News Flash:

George Enescu analizat, comentat, cantat si promovat la Varsovia

17 Mai 2016
641 Vizualizari | 0 Comentarii
george enescu
O suita de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman de la Varsovia in data de 17 mai vor promova creatia si personalitatea lui George Enescu si de asemenea a Concursului „George Enescu", organizat in toamna acestui an, la Bucuresti, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

In colaborare cu Universitatea Nationala de Muzica „Fryderyk Chopin" de la Varsovia, Institutul va prezenta elemente putin cunoscute publicului din capitala poloneza, legate de viata si opera muzicianului roman. In data de 17 mai, Universitatea omagiaza personalitatea compozitorului Stanisław Wisłocki, printr-o conferinta, un concert si o expozitie de fotografie. Toate cele trei contexte vor cuprinde o componenta enesciana.

Stanisław Wisłocki, unul dintre importantii compozitori polonezi, multi ani rector al Universitatii Nationale de Muzica „Fryderyk Chopin" de la Varsovia, a fost elev al lui George Enescu, petrecandu-si o buna bucata de vreme la Bucuresti, sub indrumarea maestrului. Wisłocki si-a inceput cariera in Romania, ca pianist si dirijor. Intors la Varsovia, in 1945, a infiintat si dirijat mari orchestre, printre care cea a Filarmonicii din Poznań. A fost ani indelungati dirijorul Filarmonicii varsoviene si a prestigioasei orchestre NOSPR din Katowice.

Vezi si Evenimente culturale inedite la Ateneul Tatarasi

Prin evenimentele planuite la Varsovia, dorim sa readucem in constiinta publicului polonez atat personalitatea celor doi muzicieni, cat si o fila mai putin cunoscuta din istoria relatiilor romano-polone, in acest caz in dimensiunea ei muzicala. Totodata, urmarim promovarea Concursului International „George Enescu" din 2016, dar si a editiei Festivalului din 2017.

Invitatul ICR Varsovia la manifestarile amintite va fi violonista poloneza Michalina Radzińska, absolventa a Universitatii de Muzica din Bydgoszcz, muzician preocupat de creatia lui George Enescu, despre care in prezent isi scrie teza de doctorat. D-na Radzińska interpreteaza frecvent lucrari enesciene, promovand constant muzica marelui compozitor roman in Polonia.

In cadrul conferintei din 17 mai, d-na Radzińska va sustine prelegerea cu titlul George Enescu si personalitatea sa artistica, menita sa largeasca aria de cunoastere a vietii si operei lui Enescu in Polonia, inraurirea si aportul avute asupra formarii lui Wisłocki, de asemenea sa puna in discutie contributia celor doi muzicieni, roman si polonez, la istoria universala a muzicii. In concertul care va inchide suita de evenimente, d-na Radzińska va interpreta, alaturi de pianista Viola Łukaszewska, trei lucrari enesciene: Aria (1909), Balada (1895), Andantino malinconico (1951).

Pe parcursul evenimentului vor fi distribuite materiale de promovare a Concursului International „George Enescu” 2016, precum si o brosura de prezentare a vietii si operei lui George Enescu, in limba polona.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suita evenimente varsovia george enescu bucuresti dirijor nospr
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2111 (s) | 23 queries | Mysql time :0.050651 (s)