News Flash:

Femeia in Coran : Scurta istorie

9 Octombrie 2014
1804 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7315 RON (0.0000)
USD: 4.2103 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Doar barbatii au fost alesi drept profeti, de la Adam la Muhammad. Consensul musulman a stabilit ca femeia reprezinta un model pe pamant a muncii lui Dumnezeu.

In istoria profetilor lui Dumnezeu, apar si anumite femei care le sunt alaturi. Coranul spune povestile acestor femei cu anumite detalii si cu o complexitate aparte. Unele figuri sunt mai mult decat niste nume, sau subiecte de mici povestiri; in timp ce altele sunt „pictate” cu o mai mare comlexitate, mult mai intens. Povestile despre femei prezinta o bogata colectie de istorie sacra precum si un exemplu paradigmatic pentru contemplarea si ghidarea musulmana.

Exemplele din Coran ( in functie de diverse aspecte) sunt precum niste „modele”, entitati simbolice ce reprezinta experienta omului dar, sunt si un sem in ceea ce priveste modelarea viitoarei realitati a omului; functiile lor simbolice au fost de „model a...” si de „model pentru...” felul sotiei musulmane. Prin urmare, continutul si insemnatatea femeii in Coran, ca si „model” si „imagine, au variat in functie de interpretarile culturale formulate de-a lungul timpului.

Chiar si cei mai mari interpreti ai literaturii, din trecut si pana in prezent, au recunoscut dimensiunea simbolica a mesajului coranic despre figura sacra a femeii in trecut. Chiar Coranul „a stabilit” unele femei drept „modele”.

A Patra Sura in Coran :„An-Nisā'” – Femeile

Medinita, 176 de versete, pogorata dupa Cea pusa la incercare

Aceasta sura s-a numit "Femeile" deoarece, foarte multe pasaje ale acesteia fac referire la drepturile femeii precum si la intrebari legate de viata de familie in general: mostenire, interzicerea casatoriei in termen de anumite grade de inrudire, relatiile maritale, si asa mai departe.

Versetul de deschidere subliniaza unitatea esentiala a rasei umane si obligatiile reciproce, care decurg din inrudenia dintre barbati si femei.

O mare parte din sura este dedicata influentei legislatiei practice asupra problemelor de pace si de razboi, precum si asupra relatiilor dintre credinciosi si necredinciosii, in special cu ipocritii.

Vezi si Ciudatenii promovate de Coran

Versetele 150-152 infirma posibilitatea de a crede in Dumnezeu fara sa creada in profetii Sai: si astfel se ajunge la faptul ca evreii neaga ideea de profetie, nu numai la Muhammad ci si la Iisus; precum si ideea crestinilor, care il neaga pe Muhammad si il divinizeaza pe Isus. Desi, Iisus nu s-a "simtit niciodata prea mandru sa fie robul lui Dumnezeu" (versul 172).

Nu exista nici o indoiala ca aceasta sura apartine in intregime in perioadei Medinite. In ordinea revelatiei, aceasta urmeaza imediat dupa Al Imran - conform unor autoritati – si este separata de acea din urma, din punct de vedere al timpului, de catre Al-Ahzab si Al-Mumtahanah.

Pe ansamblu, este cel mai probabil ca aceasta sa fi fost descoperita in al patrulea an dupa Hijrah, desi cateva versete ale sale pot apartine unei perioade mai timpurii; versetul 58 a aparut la o data ulterioara.

                            „ In numele lui Dumnezeu cel Milos si Milostiv”

Versetul 1: Voi, oameni! Temeti-va de Domnul vostru care v-a creat dintr-un singur suglet, din care a creat si perechea, apoi din amandoi a raspandit multime de barbati si femei. Temeti-va de Dumnezeu asupra caruia va antrebati si cinstiti pantecele ce v-au purtat, caci Dumnezeu vegheaza asupra voastra!

Versetul 2: Dati orfanilor ceea ce este al lor. Sa nu schimbati binele pe rau! Nu le mancati averile lor in locul alor voastre, caci acesta este greu pacat.

Versetul 3: Daca va este teama ca nu veti fi drepti cu orfanii, luai-va sotii dupa cum va va placea, doua ori trei ori patru femei. dacã vã temeti cã nu veti fi drepti cu ele, atunci luati-va o singurã femeie ori pe cele stapanite de dreapta voastra. Asa va va fi mai usor voua, daca nu puteti tine o casa mare.

Vezi si Versiunea Biblica a reginei din Saba

Versetul 4: Dati-le femeilor voastre dota de buna voie, insa daca ele sunt atat de bune pentru a va lasa o parte, mancati-o sanatosi.

Versetul 7: Barbatilor li se cuvine o parte din ceea ce parintii si rudele lor au lasat, dupa cum si femeilor li se cuvine o parte din ceea ce parintii si rudele lor au lasat, fie ca este mult fie ca este putin, partea este hotarata.

Versetul 11: Cat despre copii vostri, Dumnezeu va porunceste sa-i dati baiatului cat la doua fete. Daca fetele sunt mai multe de doua, doua treimi din mostenire sunt ale lor, iar daca nu este decat una, jumatate este a ei. Daca a avut un copil, o sesime din mostenire este a fiecaruia dintre parintii lui. Daca nu are copii, parintii lui il vor mosteni: o treime este a mamei lui. Daca are frati, o sesime este a mamei lui, dupa ce ii vor fi fost indeplinite poruncile si platite datoriile. Voi nu stiti care dintre parintii ori fii va vor fi mai aproape intru ajutor. Aceasta este obligatia hotarata de Dumnezeu. Dumnezeu este Siutorul, Inteleptul.

Vezi si Jihadul islamic

Versetul 12: Daca sotiile voastre nu au avut copii, jumatate din ceea ce v-au lasat este a voastra. Daca au un copil, un sfert din ceea ce v-au lasat este al vostru, dupa ce le vor fi fost indeplinite poruncile si platite datoriile. Daca voi nu aveti copii, un sfert din ceea ce ati lasat va fi al sotiilor voastre. Daca aveti un copil, o optime din ceea ce ati lasat este al lor, dupa ce va vor fi fost indeplinite poruncile si platite datoriile. Daca un barbat sau o femeie nu are nici parinti si nici copii, si lasa o mostenire, atunci daca are un frate ori o sora, o sesime va fi a fiecaruia dintre ei. Daca are mai multi, isi vor impartii intre ei a treia parte din mostenire, dupa ce ii vor fi indeplinite poruncile si platite datoriile fara ca cineva sa fi fost pagubit. Aceasta este porunca lui Dumnezeu. Dumnezeu este Stiutorul, Blandul.

Versetul 15: Chemati patru martori dintre voi impotriva acelora dintre femeile voastre care au savarsit o fapta rusinoasa. Daca ei depun marturie, atunci inchideti-le in casae pana la moarte, daca nu le va da Dumnezeu nicio putinta de scapare.

Versetul 16: Daca cei doi dintre voi care au savarsit aceasta sunt dintre voi, puneti-i la cazne! Daca se caiesc si se indreapta, lasatii, caci Dumnezeu este De- cainta- primitorul, Milostivul.

Vezi si Falsa armonie dintre Biblie si Coran

Versetul 19: O, voi cei care credeti! Nu va este ingaduit sa primiti femei ca mostenire, impotriva vointei lor. Nici sa le siliti sa va inapoieze o parte din ceea ce le-ati dat, doar daca nu au preacurvit. Purtati-va cu ele cuviincios! Daca le urati..., insa cum puteti uri in ceva care Dumnezeu a pus atata bine?

Versetul 20: Daca vreti sa schimbati o sotie pe alta, si i-ati dqat deja un taan uneia dintre ele, nu-l mai luati inapoi. A-i lua inapoi este o josnicie si-un pacat vadit.

Versetul 21: Si cum l-ati lua, atunci cand v-ati legat unul de celalalt si femeile voastre au primit de la voi un legamant greu?

Versetul 22: Nu va casatoriti cu femeile e care tatii vostri le-au avut de sotii, in afara de cea ce a fost inainte, caci cu adevarat aceasta este o fapta nerusinata si silnica, un drum rau ales.

Vezi si Enigmele Coranului, dezlegate de o inscriptie straveche


Versetul 23: Va sunt oprite voua: memele voastre, fiicele voastre, surorile voastre, matusile din partea tatalui, matusile din partea mamei, fiicele fratilor vostri, fiicele surorilor voastre, mamele voastre care v-au alaptat, surorile voastrede lapte, mamele femeilor voastre, fiicele voastre vitrege aflate sub obladuirea voastra, cele nascute din femeile voastre cu care ati fost casatoriti candva – daca nu ati apucat insa sa intrati la ele nicio vina nu va fi asupra voastra – sotiile fiilor vostri, zamisliti din coapsa voastra. Va este oprit sa va casatoriti cu doua surori in afara inainte de ceea ce a fost inainte. Dumnezeu este Iertator, Milostiv.

Versetul 24: dupa cum va sunt oprite femeile maritate afara de cele pe acre le stapaneste dreapta voastra. Asa va este scris voua de la Dumnezeu. Afara de acestea, va este ingaduit sa va folositi averile pentru a va casatori cu celelalte si nu pentru a va desfrana. Dati-le femeilor cu care v-ati desfatat rasplata, caci aceasta este o datorie. Nicio greseala nu va fi asupra voastra pentru ceea ce ati cazut impreuna la invoiala, pazind ceea ce era poruncit. Dumnezeu este Stiutor, Intelept.

Versetul 26: Cel dintre voi care nu are putinta sa se casatoreasca cu femei credincioase, libere, va lua din cele stapanite de dreapta voastra. Unul, Dumnezeu cunoaste credinta voastra si voi unii din altii sunteti coboratori. Luati-le de sotii, cu ingaduinta familiei lor. Dati-le dota dupa cuviinta! Sa fie femei cinstite! Sa nu-si ia ibovnici! Daca sunt maritate, si precurvesc, vor avea parte doar de jumatate din osanda pe acre ar avea-o femeile libere. Acestea sunt pentru cel care se teme de desfrau. Cel mai bine este sa fie rabdatori. Dumnezeu este Iertator, Milostiv.

Versetul 34: Barbatii sunt mai presus decat femeile, fiindca Dumnezeu le-a dat intaietate asupra lor si fiindca ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstitesunt pioase, pastrand in taina ceea ce Dumnezeu pastreaza. Dojeniti-le pe cele de a caror ascultare va este teama! Parasiti-le in asternuturi! Loviti-le! Nu le cautati insa galceava, daca va dau apoi ascultare. Dumnezeu este Inalt, Mare.

Versetul 35: Daca va este teama de despartirea a doi sati, luati un judecator din fam,ilia sotului si altul din familia sotiei. Dumnezeu va hotari intelegerea intre ei, daca vor voi sa se impace. Dumnezeu este Stiutor, cunoscator. Versetul 128: cand o femeie se teme de parasirea ori nepasara sotului sau, nu i se face nicio vina, daca ei se vor impaca, caci impacarea este un lucru bun. Oamenii sunt manati de zgarcenie. Daca faceti binele si daca a temeti de Dumnezeu, sa stiti ca Dumnezeu este Cunoscator, a ceea ce faptuiti.

Versetul 129: Voi nu veti putea fi intru totul drepti cu fiecare dintre femeile voastre, chiar daca tineti mortis. Nu fiti prea partinitori, lasand-o pe vreuna dintre ele de izbeliste. Daca va impacati si va temeti de Dumnezeu, sa stiti ca El este Iertator, Milostiv.

Versetul 130: Daca sotii se despart, Dumnezeu ii va imbogatii pe fiecare din preaplinul Sau. Dumnezeu este cuprinzator, Intelep.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

barbatii profeti adam muhammad musulman muncii dumnezeu profetilor femei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1775 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021413 (s)