News Flash:

Gheorghe Sincai, reprezentant de seama al culturii romane

3 Septembrie 2013
2524 Vizualizari | 0 Comentarii
La 28 februarie 1754 s-a nascut Gheorghe Sincai, (la Raciu de Campie, azi Sincai, judetul Mures), a fost un istoric, filolog, traducator si scriitor roman, reprezentant al Scolii Ardelene.
Familia Sincai se tragea din satul fagarasan Sinca Veche, din judetul Brasov.
A studiat in limba maghiara in Colegiul Reformat din Targu Mures, apoi la Cluj, Bistrita, Blaj, Viena si la Colegiul Urban Pontifical „De Propaganda Fide” de la Roma, in ultimele doua orase impreuna cu Samuil Micu, nepotul episcopului Inocentiu Micu-Klein. Ca director al invatamantului greco-catolic din Transilvania a adus o contributie fundamentala in actiunea de raspandire a culturii in mediul rural. A elaborat alaturi de Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane: Elementa linguae daco-romanae sive valachicae (Viena, 1780).
S-a dovedit un poliglot, insusindu-si temeinic: greaca, latina, maghiara, germana, italiana si franceza. Informatia si cultura i-au permis ocuparea functiei de bibliotecar al Colegiului de Propaganda Fide din Roma, avand permisiunea de a cerceta orice fel de documente. In Italia, precum si in Ungaria si la Viena, pe atunci capitala Sfantului Imperiu Roman, a cercetat bibliotecile, copiind si transcriind cu exactitate orice referire la istoria romanilor.
A depus o munca asidua de luminare a maselor, dedicandu-se carierei didactice si contribuind la intemeierea unui numar impresionant de scoli confesionale greco-catolice (in numar de peste 300). In anul 1784 a fost numit director general al scolilor romanesti unite din intreaga Transilvanie.
In scopuri didactice, a tradus si a elaborat manualele fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica si Catehismul, adaptand sau creand terminologia necesara intelegerii acestora de catre elevi.
In 1811 a publicat lucrarea istorica, scrisa sub forma analelor, intitulata amplu: Hronica romanilor si a mai multor neamuri in cat au fost ele amestecate cu romanii, cat lucrurile, intamplarile si faptele unora fata de ale altora nu se pot scrie pre inteles, din mai multe mii de autori, in cursul a treizeci si patru de ani culese.
Gheorghe Sincai s-a stins din viata la 2 noiembrie 1816.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gheorghe sincai istoric filolog traducator scriitor roman
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1641 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018414 (s)