News Flash:

Fostul lider bolsevic Mihail Frunze

24 Mai 2013
3992 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihail Vasilievici Frunze  nascut la 2 februarie in Biskek, a fost un lider bolsevic rus in timpul Revolutiei din 1917.
Mama lui era dintr-o familie de tarani rusi di provincia Voronej, iar tatal lui medic dintr-o familie de tarani romani care s-au stabilit in Provincia Odessa. Si-a inceput studiile la Verniy (acum Almati), iar in 1904 s-a inscris la Universitatea Politehnica din Saint Petersburg. La cel de-al doilea Congres al Partidului Social-Democrat al Muncii din Rusia de la Londra (1903) a avut loc o ruptura pe plan ideologic intre Vladimir Ilici Lenin si Iulius Martov, cei doi lideri principali ai partidului.  
Frunze a fost de partea majoritatii numiti bolsevici, (spre deosebire de minoritatea lui Martov, mensevicii). Doi ani de la cel de-al doilea Congres Frunze, a devenit un lider important in Revolutia rusa din 1905 conducand grevele lucratorilor textilisti din Shuya and Ivanovo. Dupa finalul dezastruos al miscarii, Frunze a fost arestat in 1907 si condamnat la moarte, stand mai multe luni in asteptarea executiei. 
Dar mai tarziu a fost gratiat si condamnarea sa a fost comutata la munca silnica pe viata. Dupa zece ani in inchisorile din Siberia, Frunze a fugit la Cita, unde a devenit redactor al ziarului saptamanal bolsevic numit Vostochnoe Obozrenie. In timpul asa-numitei Revolutiei din Februarie care a precedat Revolutia din Octombrie (1917) Frunze conducea militia civila din Minsk inainte ca el sa fie ales presedinte al sovietului din Belarus. 
Mai tarziu a venit la Moscova si a condus o forta armata a muncitorilor care ajutau la luptele pentru controlarea orasului. Dupa preluarea puterii din Octombrie Frunze a devenit comisarul politic al provinciei Voznesensk. In primele zile ale Razboiului civil Rus, a fost numit sef al Grupului de Armate Sud. Dupa ce armata lui Frunze a invins armata albilor condusa de amiralul Aleksandr Kolceak in Omsk, Leon Trotki, conducatorul Armatei Rosii, i-a dat comanda Frontului de Est. Frunze a plecat sa elibereze Turkestanul de insurgentii basmachi si de trupele albilor. A capturat Khiva in februarie si Buhara in septembrie.
In noiembrie 1920, Frunze a recucerit Crimeea si a reusit sa impinga generalul albilor, Piotr Vranghel si trupele acestuia afara din Russia. 
A condus de asemenea in calitate de comandant a frontului de sud, distrugerea miscarii anarhistului Nestor Mahno din Ucraina si a nationalistului ucranian Simon Petliura. 
In decembrie 1921, Frunze a vizitat Ankara in timpul Razboiului de Independenta al Turciei si a consolidat relatiile turco-sovietice. 
Mustafa Kemal Ataturk l-a considerat ca un aliat si prieten, pentru care si azi se afla un monument ridicat lui Frunze in Istambul, Piata Taksim. In 1921 a fost ales in Comitetul Central al Partidului Rus Bolsevic, la 2 iunie 1924 a devenit membru candidat al Politburo iar in ianuarie 1925, a a devenit Presedinte al Consiliului Militar Revolutionar. Suportul lui Frunze pentru Grigori Zinoviev l-a pus in conflict cu Iosif Stalin, unul din oponentii lui Zinoviev, cu care au fost anterior in conditii amiabile, din cauza ca pe vremea aceea Stalin a afisat fata de colegii lui revolutionari din "vechea garda" si fost prizonier respect.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

biskek lider bolsevic revolutiei medic tarani romani odessa londra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1884 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031022 (s)