News Flash:

Genocidul lingvistic

28 Ianuarie 2014
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
Cateva exemple notate de Infoniac merita amintite, chiar daca unele se cunosc, iar asupra altora nu avem imaginea adevaratei dimensiuni.
"Vorbiti numai limba mandarina"
Aceasta ciudata campanie a fost lansata in anul 1949 in Singapore, pentru a determina etnicii chinezi din zona sa adopte limba mandarina, in semn de distantare fatisa fata de China. Guvernul a interzis atunci folosirea limbilor chineze in institutii, scoli si mass media. Succesul n-a fost total, dar inca si astazi mai persista dificultati de comunicare intre generatia tanara si cea incaruntita.
Limba hawaiiana
Misionarii, ajunsi prin 1820 in insulele Hawaii au determinat vorbitorii limbii locale sa invete engleza. In 1893, guvernul a adoptat limba engleza ca limba de stat, iar de atunci, utilizarea limbii locale s-a depreciat continuu. Astazi, mai exista circa 2.000 vorbitori ai limbii hawaiiene (la 1,2 milioane locuitori). Aproape nimic.
Limba localnicilor de pe insulele Ryukyu

Vezi si 
Un secret despre limba romana a fost scos la iveala de Vatican - VIDEO 
Arhipelagul Ryukyu, amplasat pe un arc insular, intre Taiwan si Japonia, a fost locuit din vechime de un popor independent, fara legaturi cu exteriorul si avand propria sa vorbire. Ocuparea insulelor de catre Japonia in secolul 19 a impus, printre altele, obligativitatea limbii japoneze. Astazi limba vechilor locuitori din Ryukyu este recunoscuta ca dialect, dar generatia tanara nu mai stie de ea.
Rusificarea imperiului sovietic
Opera de rusificare a inceput sub regimul tarist si a continuat sustinut in epoca sovietica. Admitand formal limba materna in "republicile" sovietice, autoritatile au impus scoli in limba rusa, adoptarea literelor ruse in unele tari din sud care foloseau scrierea araba si introducerea fortata a limbii ruse in tarile baltice. Chiar si in tarile neinglobate in URSS, limba rusa a fost introdusa ca disciplina obligatorie in scoli. Intamplator sau nu, In Romania ea nu s-a bucurat de succes.
Insulele Britanice
Exercitandu-si dominatia peste Tara Galilor, Scotia si Irlanda, Anglia a impus, in secolele trecute, propria limba popoarelor locale. Limba welsh, scotiana si irlandeza au fost excluse din scoli si administratie. Abia in secolul 20, guvernul Regatalui Unit a initiat reanalizarea problemei, stimuland reafirmarea acestor limbi ancestrale ale locuitorilor insulelor, acordandu-le chiar statutul de o a doua limba oficiala, dupa engleza. Putina lume mai vorbeste aceste limbi.
Populatia chineza din Indonezia s-a confruntat cu o discriminare grava in perioada presedintelui Suharto, care a detinut puterea in anii 1967 - 1998. In acea perioada, afirmarea, limbii chineze a fost interzisa in toate sferele vietii: ziare, scoli, administratie. Era obligatorie limba indoneziana. Dupa 1998, toate interdictiile au fost anulate, dar, intre timp, o intreaga generatie a fost fortata sa-si uite limba materna.
In Spania lui Franco
Spania cunoaste trei principale limbi regionale: basca, galiciana si catalana. Politica nationalista a lui Franco a impus recunoasterea unei singure limbi in intreaga tara, cea spaniola. Una din replicile actuale ale acestui stil de a se impune de la centru se mai simte si astazi in actiunile de afirmare locala a gruparilor etice, carora regimul din trecut le oprima drepturile cele mai elementare.
Limba kurda
Kurzii nu au un stat organizat si, ca urmare resimt un statut de popor tolerat acolo unde se afla. Singura exceptie este Irakul, unde kurzii au acces la invatamant, administratie si cultura in limba lor. In alte tari, kurzii sunt considerati necivilizati, iar autoritatile exercita presiuni pentru reununtare la aceasta limba.
Dialectele limbii romane
Nu pot incheia aceste randuri fara sa amintesc cele trei dialecte romanice din sudul Dunarii: limba aromana (sau macedo-romana), cea istro-romana si megleno-romana. Spre deosebire de romanii din nordul Dunarii, vorbitorii acestor dialecte sau limbi (problema este controversata intre specialisti) sunt raspanditi pe arii largi din peninsula Balcanica.
Cei mai multi sunt aromanii, dar asupra numarului lor nu exista estimari certe. Poate numara sute de mii, poate chiar milioane. Ei sunt amplasati in Bulgaria, Grecia, Albania, in spatiul fostei Iugoslavii, dar au ajuns si in nordul Dunarii, mai ales in prima parte a secolului 20.
Istro-romanii sunt estimati la numai 300-3000 persoane si se afla localizati in Croatia, iar megleno-romanii au fost recunoscuti ca minoritate nationala in Grecia, evidentiati la cel mult 20.000 persoane.
In evul mediu, pe timpul imperiului Asanestilor, populatia romanica din sudul Dunarii numara milioane de persoane. Sic transit gloria mundi! 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

etnicii chinezi limba mandarina limba hawaiiana insulele hawaii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1543 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012781 (s)