News Flash:

Functiile politice si militare ale lui Iacob al II-lea al Angliei

23 Decembrie 2014
2001 Vizualizari | 0 Comentarii
Iacob al II lea al Angliei
Iacob al II-lea al Angliei (engleza James II) (n. 14 octombrie 1633 – d. 16 septembrie 1701) a fost rege al Angliei, rege al Scotiei si rege al Irlandei, din 6 februarie 1685 pana pe 11 decembrie 1688. A fost ultimul monarh catolic al celor trei regate. Multi dintre supusii sai au pus la indoiala politica sa pe teme religioase si tendintele autocratice, astfel incat a fost obligat sa abdice in urma Revolutiei Glorioase din 1688. A fost inlocuit nu cu fiul sau catolic, James Francis Edward, ci de fiica sa si ginerele sau protestanti, Maria a II-a si Wilhelm al III-lea, care au devenit conducatori in 1689. Iacob a incercat sa-si recapete coroana, ajungand in Irlanda in 1689. Dupa ce a fost infrant in Batalia de la Boyne in vara lui 1690, Iacob s-a intors in Franta, traindu-si restul vietii sub protectia varului si aliatului sau Ludovic al XIV-lea al Frantei.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

Iacob este cunoscut in special pentru credinta sa in monarhia absolutista, precum si pentru incercarile sale de instaurare a libertatii religioase. Amandoua s-au lovit de impotrivirea parlamentului englez, si a majoritatii populatiei. Parlamentul, opunandu-se tendintei absolutiste din alte tari europene, precum si pierderii de catre Biserica Anglicana a suprematiei legale, a considerat ca lupta pentru conservarea libertatilor engleze traditionale. Aceste tensiuni au transformat domnia de trei ani a lui Iacob intr-o lupta pentru suprematie intre parlament si coroana, care au rezultat in exilarea sa, aprobarea Declaratia drepturilor in 1689, si succesiunea hanoveriana.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Dupa incoronarea lui Carol al II-lea, Iacob a fost confirmat in functia de Lord Inalt Amiral, primind si functiile de guvernator de Portsmouth si Lord Warden of the Cinque Ports. In timpul celui de-al doilea razboi anglo-olandez (1665-1667) si al celui de-al treilea razboi anglo-olandez (1672-1674), Iacob a primit functia de amiral al flotei engleze. Englezii au castigat multe batalii, printre care batalia de la Lowestoft, dupa care Carol a ordonat ca Iacob sa fie tinut departe de bataia tunurilor inamice, deoarece acesta avea obiceiul de a sta in primele randuri in timpul luptelor. Dupa batalia de la Medway din 1667, in care flota engleza a fost interceptata si distrusa de cea olandeza, Iacob a incercat sa salveze fortificatiile costiere din sudul tarii, incercand sa opreasca inaintarea puterii olandeze. In 1664 armata engleza a reusit sa sustraga olandezilor teritoriul american al Noii Olande, care a fost rebotezat Provincia New York, omagiu adus lui Iacob, duce de York. Si orasul New Amsterdam a fost redenumit New York, tot in cinstea lui Iacob. In schimb fortul olandez Fort Orange aflat in vecinatatea raului Hudson, a primit numele de Albany.

In 1683, Iacob a fost numit guvernator al Companiei Golfului Hudson, dar nu a exercitat niciodata acestei functii. A avut un rol important in Royal African Company care se ocupa de comertul cu sclavi africani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rege angliei scotiei irlandei teme religioase revolutiei glorioase
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2339 (s) | 34 queries | Mysql time :0.092401 (s)