivul il numeste guvernator general al teritoriului ecuatorial, care corespunde cu actualele state ale Sudanului de Sud si Ugandei.

Vezi si Meriwether Lewis, celebrul explorator al Americii de Nord

In 1874, Samuel si Florence Baker se intorc in Anglia unde cumpara conacul de la Sandford Orleight, in Devon, care devine resedinta lor definitiva.

Desi Lady, Florence ca fosta roaba crescuta intr-un harem si cumparata de sotul sau, avea o reputatie sulfuroasa in societatea britanica, ultra-rasista, in secolul XIX, dar succesul expeditiilor, renumele lui Samuel Baker, rolul jucat de ea in expeditii si buna sa educatie i-au deschis in cele din urma si usile saloanelor "high-life"; doar regina Victoria a refuzat pana la capat sa o primeasca oficial.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

origine transilvaneana nilului africii ecuatoriale sam baker
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2194 (s) | 23 queries | Mysql time :0.070097 (s)