News Flash:

Gheorghe Duca, domnitorul inlaturat prin puterea blestemelor

20 Aprilie 2015
1090 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru ca nimic omenesc nu-l putea opri din lacomia sa, singurul mijloc pe care l-au gasit moldovenii sa-l opreasca din nebunia sa dupa averi a fost blestemul. Gheorghe Duca, domn al Moldovei de trei ori in perioadele septembrie 1665 - mai 1666, noiembrie 1668 - 10 august 1672 si noiembrie 1678 - 25 decembrie 1683, si-a atras blestemul tarii pentru lacomia sa de nestavilit. Blestemul era o practica des intalnita in acele vremuri, singurele care, desi evocau fortele supranaturale, puteau readuce ordine pe pamant. Daca Sfantul Nifon a fost chemat de catre domnitorul Radu cel Mare sa pastoreasca Tara Romaneasca, insa nu si-a putut duce sarcina pana la final deoarece a urmat calea legilor drepte, in scrisoarea sa catre domnitor a lasat sa se intrevada ce pericol va pandi tara. Aceasta functiona ca un fel de premonitie a unui viitor in becisnicie. In schimb, in alte raporturi, pentru ca legea nu putea functiona, erau adesea aruncate blestemele. Acestea faceau ordine, acestea, abia, trezeau la buna conduita, prin frica, a oamenilor.

Vezi si Grigore Callimachi, domn al Moldovei


Nesatulul


Considerat o mare pacoste a Tarii Moldovei deoarece era cel mai inventiv domnitor pentru a impune tot felul de dari si de impozite pe seama omului de rand, Gheorghe Duca ajunge, indeosebi in a treia sa domnie, intruparea raului. Cronicarul vremii, Nicolae Costin, constata ca se poate vorbi de boala numita "suparul Ducai-Voda". Nicolae Costin il arata pe Duca-Voda ca "se desfranase si i se largise matele spre luat si scarsca cu dintii si isi largia matele". Ba chiar, vedea domnitorul ca pe un monstru caruia gatul ii era asemenea unei groape fara fund. "Ei, saracii de mare lipsa ce aveau asupra, multi si-au lasat femeile si copiii si casele, de groadza mare si fugeau in lume; el prindea pre vecini de aproape sau pre femeile lor de le tinea in grosuri pre unele cate un an si mai bine dintre care multe au murit de foame altele de prunc...", nota Nicolae Costin in cronica sa despre Gheorghe Duca. Alaturi de consoarta sa, Duca-Voda a fost hraparet si expoliator cu bietii supusi, iar "atatea tiranii cumplite" a bantuit si secatuit intreaga Moldova. Oamenii acelor vremi au blestemat aceste personagii si au avertizat pe altii tentati in a mai avea asemenea atitudini despotice, asa cum a si fost supranumit acest Domnitor. Vremurile au pustiit viata moldovenilor si i-au invrajbit pana si pe vecinii acestei provincii. Un adevarat stol de lacuste devastatoare pot fi denumite "hraparetele" apucaturi fiscale ale Domnului Despot-Voda.

Vezi si Stefanita Lupu, domn al Moldovei

Pribegiile si fuga sunt caile gasite de oameni in incercarea de a pleca din fata urgiei banesti declansate de Despot. Dar finalul nu a intarziat caci, blestemat, domnitorul a sfarsit in chinuri. "La luna lui martie in 24 de zile, intr-o marti sara spre miercuri catre Blagovestenie, la al treile ceas de noapte, l-au lovit pe palidz, adeca cataroi, si dupa acea lovitura au mai trait inca o saptamana... Si spun medicii ca au gasit in herea lui 27 de petre rosii, asa de late si de groase...Deci asa plateste aceasta lume celora ce vor sa o cuprinda cu toate desfatarile si cu averile si cu stapanirile ei", a scris Nicolae Costin in Letopisetul Tarii Moldovei de la Stefan sin Vasile Voda, de unde este parasit de Miron Costin Logofatul, de pre izvoadele lui Vasile Damian ce au fost Treti-Logofat, a lui Tudosie Dubau Logofatul si altora.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lacomia moldovenii gheorghe duca domn moldovei tara romaneasca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2440 (s) | 23 queries | Mysql time :0.073195 (s)