News Flash:

Gheorghe Munteanu Murgoci, unul din fondatorii "Institutului de Studii Sud Est Europene" din Bucuresti

22 August 2014
1072 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Munteanu Murgoci
Profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci s-a nascut la Macin, ca fiu al ciobanului Radu Manolache din Murgoci. Numele de Munteanu este dat de invatatorul sau, la care geologul adauga pe cel de Murgoci, dupa numele unui munte in care tatal sau isi tinea turma. Defapt, dupa propriile relatari, nasterea (inregistrata la Macin) ar fi avut loc in caruta, in timpul transhumantei, undeva pe drumul dintre muntii Buzaului si baltile Dunarii, parintii sai fiind originari din Bisoca.

Urmeaza scoala primara in localitatea natala, iar studiile liceale la liceul real "Nicolae Balcescu" din Braila.In 1892, sustine bacalaureatul si se inscrie la Facultatea de stiinte a Universitatii din Bucuresti, la sectiile de matematica si stiinte fizico-chimice. In timpul studentiei impreuna cu profesorul Ludovic Mrazec face cercetari geologice si petrografice in regiunea Dobrogei si a Carpatilor Meridionali. Dupa terminarea studiilor universitare, pleaca la specializare in Austria si apoi in Germania. Teza sa de doctorat (1900), tratand probleme de petrografie, este distinsa cu mentiunea "Magna cum laude" a Universitatii din Munchen.

Vezi si Activitatea stiintifica a lui Paul Dirac


In 1903, Gheorghe Munteanu Murgoci devine primul docent universitar din Romania in mineralogie), in lucrarea sa tratand problema chihlimbarului romanesc. Face calatorii de studiu in Anglia, America, Rusia si California. Din 1908 activeaza ca profesor de mineralogie si geologie la "Scoala nationala de poduri si sosele " din Bucuresti, iar cand aceasta se transforma in "Scoala Politehnica" ii este incredintata catreda de mineralogie (1920). Din 1923, este presedinte al Comisiei Internationale de Cartografie a Solului.

Vezi si 
Victor Babes, autorul primului tratat de bacteriologie din lume

Creatia
sa stiintifica cuprinde pe de o parte studiile sale de geologie-mineralogie-petrografie, iar pe de alta parte studiile sale asupra solurilor din Romania. A realizat studii asupra Dobrogei, Carpatilor Meridionali, Masivului Parang, Muntilor Lotrului. A descoperit lotritul - inscriind in geologie un nou mineral.[3]. In legatura cu studiile sale petrografice, mineralogice si tectonice, mare importanta o prezinta cercetarile sale privind bogatiile subsolului romanesc, fiind cel dintai care a precizat conditiile de zacamant ale petrolului din Oltenia.

Gheorghe M. Murgoci a fost intemeietorul scolii romanesti de pedologie, in 1909 prezentand prima schita de harta agrogeologica a tarii la scara 1: 2500000, unde repartitia principalelor tipuri de sol apare cu o deosebita claritate. A descoperit noi minerale si zacaminte de substante minerale utile si a elaborat teorii intrate in patrimoniul stiintei mondiale.

In anul 1913, intr-o sedinta a “Asociatiei Sportive” (Federatia Societatilor Sportive din Romania - FSSR), profesorul Gheorghe M. Murgoci a facut prima comunicare asupra cercetasiei. Impreuna cu un grup de profesori, ofiteri, ziaristi, oameni de litere si politicieni a ajutat la pornirea miscarii de cercetasi din Romania si la dezvoltarea organizatiei Cercetasii Romaniei.

In anul 1923, cand consacrarea lui Murgoci era universal recunoscuta Academia Romana il alege printre membrii sai corespondenti, iar 1924 a fost ales ca membru de onoare al Comitetului Asociatiei Internationale a stiintei solului si director al Hartii pedologice a Europei. In 1925 moare prematur, in plina putere a creatiei, la numai 53 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

macin radu manolache dunarii nicolae balcescu anglia america rusia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1678 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013858 (s)