News Flash:

Expozitie inedita la Muzeul Judetean Olt

24 Aprilie 2017
310 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Judetean Olt
MIHAI COTOVANU - LUMINA BARBIZONULUI Sub acest generic incitant Consiliul si Muzeul Judetean Olt, in colaborare cu Filiala Iasi a Uniunii Artistilor Plastici din Romania va invita joi, 27 aprilie 2017, ora 17,00, la Galeria Artis din Slatina pentru a fi prezenti la vernisajul unei expozitii de arta apartinand pictorului roman Mihai Cotovanu.

In toamna anului 2015 publicul slatinean admirator al artelor frumoase a avut motive de meditatie si implinire intelectuala datorate unui prim demers expozitional organizat in resedinta Oltului ce avea ca titlu 'Mihai Cotovanu — Traditie si Continuitate'. Dincolo de emotia fireasca a prestigioasei prezente artistice iesene pe simezele slatinene evenimentul de atunci avea sa proiecteze o colaborare sincera intre Muzeul Judetean Olt si maestrul Mihai Cotovanu.

Vezi si Un desen al lui Michelangelo, descoperit de curand in timpul unei restaurari, a fost expus la Roma

Aprofundand biografia sa artistica si sfera preocuparilor plastice i-am adresat atunci invitatia de a reveni cu o expozitie retrospectiva in anul 2017, cand pictorul isi celebreaza jubileul celor 50 de ani de existenta, dar si 20 de ani de activitate artistica fecunda sub inaltul patronaj al Uniunii Artistilor Plastici din Romania Filiala Iasi.

Vezi si Un artist „cloceste” oua. Un prim pui a eclozat marti

Cu seriozitatea ce il caracterizeaza Mihai Cotovanu nu a facut promisiuni neacoperite si a revenit la Slatina la sfarsitul verii si inceputul toamnei anului 2016 intr-o utila documentare plastica, pentru a revedea si imortaliza pentru eternitate efigia arhitecturii citadine a unui oras care i-a ramas in suflet, si caruia i-a daruit cu marinimie rangul artistic de 'Barbizon romanesc'. Si-a stabilit atunci cu discretie atelierul sau ambulant — rulota — undeva sub tampla Bisericii Domnesti 'Sfanta Treime', in plin centru istoric al Slatinei, refuzand confortul facil al unui hotel sau al unei pensiuni urbane. Vreme de o saptamana, din zorii zilei si pana la apusul solar transalutan, a cautat pulsul 'Orasului de jos', amprenta Slatinei amintirilor, pentru a dobandi starea de a gratie proprie actului artistic. Prezenta atipica a unui pictor in mijlocul strazii Lipscani, cu tot arsenalul necesar picturii 'en plein air', sevalet, panze, paleta, culori, pensule, s.a., a starnit curiozitate si admiratie in randul locanicilor.

Marturisirile facute de Mihai Cotovanu in agora Slatinei sunt proprii marilor maestri ai picturii: 'Creatia artistica ridica intelectul pe treptele superioare ale desavarsirii spirituale, da parfum si culoare vietii, daca se cauta adevarul prin arta. Frumosul in arta dezvolta constiinta si cugetul, spre cele mai profunde camari ale sufletului, si se poate ajunge la intelegerea ca noi suntem opera de arta a Marelui Artist. Cred ca am fost inzestrat cu acest dar al creatiei plastice, pentru acest destin destul de greu, dar in aceeasi masura la fel de frumos si sublim. Este darul din gena strabunilor si a parintilor mei carora le multumesc'.

Orasul vechi cu strazi si case monument istoric, incoronate cu frontoane, cornise si calcane degradate de timp, balcoane din fier forjat, felinare ce iradiaza lumina spre ziduri si ferestre imemoriale, tot acest univers citadin l-a fascinat pe creator care a afirmat ca 'Slatina nu e cu nimic inferioara Barbizonului'. De aceea a pictat-o intr-o lumina unica sub cupola timpului care curge si in care cu totii ne invesnicim. Lipscanii Slatinei in lumina rasaritului solar sau in linistea nefireasca a amiezii, fizionomia hieratica a Bisericii Domnesti 'Sfanta Treime' avand pe cupole crucile credintei ortodoxe, orasul pustiu surprins in ceasurile inserarii, siluete gratioase de mirese pasind in alb imaculat spre altar si taina sfanta a cununiei, infinitul cerului albastru pigmentat cu fuioare de nori laptosi, sunt doar cateva dintre sclipirile geniului artistic propriu unui pictor inzestrat cu vocatia tusei cromatice si o incontestabila dexteritate compozitionala.

La cei 50 de ani pe care ii aniverseaza Mihai Cotovanu isi marturiseste nevoalat admiratia pentru 'Scoala de la Barbizon', dar nu uita sa isi manifeste cu devotiune sincera apartenenta spirituala la confreria artistica a Scolii de pictura de la Iasi. Posesor al unei luciditati retrospective demne de admiratie, avand o constiinta curata si un spirit deschis vietii artistice, Mihai Cotovanu binevesteste cu sinceritate cultul traditiei vazuta ca o lumina a mostenirii trecutului ce trebuie pusa in slujba prezentului si a viitorului. Credinta, destin si ideal profesional pe care artistul si le asuma asuma prin afirmatia: 'Caut urmele trecutului, pentru ca, daca nu avem radacini, nu avem coroana'.

De aceea, 'cu sufletul deschis, marturisit prin fapte', afirmam ca opera sa artistica are valentele perenitatii, reprezentand un izvor de reflectie si o pledoarie perpetua pentru profunzimile artelor plastice romanesti.

dr. Laurentiu GUTICA, director Muzeul Judetean Olt
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania iasi mihai cotovanu slatina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1698 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019025 (s)