News Flash:

Gheorghe Manu, fizicianul

12 Decembrie 2014
2064 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Manu
Gheorghe Manu (alternativ George Manu sau Georges Mano; n. 13 februarie 1903, Bucuresti – d. 12 aprilie 1961, Aiud) a fost un fizician roman si o figura deosebita in miscarea nationala de rezistenta de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Cercetarile asupra absorbtiei radiatiei alfa in materie intreprinse de Gheorghe Manu la Institut du Radium cuprind determinari experimentale foarte precise si interpretarea lor teoretica in cadrul modelelor existente. Rezultatele au fost publicate in Comptes rendus de l’Académie des sciences (1932-33) si au constituit substanta tezei sale de doctorat, intitulata Cercetari asupra absorbtiei razelor alfa (Recherches sur l'absorption des rayons α), publicata in Annales de physique (1934). Era, in vremea aceea, cea mai completa investigatie a interactiei radiatiei alfa cu materia, ea insasi un subiect nou si actual, si a fost citata extensiv.

Vezi si Stubbins Ffirth si momentul sau de nebunie


Cercetari experimentale de fizica nucleara erau imposibil de realizat la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, unde lipsea cu totul infrastructura necesara. A continuat sa publice (1937-1940) lucrari de analiza a unor date experimentale proprii anterioare si din literatura, dezvoltand latura teoretica, in dialog de idei cu prietenul Serban Titeica, asistent suplinitor la Politehnica.

Vezi si Descoperirea UIMITOARE a lui Nikola Tesla


La Facultatea de Stiinte nu existau nici macar cursuri de fizica atomica sau fizica nucleara; iar Manu, ca simplu asistent la Catedra de Fizica Moleculara, Acustica si Optica, nu putea tine decat seminarii sau lucrari practice cu studentii. Cum cursul predat de Eugen Badarau includea un semestru de spectroscopie, Gheorghe Manu, ajutat de Radu Grigorovici, a amenajat intr-o incapere din subsol un modest laborator de fizica atomica pentru studenti – o noutate.

In schimb, a tinut numeroase prelegeri si comunicari la Societatea Romana de Fizica, al carei secretar a fost (1936-1945). Subiectele, alese din domeniul fizicii nucleare, erau de mare actualitate si noi pentru auditoriu: transmutari prin raze α si neutronul, transmutari prin particule accelerate, pozitroni, radioelemente artificiale, structura si stabilitatea nucleului, date noi despre razele cosmice, despre parcursul particulelor de transmutare, transmutarea uraniului si toriului, momente nucleare...

In 1940 publica volumul I ( despre isotopi, momente nucleare, radioactivitate) al monografiei Fizica nucleara proiectata in trei volume. Aceasta lucrare a fost primul tratat de fizica nucleara din Romania. Nu a reusit sa mai scrie volumul II (despre transmutari nucleare) si volumul III (despre teoria nucleului).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gheorghe manu fizician roman cercetarile radiatiei fizica atomica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012762 (s)