News Flash:

Friedrich Engels, marele filozof marxist

5 Februarie 2014
2255 Vizualizari | 0 Comentarii
Friedrich Engels (n. 28 noiembrie 1820 – d. 5 august 1895) a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Impreuna cu partenerul sau, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunista, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist (1848). Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), dupa moartea lui Marx.
Engels s-a nascut in Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), primul fiu al al unui industrias german din domeniul textilelor. Tatal si-a trimis fiul, inca tanar, in Anglia sa ajute la conducerea fabricii de bumbac a familiei din Manchester. Socat de saracia larg raspandita si de exploatarea nemiloasa a muncitorilor englezi, el a inceput sa scrie un raport care a fost publicat in 1845 sub numele de Conditia clasei muncitoare in Anglia in 1844.
In acelasi an, Engels a inceput sa contribuie la jurnalele numite Analele Franco-Germane, care au fost editate si publicate de Karl Marx in Paris. Dupa ce s-au intalnit pentru prima oara, au descoperit ca au o viziune similara asupra capitalismului si au decis sa conlucreze mai strans. Dupa ce Marx a fost deportat din Franta in ianuarie 1845, cei doi au decis sa se mute in Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decat in alte tari din Europa.

Vezi si Lucruri inedite din viata lui Karl Marx 
In iulie 1845, Engels l-a luat pe Marx in Anglia. Aici, a intalnit o muncitoare irlandeza numita Mary Burns, cu care a trait pana ce aceasta a murit; dupa aceea a trait cu sora ei, Lizzie. Aceasta femeie l-a introdus, se pare, in miscarea chartista, ai carei lideri i-a intalnit, inclusiv pe George Harney. Engels si Marx s-au reintors la Bruxelles in ianuarie 1846, unde au pus bazele Comitetului de Corespondenta Comunista. Planul lor era sa-i uneasca pe liderii socialisti din toata Europa. Socialistii din Anglia, influentati de ideile lui Marx, au tinut o conferinta in Londra, unde au format o noua organizatie numita Liga Comunista. Engels a participat la conferinta in calitate de delegat si a avut o mare influenta asupra dezvoltarii strategiei de actiune.
In 1847, Engels si Marx au inceput sa scrie impreuna o brosura, bazata pe lucrarea lui Engels Principiile Comunismului. Brosura de 12.000 de cuvinte a fost scrisa in sase saptamani si era astfel conceputa incat sa faca teoria comunismului accesibila unui public cat mai larg. Lucrarea a fost numita Manifestul Comunist si a fost publicata in februarie 1848. In martie, atat Marx cat si Engels au fost expulzati din Belgia. S-au mutat in Köln, unde au inceput sa publice un ziar radical, Noua Gazeta Renana.
Engels a fost un participant activ la Revolutia din 1848, luand parte la revolta din Elberfeld. Engels a luptat in campania Baden impotriva prusacilor (iunie – iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, care era conducatorul Corpurilor Libere in revolta din Baden-Palatinate. 

Vezi si Marele filozof german Arthur Schopenhauer 
Dupa 1849, atat Engels cat si Marx au fost siliti sa paraseasca tara si sa se mute la Londra. Autoritatile Prusiei au facut presiuni asupra guvernului britanic pentru a-i expulza pe cei doi, dar Prim-ministrul de atunci, John Russell, nu a fost de acord cu cererea prusaca.
Numai cu banii pe care ii putea castiga Engels, familia Marx a trait in mare saracie. Pentru a-l ajuta pe Marx cu ceva bani, Engels s-a reintors la munca in fabrica tatalui sau din Manchester, inainte de a se muta in Londra, in 1870. Dupa moartea lui Marx din 1883, Engels si-a dedicat restul vietii traducerii si editarii scrierilor lui Marx. Totodata, a fundamentat teoria socialismului stiintific, sub denumirea de materialism dialectic, prin cea mai relevanta dintre scrierile sale, Dezvoltarea socialismului de la utopie la stiinta 1880, o brosura rezumativa a lucrarii sale de mai mari dimensiuni Domnul Eugen Duhring revolutioneaza stiinta, cunoscuta si ca Anti-Duhring 1878. Friedrich Engels murit in 1895, la Londra.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

friedrich engels karl marx teoria comunista das kapital capitalul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015186 (s)