News Flash:

Fecioara eroina - Ecaterina Teodoroiu - VIDEO

15 Mai 2013
3419 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe numele ei adevarat Catalina Toderiu, Ecaterina Teodoroiu s-a nascut pe 14 ianuarie 1894, satul Vadeni, astazi cartier in componenta municipiului Targu-Jiu si a decedat pe 22 august 1917. Ea a fost un sublocotenent roman care a cazut in Batalia de la Marasesti din timpul Primului Razboi Mondial.
Primul imbold a aparut inca din momentul in care a venit la Bucuresti si s-a inscris la scoala de Fete, apoi s-a inrolat drept cercetas. 
Imediat ce Romania a intrat in Primul Razboi Mondial, Ecaterina participa pe front ca sora medicala. Dupa moartea fratelui ei, Nicolae, cazut pe front, Ecaterina decide ca trebuie sa slujeasca tara in locul lui.
In 10 octombrie 1916 a avut loc prima batalie de la Jiu. Trupele Armatei I Romane, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternica ofensiva inamica, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost in primele linii.
Satisfactiile si durerile se succed in contextul situatiilor dramatice de pe front, agravate in iarna anului 1917 de epidemia de tifos exantematic. 
Ecaterina este rasplatita pentru curaj cu diferite distinctii militare si ridicata la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie. Era un bun conducator de lupta. Toata lumea o iubea si o respecta. Odata, cand a cazut prizoniera, Ecaterina era pazita de un sergent neamt. In drumul spre comandamentul german, vazand ca nu reuseste sa-l convinga sa-i dea drumul, Ecaterina s-a aplecat cu un gest fulgerator, a luat revolverul unui ostas mort si l-a indreptat catre sergentul neamt. Luat prin surprindere, el a predat arma si a ridicat mainile, iar Ecaterina l-a capturat si l-a dus la comandamentul trupelor romane, ca prizonier.
La 22 august 1917 a avut loc batalia de la Varnita si Muncelu. Actiunea ofensiva a armatei germano-austro-ungare este oprita de Armata Romana cu pierderi grele. 
In cursul acestei batalii, Ecaterina Teodoroiu a cazut eroic, in fruntea plutonului pe care il comanda ca sublocotenent. A fost impuscata in piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Inainte baieti, sunteti cu mine!”. 
A fost inmormantata in satul Poieni, comuna Fitionesti, judetul Vrancea. Osemintele sale au fost stramutate in iunie 1921 la Tg. Jiu in mormantul monument din centrul orasului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

catalina toderiu ecaterina teodoroiu 14 ianuarie vadeni targu-jiu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1578 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011271 (s)