News Flash:

Faun, zeul fecunditatii din mitologia romana

18 Februarie 2015
2416 Vizualizari | 0 Comentarii
Este zeitatea animalelor padurilor, proteja oamenii impotriva lupilor si din aceasta cauza purta numele de Lupercus. Avea drept asociata pe Fauna si Bona Dea (Zana Buna).

Fervoarea religioasa romana creste sensibil in epoca imperiala. Caesar si Augustus sunt divinizati dupa moarte. Desi succesorii lor nu impartaseau automat acelasi destin, acest fapt a creat un precedent din plin exploatat dupa aceea, cand imparatii si intimii sai au fost adesea zeificati inca din timpul vietii. Caesar a inaugurat si cumulul, care va deveni indisolubil, al functiei de imperator si al aceleia de sef religios, pontifex maximus.

Vezi si Derzelas - zeul traco-dac al sanatatii


La fel ca si cultul vechilor zei, cultul imperial isi avea preotii si ceremoniile sale proprii. Templele erau consacrate imparatilor, fie singuri, fie in asociere cu cate un venerabil antecesor sau cu o zeitate recenta. In sec. al III-lea d.Hr. imparatii tind sa se identifice zeilor: Septimius Severus si sotia sa, Iulia Domna, sunt adorati ca Iupiter si Iunona.

Vezi si Ahriman, zeul intunericului din mitologia persana

Cultul imperial este o inovatie care marcheaza sfarsitul religiei romane traditionale, constituind etapa desueta a sa. Mircea Eliade afirma ca daca in epoca exista ceva viu cu adevarat, apoi acestea sunt sintezele intelectuale elenistice, pe de o parte, si misterele, pe de alta. Pentru a frana raspandirea masiva a crestinismului, scriitorii pagani recursesera la vechile mituri platonice, conferindu-le, astfel, un puternic simbolism. Celsus in sec. al III-lea, Porfir in sec. al II-lea, imparatul Iulian, Partidul “pagan” al lui Symmachus si platonicienii Macrobius si Servius, la sfarsitul sec. al IV-lea, vor opune totalitarismului crestin o viziune religioasa pluralista, straduindu-se sa inglobeze si sa recupereze toate credintele trecutului, chiar si acelea care, la prima vedere, repugnau ratiunii. Elita romana se va mai hrani din aceste credinte pana la caderea Imperiului, dupa care acestea isi vor continua existenta lor subterana in Bizant.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lupilor lupercus fauna bona dea epoca imperiala caesar augustus iupiter
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2288 (s) | 23 queries | Mysql time :0.076066 (s)