News Flash:

Generalul Jozef Bem - Erou sau calau?

7 Octombrie 2013
1698 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul dintre cei mai controversati militari din secolul al XIX-lea a fost generalul Jozef Bem. Viata sa poate fi comparata cu cea a condottierilor din perioada Renasterii. Jozef Bem s-a nascut in Regatul Galitiei, parte a Imperiului Austriac. El a devenit sublocotenent in armata poloneza, apoi locotenent in armata franceza a lui Napoleon Bonaparte. A devenit mai tarziu profesor la o scoala militara a Regatului Poloniei, parte a Rusiei tariste.
Apoi, s-a intors in Galitia, iar de acolo a ajuns in Franta. S-a amestecat in conflictele dinastice din Portugalia. Apoi a luat parte la Revolutia Austriaca si a devenit general al armatei revolutionare maghiare. Din 1849 s-a refugiat in Imperiul Otoman si s-a convertit la Islam. Moartea l-a gasit in postul de guvernator turc al provinciei siriene Alep. In istoriografia poloneza si in cea maghiara, Jozef Bem este prezentat drept erou. Istoricii romani il prezinta in culori mult mai sumbre.
Militar pursange
Jozef Zachariasz Bem s-a nascut in Tarnow, un orasel din Galitia austriaca. Dupa formarea Ducatului Varsoviei, pe teritoriile poloneze controlate de Napoleon Bonaparte, familia Bem s-a mutat la Cracovia. Jozef Bem a absolvit scoala militara, iar la 15 ani a devenit cadet al armatei ducale, in 1810. El a fost avansat apoi sublocotenent de artilerie, iar in timpul campaniei lui Napoleon Bonaparte in Rusia a devenit locotenent al armatei imperiale franceze. A primit Legiunea de Onoare din partea imparatului francez pentru vitejia dovedita in apararea Gdanskului, dar si Crucea Regala. Dupa Congresul de la Viena, care a urmat prabusirii lui Napoleon, Jozef Bem a devenit profesor al unei scoli militare din Regatul Poloniei, aflat in componenta Rusiei.
El s-a implicat intr-o conspiratie care viza proclamarea independentei Poloniei, in 1822. Condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si destituit, Jozef Bem s-a mutat in Galitia, unde a studiat motoarele cu aburi. In timpul insurectiei poloneze din 1830, el a plecat imediat la Varsovia si a primit comanda Batalionului 4 de Cavalerie Usoara. Jozef Bem s-a remarcat prin bravura in batalia de la Ostroleska, atunci cand curajul sau a ferit armata poloneza, infranta, de o distrugere totala. Pentru curajul sau, Bem a primit rangul de general de brigada si Crucea de Aur Virtutea Militara. Jozef Bem a refuzat sa accepte victoria rusilor si a luat parte la rezistenta disperata a Varsoviei, impresurata de armatale printului rus Paskievici. Apoi, el a facut parte din trupele poloneze aflate sub comanda generalului Maciej Rybinski care au trecut frontiera prusaca pentru ca nu au vrut sa se predea rusilor, in 1831. Dupa doi ani petrecuti in Prusia, Jozef Bem a ajuns la Paris, unde, ca sa se intretina, a lucrat ca profesor de matematica si a publicat numeroase lucrari in favoarea independentei Poloniei. El s-a amestecat si in conflictul dinastic din Portugalia, unde a luat partea liberalului Dom Pedro, in lupta impotriva reactionarului Dom Miguel, scrie romanialibera.ro.
In timpul Revolutiei de la 1848, Jozef Bem s-a alaturat insurgentilor din Viena. O perioada, a comandat trupele revolutionare austriece. Dupa infrangerea lor, el s-a refugiat in Ungaria. Lajos Kossuth l-a numit general al armatei formate din regimentele de graniceri secui, alcatuite din circa 10.000 de oameni, care au luptat impotriva trupelor austriece si impotriva armatei revolutionare a romanilor ardeleni, loiali Casei de Austria. Desi nu vorbea limba maghiara, generalul era venerat de soldatii sai secui. Jozef Bem a reusit adevarate minuni pe campul de lupta. Din pacate, excesele comise de secui, precum si represiunea ingrozitoare organizata de contele Csany in teritoriile romanesti ocupate de armata lui Bem au aruncat o pata de nesters pe blazonul sau. Jozef Bem a incercat sa limiteze atrocitatile si a semnat mai multe decrete de amnistie pentru romanii care luptasera cu vitejie contra lui. Insa aceste decrete nu au fost intotdeauna respectate de catre secui. Jozef Bem invins armatele austriaco-romanesti conduse de colonelul Urban si de feldmaresalul Anton von Puchner, insa interventia armatelor rusesti, conduse de generalul Luders, i-a adus o serie de infrangeri. Jozef Bem a fost chemat sa preia comanda trupelor maghiare care asediau Timisoara, insa, in batalia din 9 august 1849, el a fost ranit si infrant.
Din general crestin, a devenit pasa musulman
Intocmai ca in 1831, Jozef Bem a refuzat sa capituleze si a trecut cu intreaga sa armata granita. El s-a refugiat de aceasta data in Imperiul Otoman, a carui granita se afla foarte aproape de Timisoara. Jozef Bem s-a pus in slujba sultanului Murad al II-lea. Impreuna cu 72 de ofiteri si cu 6.000 de soldati, acesta s-a convertit la Islam. In onoarea sultanului, el si-a luat numele de Murad, iar apoi a fost numit pasa si guvernator al provinciei Alep, din Siria. Cu sanatatea subrezita, la doar 55 de ani, Jozef Bem a murit.    
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

controversati militari jozef bem napoleon bonaparte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1421 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013093 (s)