News Flash:

Fenomenele care au decimat omenirea

16 Septembrie 2013
1108 Vizualizari | 0 Comentarii
Colonialismul
A fost un fenomen politico - economic ce a inceput in 1500, prin care diferite natiuni europene au descoperit si au exploatat zone mari ale lumii. In 1900, de exemplu, 90,4 la suta dintre tarile Africii se aflau sub control colonial. La inceputul secolului trecut, Europa avea colonii in majoritatea regiunilor de pe glob. Sclavia a devenit o normalitate in epoca coloniala, zeci de milioane de oameni fiind ucisi din cauze rasiale, scrie desoundvision.com.
Ultranationalismul si razboaiele rasiale
Ultranationalismul european a stat la baza primului razboi mondial (1914-1918). Peste 8 milioane de oameni au fost ucisi, iar peste 21 de milioane s-au ales cu sechele grave rezultate in urma ranilor.
Al doilea razboi mondial(1939-1945) a ucis 52 de milioane de oameni in intreaga lume. Acest lucru a fost posibil din cauza ascensiunii lui Hitler si a partidului sau nazist, din Germania. Peste 20 de tari au fost implicate activ in aceasta a doua conflagratie mondiala.
Ea a adus nu numai moartea pentru un numar mare de oameni, dar a cauzat si distrugerea iremediabila a retelelor de infrastructura, precum si a locuintelor. De asemenea, genocidul nazist impotriva unor grupuri rasiale, precum evreii, tiganii si non-albii, a fost fara precedent in epoca moderna.
Rasismul secolului trecut
Rasismul este definit ca fiind credinta unei rase de oameni in superioritatea fata de o alta rasa. Multi oameni considera ca daca sunt albi sunt mult mai inteligenti decat personale de culoare, care trebuie sa li se inchine. Virusul rasismului poate exista in mintile si inimile a milioane de oameni din intrega lume.
El poate ramane in stare latenta, fara sa fie activat niciodata, insa atunci cand se intampla acest lucru, din cauza unui grup de oamneni, consecintele devin cu adevarat mortale. Iata, mai jos, un caz special care vine sa argumenteze pierderile enorme pe care le provoaca rasismul in randul comunitatilor umane.
Apartheidul din Africa de Sud ( 1948-1994)
Odata cu adoptarea legii apartheid in 1948, in Africa de Sud, discriminarea rasiala a fost institutionalizata in tara. Legile rasiale au atins fiecare aspect al vietii sociale, inclusiv interdicitia aplicata negrilor de a calatori alaturi de albi sau de a lucra in locuri comune cu acestia.
In 1950, "Registrul pentru Evidenta Populatiei" a decis ca este necesar ca toti sud-africanii sa fie clasificati in functie de rasa: albi, negri sau non-albi (proveniti din Asia, de obicei).
Initial, obiectivul acestei legi a fost mentinerea dominatiei albilor, insa in 1960 un plan "Grand apertheid" a fost pus in aplicare. In acest moment, accentul a fost pus pe separarea teritoriala a trei grupuri rasiale si pe represiunea dura a politiei fata de cei care nu se supuneau legii. Toti negrii ( All Blacks) au fost amprentati si fotografiati, iar accesul catre zonele "albe" se facea strict sub supravegherea politiei.
Toate drepturile politice ale negrilor, inclusiv cel de vot, au fost limitate strict la locul care le era destinat pentru existenta. "Homeland" -urile, patriile lor din interiorul tarii, au creat paradoxul ca un african de culoare sa fie cetatean al tarii sale, dar sa-si piarda cetatenia oferita de drept.
A fost restrictionat accesul in Parlamentul tarii oricarui cetatean de culoare. In 1993, o noua Constitutie a dat negrilor, si altor grupuri rasiale, dreptul la vot, iar in '94 a fost creat un guvern de coalitie, majoritar de culoare. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colonialismul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1607 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018421 (s)