News Flash:

Fratia musulmana si nazistii

19 Noiembrie 2013
1711 Vizualizari | 0 Comentarii
Ideologia islamistilor printre care se numara in prezent nu numai al-Qaeda, ci si Hamas si Hezbollah, isi are originea in miscarea egipteana Fratia Musulmana, infiintata de seicul Hassan al-Banna in anul 1928 . Toata simbolistica, terminologia si prioritatile politice ale miscarii se hranesc din chiar esenta fascismului nazist.
Hassan al-Banna (1906-1949) s-a nascut in sudul Egiptului in familia unui ceasornicar sarac. De mic copil s-a simtit atras de aspectele extremiste si xenofobe ale Islamului ostil laicismului occidental care promova un sistem de drepturi precum emanciparea femeii. Inca din adolescenta, al-Banna si prietenii sai (care se adresau unul altuia cu apelativul “frate”) se intilneau pentru a discuta situatia din Orientul Mijlociu, tarele societatii arabe, si a deplinge declinul islamului. Nemultumirile lor proveneau in mare masura din prabusirea Imperiului Otoman, ocupatia britanica a Egiptului si, in consecinta, expunerea societatii arabe la setul de valori ale Vestului, scriu cei de la istoriesicultura.ro.
Pentru al-Banna, ca si pentru multi alti musulmani din lumea intreaga, sfirsitul Califatului, chiar daca a fost infaptuit de o miscare laica precum Junii Turci, reprezenta un scrilegiu impotriva islamului, a carui raspundere o purta vestul nemusulman. Pentru a se razbuna pentru aceste “rele”, al-Banna a infiintat in 1928 Fratia Musulmana, care la inceput a fost un fel de club de tineret unde membrii propovaduiau, oricui era dispus sa asculte, despre nevoia de a reforma din punct de vedere moral lumea araba. Curind, insa, antipatia lui al-Banna fata de modernitatea Occidentului l-a motivat sa schimbe Fratia intr-o organizatie al carei scop era frinarea tendintelor laice din societatea musulmana si reinstaurearea valorilor islamice traditionale din trecut. Atacind subiecte precum colonialismul, sanatatea publica, nationalismul arab, slabiciunea lumii islamice si conflictul care incepea sa ia amploare in Palestina, Al-Banna si-a recrutat discipoli din toate straturile societatii egiptene. Cuvintarile lui al-Banna erau profund influentate de doctrinele anticapitaliste ale marxismului european si, mai ales, de fascism.
Pe masura ce grupul s-a extins in anii ’30, activitatile sale au depasit sfera renasterii religioase si al-Banna a inceput sa viseze la un viitor musulman maret: restaurarea Califatului. Acest vis, insa, putea fi transformat in realitate numai cu ajutorul sabiei. Astfel, al-Banna a reusit sa cucereasca mintile si inimile nenumaratilor sai discipoli. Al-Banna povestea cu inflacarare despre ororile iadului care ii asteapta pe eretici, de unde concluzia ca toti musulmanii sunt obligati sa se intoarca la bazele cele mai pure ale religiei, sa reinvie Califatul si sa inceapa razboiul maret si final impotriva lumii nemusulmane – jihadul.
Primul pas important spre jihadul international planuit de al-Banna a fost terorismul trans-national in timpul “Marii Revolte Arabe” din 1936-1939, cind cel mai vestit conducator al Fratiei Musulmane, Hagi Amin-al-Husseini, marele muftiu al Ierusalimului, si-a incitat adeptii la un razboi de trei ani impotriva evreilor din Palestina si impotriva englezilor, detinatorii mandatului asupra Palestinei. Daca Fratia numara 800 de membri in 1936, dupa numai doi ani de “Revolta”, in 1938 numarul acestora crescuse la 200.000, cu 50 de ramuri numai in Egipt. Organizatia infiinta moschei, scoli, cluburi de sport, fabrici, precum si o retea de servicii sociale. La finele anilor ’30, Fratia avea peste jumatate de milion de membri inscrisi, si peste 2.000 de ramuri in toata lumea musulmana. In Palestina mandatului britanic erau 38, sub conducerea muftiului.
Pentru a atinge telul jihadului global, Fratia a infiintat of retea de celule secrete, fura arme, antrena trupe, organiza plutoane secrete de executie, a infiintat celule dormante de suporteri sabotori in rindurile politiei si armatei care asteptau doar ordinul de a pune in executie acte teroriste, asasinate, si misiuni kamikaze .
Tot in aceasta perioada, Fratia si-a gasit sufletul pereche – Germania nazista. Pentru miscarea musulmana, Reichul insemna o relatie de mare potential care a devenit mult mai mult decit o casatorie de convenienta. Mult inainte de razboi, al-Banna dezvoltase o ideologie islamica religioasa premergatoare nazismului hitlerist. Ambele miscari urmareau sa cucereasca si sa domine lumea. Ambele cautau triumful si suprematia: dupa nazisti, arienii erau cei care trebuiau sa domneasca peste ceilalti, in timp ce dupa viziunea islamica a lui al-Banna religia musulmana era cea care trebuia sa subjuge omenirea. Ambele propovaduiau supunerea individului in fata unei puteri centrale populare. Ambele erau in mod explicit anti-nationaliste si urmareau lichidarea statelor-natiuni in favoarea unei comunitati trans-nationale unificatoare: in Islam – umma (comunitatea tuturor dreptcredinciosilor), in nazism – herrenfolk (rasa stapinilor). Ambele idolatrizau figura conducatorului totalitar – calif sau fuehrer, ambele urau cu inversunare evreii si cautau sa-i distruga.
Pe masura ce legatura politica si militara cu Germania nazista lua amploare, aceste paralele au inlesnit interactiuni care au dus la creerea unei aliante la cel mai inalt nivel, cu toata pompa si ceremoniile vizitelor oficiale de stat, ambasadori de facto, precum si proiecte comune mai mult sau mai putin secrete. Adeptii lui al-Banna au transplantat in lumea araba un soi nou de antisemitism musulman, cel nazificat, traducind in araba Mein Kempf sub titlul Jihadul Meu, preluind si alte teme naziste antisemite, printre care caricaturile pline de ura din Der Sturmer care portretizau evreul ca fiind dusmanul demonic al lui Allah.
Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, al-Banna a cautat sa incheie un pact formal cu Hitler si Mussolini. Prin intermediul scrisorilor si emisarilor pe care ii expedia, el-Banna cauta sa obtina ajutorul nemtilor in lupta sa contra englezilor si a regimului occidentalizat al regelui Farouk. Serviciul de informatii al Fratiei culegea cu fervoare date despre conducerea de la Cairo si despre miscarile armatei britanice, pentru a le oferi germanilor in schimbul stringerii relatiilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ideologia islamistilor hamas hezbollah fratia musulmana terminologia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012920 (s)