News Flash:

Florian Porcius, omul care a pus bazele botanicii romanesti

31 Ianuarie 2014
1784 Vizualizari | 0 Comentarii
Florian Porcius s-a nascut in comuna Rodna in anul 1816. A fost crescut de catre bunicul sau, preotul Gherasim Porcius, caruia i-a si imprumutat numele. Desi bunicul sau il vedea preot, Florian Porcius a intrat in piata muncii ca invatator in comuna natala Rodna. 
Acesta si-a pus, de asemena, amprenta si asupra vietii administrative, fiind vice-capitan al districtului Nasaudului si reorganizand Comitetul Fondurilor Graniceresti, prin intermediul caruia a oferit burse de studii copiilor nasaudenilor la cele mai prestigioase universitati din Europa, scrie adevarul.ro.
Si-a dedicat mare parte din viata studiului botanicii, cercetand in special flora din Muntii Rodnei, Tiblesului, Bucovinei si Cibinului. Acesta a dat numele multor specii de plante pe care el le-a descoperit. Meritele i-au fost recunoscute si de catre Academia Romana, fiind ales ca membru in anul 1882. 
Pasiunea pentru botanica a venit la Viena, unde a ajuns sa studieze pe cheltuiala proprie pedagogia, caligrafia si economia. 

Vezi si Povestea lui Augustin Maior clujeanul care a pus bazele telefoniei moderne
„In 1845 am inceput a ma ocupa mai staruitor cu studiul botanicii. Mica colectie ce o facusem pana la finea anului 1848 a fost nimicita deodata cu cartile si alte scule cu prilejul invaziei trupelor maghiare in Nasaud in ianuarie 1849,” noteaza Florian Porcius in autobiografia sa. 
Zeci de ani a petrecut Florian Porcius adunand plante rare si documentandu-le luand la pas muntii Transilvaniei. Acesta tinea legatura cu botanisti din intreaga Europa, cu care facea schimb de plante si informatii. 

Vezi si Gogu Constantinescu, cel mai mare inventator roman 
Un alt botanist cunoscut roman, Ambroziu Chetianu spunea despre Florian Porcius: 
„Scriu din incredintarea „Asociatiunii pentru literatura romana si cultura poporului roman,” dar deodata si din recunostinta ce o datoresc regretatului Florian Porcius, intaiul nostru botanist, care a tras brazda noua in ogorul intelenit al stiintelor, si peste o jumatate de veac a ilustrat flora Transilvaniei, cladind in acelasi timp temeliile botanicei romanesti. 
Herbariul insemnat ce-l avea si l-a imbogatit mereu parte cu specii ce le-a recoltat el, parte cu altele crescute in localitati indepartate si obtinute in schimbul plantelor culese si uscate de dansul. Cu plantele sale a inavutit multe herbarii europene. In deosebi a daruit numeroase specii Institutului Botanic si facultatii de medicina din Bucuresti.” 
Florian Porcius s-a stins in 1905 si a fost inmormantat in localitatea natala Rodna. Cu un an inainte sa moara Regele Carol I al Romaniei i-a oferit ordinul Bene Meriti clasa I, pentru meritele deosebite. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

florian porcius rodna gherasim porcius nasaudului muntii rodnei viena
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1646 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016381 (s)