Actualitate

Invatamantul iesean continua sa produca someri

Publicat: 18 oct. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Invatamantul iesean continua sa produca someri
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63744;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Testarea pietei sau informarea asupra domeniilor in care este solicitata forta de munca este mai mult decat inexistenta in randul absolventilor de liceu •In aceeasi situatie se afla si absolventii de studii superioare

Fara a lua in calcul cererile de forta de munca de pe piata, tinerii, studentii de astazi, se trezesc la absolvire ca nu au unde sa se angajeze. Testarea pietei sau informarea asupra domeniilor in care este necesara forta de munca sunt inexistente in randul absolventilor de liceu. In aceasi situatie se afla si absolventii de facultate. Recordul in materie de candidati la admitere apartine Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor din cadrul Universitatii Al. I. Cuza (UAIC). Aici au fost scoase la concurs peste 800 de locuri finantate de la buget si inca 1.500 cu taxa, iar numarul candidatilor s-a ridicat la peste 5.000 de tineri. La domeniul Stiinte administrative, pe cele 157 de locuri s-au inscris peste 1.000 de candidati, concurenta ajungand la aproape sapte candidati pe un loc. Tinerii nu au tint cont de faptul ca Guvernul a anuntat restructurarea administratiei locale prin reducerea posturilor si blocarea angajarilor. Facultatea de Filosofie nu a fost ocolita de absolventii de liceu. La sectia de Sociologie si Asistenta Sociala, au candidat aproape zece candidati pe un loc finantat de la buget. Insa si la acest capitol, pe piata muncii sunt putine posturi libere pentru asistenti sociali sau sociologi. Cat priveste existenta posturilor libere in invatamantul preuniversitar, lipsa locurilor vacante este evidenta. Anul acesta nu a fost scos la concursul de titularizare nici macar un post pentru sociologie. Facultatea de Litere, cu domenii ca Stiinte ale Comunicarii, a facut furori printre liceeni, desi sunt putine posturi vacante in invatamantul preuniversitar. La examenul de titularizare de anul acesta au fost doar 12 posturi titularizabile disponibile in mediul urban pentru profesorii de limba si literatura romana. Candidatii care au asaltat specializarea Jurnalistica au facut ca media de admitere sa depaseasca 9,59, visul fiecarui candidat fiind acela de a ajunge vedeta. In topul facultatilor dupa numarul de candidati conduce Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, urmata de Filosofie, Drept, Litere si Psihologie.

Dupa absolvire incepe greul

Toate acesta in timp ce topul meseriilor cautate pe piata muncii arata ca fiind fruntasa meseria de agent comercial, apoi sunt cautati foarte multi agenti imobiliari, inginerii in constructii, ingineri in telecomunicatii si specialisti in marketing. Nici Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO) din cadrul UAIC nu este foarte cautat de catre studenti care sa ceara informatii despre ceea ce vor face dupa ce termina specializare pe care o urmeaza. Cat despre angajarile intermediate de CIPO nici nu mai incape vorba, deoarece din 1998, de cand functioneza efectiv, nu a realizat decat 500 de angajari ale absolventilor de la UAIC. „Mai vin si studenti de la chimie, fizica si biologie, dar cu ce sa-i ajuti?”, se intreaba retoric Mariana Tatarusanu, coordonatoarea CIPO. Chiar daca sunt putini, studentii de la Litere si chiar de la Istorie vin se intereseaza si pleaca pentru ca nu sunt locuri de munca pe piata care sa corespunda specializarii lor. In cel mai bun caz, absolventii de Litere mai gasesc un post de tehnoredactor sau unul de secretar. Legea calitatii insa obliga universitatile sa aiba specializari rentabile, pentru ca unul dintre criteriile care conteaza in evaluarea unei institutii de invatamant se refera si la numarul absolventilor care reusesc sa faca o cariera in domeniu. Eliberarea diplomelor de licenta va fi conditionata de completarea unui chestionar, astfel incat studentii trebuie sa spuna daca s-au angajat in domeniul pe care l-au absolvit si daca cunostintele pe care le au ii ajuta in ceea ce fac.
Marilena ROJNITA

Adauga un comentariu