News Flash:

Formarea Blocului Estic (rasaritean)

5 Martie 2015
626 Vizualizari | 0 Comentarii
In timpul etapelor de deschidere a celui de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica a pus bazele Blocului Estic prin anexarea directa a mai multor tari ca Republici Sovietice Socialiste, care au fost, initial (si efectiv), cedate de catre Germania nazista, prin Pactul Molotov-Ribbentrop. Acestea au inclus estul Poloniei (incorporata in teritoriile poloneze anexate de catre Uniunea Sovietica), Letonia (care a devenit RSS Letona), Estonia (care a devenit RSS Estona), Lituania (care a devenit RSS Lituaniana) parte a Finlandei de Est (care a devenit RSS Carelo-Finica), Moldova, (care a devenit RSS Moldoveneasca). Teritoriile din Europa de Est eliberate de nazisti si ocupate de catre fortele armate ale Uniunii Sovietice au fost adaugate la Blocul de Est, prin transformarea lor in state satelit, comunizate: Republica Democrata Germana (Germania de Est), Republica Populara Polona, Republica Populara Bulgara, Republica Populara Ungara, Republica Socialista Cehoslovaca, Republica Populara Romana si Republica Populara Albania. Regimurile de tip sovietic care au aparut in Blocul de Est nu numai ca reproduceau economiile planificate de tip sovietic, dar au adoptat si metodele brutale folosite de Iosif Stalin si de politia secreta sovietica pentru a suprima orice opozitie reala si potentiala.

Vezi si Modul INEDIT prin care SUA a vrut sa castige Razboiul Rece

In Asia, in ultima luna a razboiului, Armata Rosie a invadat Manciuria si a ocupat o mare parte a teritoriului coreean situat la nord de paralela 38. Ca parte a controlului consolidat al lui Stalin asupra Blocului Estic, NKVD, condus de Lavrenti Beria, a supravegheat crearea politiilor secrete de tip sovietic in toate statele satelit, care trebuiau sa zdrobeasca orice incercare de rezistenta anticomunista.

Vezi si Etapele Razboiului rece

Atunci cand in Bloc au aparut cele mai mici miscari pentru independenta, Stalin prin strategia lui, a lovit nemilos in fostii sai rivali din perioada antebelica. Acestia au fost inlaturati de la putere, condamnati la ani grei de inchisoare si multi dintre ei executati.

Prim-ministrul britanic Winston Churchill, ingrijorat de dimensiunea enorma a fortelor sovietice dislocate in Europa la sfarsitul razboiului si neavand, deloc, incredere in liderul de la Kremlin, Iosif Stalin, considera ca sovieticii ameninta Europa de Vest.

Drept urmare, In aprilie-mai 1945, Comitetul de Planificare al Cabinetului de Razboi britanic a dezvoltat Operatiunea Inimaginabil, „un plan de a impune Rusiei Sovietice vointa Statelor Unite si Imperiului Britanic”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

uniunea sovietica blocului estic armata rosie manciuria stalin nkvd
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1833 (s) | 23 queries | Mysql time :0.058709 (s)