News Flash:

Genghis Han, cel mai cunoscut mongol din toate timpurile. Erou sau orchestrator de genocid?

4 Decembrie 2013
2187 Vizualizari | 0 Comentarii
Genghis Han (1162 - 1227), "Napoleonul stepelor", este cel care a pus bazele unui imperiu ce s-a extins, dupa moatea sa, din Coreea pana in Polonia. O forta militara incredibila, care a legat Europa de Asia mai bine de un secol si jumatate. Nu in ultimul rand, o masinarie de lupta vijelioasa si brutala, care isi marca victoriile prin genocid.
Dar cum s-a putut ca un grup de triburi de pe stepele asiatice sa ajunga spaima a doua continente?
Mongolii ca pedeapsa divina
In secolul al XIII-lea, invinsii mongolilor credeau ca furia sangeroasa dezlantuita asupra lor de Gingis si calaretii sai era o pedeapsa divina. Asa a ajuns hanul mongol sa fie denumit, la fel ca hunul Atilla inaintea sa, "Biciul lui Dumnezeu". Iar mongolii nu aveau o viziune diferita. Victoriile le vedeau ca un drept divin de a cuceri tot ce le statea in cale si de a dobori pe oricine se opunea. Puterea lor l-a facut inclusiv pe Papa Inocentiu al IV-lea sa stabileasca o ambasada pe pamant mongol. Suveranul Pontif s-a plans astfel fata de atrocitatile comise de acestia in Ungaria si Polonia. Raspunsul hanului: toti cei ucisi in batalie si-au meritat soarta pentru ca s-au opus mongolilor, iar daca Papa nu doreste ca poporul sau sa pateasca la fel trebuie sa se prezinte in persoana la curtea hanului si sa-i recunoasca acestuia autoritatea universala. In acea vreme, maretia mongolilor nu putea gasi o explicatie rationala noteaza History Today.
Aristocratul Gingis
In perioada Renasterii, cand studiul istoriei a devenit secular si mai sofisticat, puterea Imperiului Mongol a fost atribuita geniului militar al lui Genghis Han. S-a scris despre abilitatea sa de a-si desparti inamicii si de a-si transforma dusmanii de ieri in aliatii de maine. Sau despre pozitia sa strategica din inima Asiei, care ii permitea sa atace pe oricine fara sa se teama de un front unit impotriva sa.
Acum un secol, consideratiile politice si militare despre Genghis Han au fost readuse in discutie de cercetatorul rus B. J. Vladimirtsov. In 1911-1912, acesta a inaintat o teorie conform careia, in secolul al XII-lea, societatea tribala mongola incepuse sa decada, pe fundal unui conflict intre clasa nobililor - care stapanea cele mai numeroase turme si cirezi - si clasa oamenilor de rand, din care faceau parte si cei exploatati dupa ce fusesera luati prizonieri in ciocnirile tribale. Gingis ar fi reprezentat aristocratia, iar rivalul sau de atunci, Jamuka, care-i era si frate de sange, ar fi sustinut patura de jos a societatii mongole. Gingis s-a impus, ucigandu-si concuretul, dupa care ar fi reusit sa manipuleze diferentele sociale in interesul propriu. Pe masura ce mongolii cucereau si jefuiau un teritoriu tot mai vast in Asia, Gingis ar fi renuntat la diferentele de clasa. Asa a creat - aminteste Vladimirtsov - Garda Imperiala, la care putea adera orice mongol.
Au stapanit Rusia si China
Oamenii de stiinta rusi au avut intotdeauna un interes deosebit fata de Imperiul Mongol, intrucat Gingis si urmasii sai au subjugat principatele ruse vreme de doua decenii. Dupa invazia nepotului lui Gingis, Batu, in 1237-1240, Rusia medievala a fost trasa cu forta dinspre Europa inspre Asia, iar mongolii si-au impus modelul despotic in politica interna a Rusiei. Titlul si prerogativlele tarului au fost copiate dupa cele ale hanului. Iar efectele influentei mongole asupra societatii ruse au fost dezastruoase, scufundand tara in ignoranta, semi-analfabetism si sclavie, dupa cum au comentat Karl Marx si Aleksandr Puskin. Acesta din urma nota: "Daca maurii au civilizat Spania dupa ce au ocupat-o, mongolii au cucerit Rusia fara sa-i aduca algebra".
Mongolii nu au fost mai populari nici in China, unde, oricum, dominatia lor a fost mai scurta. In 1279, un alt nepot al lui Ginghis, Kubilai, a invins dinastia Sung si s-a proclamat conducator al intregii tari. A ramas apoi profund influentat de cultura chineza. A mutat capitala imperiala la Khan-Balik - Peking in zilele noastre -, a adoptat portul si manierele chinezesti si le-a acordat privilegii calugarilor budisti. Cu toate acestea, majoritatea chinezilor a urat intotdeauna stapanirea mongola, iar in 1368 imparatul mongol a fost alungat din tara, in urma unei serii de revolte taranesti.
Razbunarea
In secolele ce au urmat, atat rusii, cat si chinezii s-au razbunat definitiv pe urmasii "Napoleonului stepelor". In secolul al XVII-lea, rusii se extinsesera deja spre est, ma departe de Muntii Urali, iar chinezii migrau spre nord, in directia Desertului Gobi, ambele popoare ocupand o parte din vechiul teritoriu al mongolilor. Acestia nu au putut reactiona pentru ca tehnicile lor de lupta ramasesera mult in urma armelor de foc. 
Mongolii s-au predat. Insa au reusit sa obtina o forma de independenta in urma revolutiilor din China - 1911, si Rusia - 1917.
Gingis, reabilitat de puterile comuniste
Succesul lui Gingis s-a sprijinit si pe dorinta de unitate a mongolilor si pe flerul hanului de a atrage luptatori indiferent de clasa sau rasa acestora, scria istoricul mongol Yu Yuan-an. Dar acesta nu ii atribuia lui Gingis rolul de erou national, insa nici de monstru insetat de sange, asa cum il prezinta, de pilda, rusii Grekov si Yakubovsky, care amintesc de raidurile mongolior asupra principatelor rusesti.
Totusi, in scrierile lui Yu Yuan-an se regasesc vadit influente rusesti. De pilda, explica enigmatica retragere a armatei conduse de Batu, in 1242, pana la granitele Germaniei si Italiei, prin nevoia stringenta a mongolilor de a inabusi o revolta "eroica" a populatiei ruse. De fapt, multi istorici rusi au impartasit convingerea ca acela a fost momentul in care Rusia s-a sacrificat pe sine pentru a salva intreaga Europa. 
De partea lor, conducatorii chinezi au incercat in permanenta sa "seduca" poporul mongol pentru a-l scoate de sub influenta politica si adminstrativa exercitata de Rusia.
Primul efort notabil de manipulare a mongolilor in secolul al XX-lea a avut loc in 1962, cu ocazia marcarii a 800 de ani de la nasterea lui Genghis Han. In timp ce Republica Populara Mongolia, aflata sub influenta rusa, a publicat o serie de timbre comemorative, China a construit un templu pentru a amiti de locul unde sustinea ca Gingis ar fi fost inmormantat, bineinteles in partea Mongoliei aflata sub influenta chineza. 
Din procesul reabilitarii lui Genghis Han a facut parte si gestul autoritatilor din Peking de a-l decreta erou national, decizie care a flatat stima de sine a mongolilor.
Si ucigas, si erou
Rusii au raspuns prin cercetatorii Vyatkin si Tikhvinsky, care au acuzat China ca ar fi "repudiat viziunea Marxist-Leninista asupra istoriei", amitind de orasele reduse la cenusa de atacurile mongole.
Chiar daca ironizate de istoricii din Vest, aceste contre intre gigantii comunisti cu privire la istoria Mongoliei au readus in prim-plan personajul Genghis Han si impactul pe care l-a avut imperiul creat de el.
Ca o concluzie, la intrebarea "A fost Gingis un distrugator insetat de sange sau un erou national?", History Today raspunde: "Putin din fiecare". Justificarea: a civilizat partial propria natiune, a adus China si Europa in contact direct pentru prima oara in istorie si a deschis Asia catre comertul international. Lumea nu a mai fost niciodata la fel dupa domnia sa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

genghis han napoleonul stepelor genocid aristocratul gingis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1773 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013631 (s)