News Flash:

Gheorghe Wassilko de Serecki, maresal al Ducatului Bucovinei

2 Februarie 2015
873 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Wassilko a crescut la castelul Berhomet, unde primele lectii scolare i-au fost predate de catre profesori privati. Dupa absolvirea studiilor secundare partial la Liceul German din Cernauti (k.k. Ober-Gymnasium in Czernowitz), partial la Academia Tereziana din Viena, cu diploma de bacalaureat in 1883, a studiat la Facultatea de Drept si la Facultatea de Ecomomie a Universitatii din Viena si Cernauti.

Ca student a fost membru al fraternitatii studentesti „Danubia”, dar a stat si in stransa legatura cu asociatia liberala „Romania Juna”. Au ramas memorabile balurile romanilor din Viena, organizate de Gheorghe Wassilko, care era adesea presedintele comitetului. Atunci cand Printul Rudolf al Austriei a participat la unul din aceste baluri, i-a laudat capacitatea de organizare, intr-un mod care nu a trecut neobservat in epoca.

In anul 1885 a inceput in cadrul noii societati politice romane a intelectualilor tineri sub conducerea lui George Popovici impreuna cu Constantin Isopescul, Florea Lupul, Teodor V. Stefanelli, Constantin Morariu, nepot de frate al mitropolitului Silvestru Morariu-Andrievici, Iancu Flondor si altii, o lupta impotriva aripii conservatoare a mosierilor mari. Tanarul student s-a alaturat acestor oameni cu entuziasm. Dupa afacerea in jurul presedintelui tarii Anton Graf Pace von Friedenberg 1892 in cele din urma "tinerii" au fost de acord cu conservatorii si au fondat clubul politic, Concordia. In anul 1898 Gheorghe a fost co-fondator al ziarul "Gazeta Bucovinei", purtator de cuvant politic al partidului.

Vezi si Emmanuel Grouchy de Robertot, al doilea marchiz de Grouchy


Baronul a devenit deputat al Dietei Bucovinei si ales la 8 martie 1895 in Consiliului imperial (Reichsrat), ca succesor al baronului Victor de Starcea (pana in 1904). In acest timp, el s-a alaturat clubului lui Hohenwart. Apoi a fondat la Viena, alaturi de George Popovici, baronul Alexandru de Hurmuzachi si alti parlamentari romani Clubul Parlamentar Roman in cadrul Consiliului Imperial, in care a fost vice-presedinte. Guvernul de la Viena a avut nevoie de voturile lor pentru a dobandi majoritatea necesara adoptarii diverselor propuneri legislative. Astfel au obtinut unele beneficii, de exemplu crearea unui numar de clase paralele romanesti la Gimnaziul german din Cernauti si altele. De asemenea Wassilko a luptat cu tarie impotriva persecutiei romanilor din Transilvania.

Vezi si Generalul francez Louis Nicolas Davout in timpul celor "o suta de zile"


La 10 iunie 1904 a fost numit membru permanent, mai tarziu (1907) membru ereditar al Camerei Superioare a Imperiului Austriac si la 14 septembrie 1904 imparatul Franz Joseph al Austriei l-a desemnat capitan (maresal) al Ducatului Bucocvinei, un post pe care l-a detinut pana in iulie 1911.Contele a fost decorat intre altele cu "Ordinul Imperial Leopold" de cavaler, apoi cu Marea cruce al "Ordinului imparatului Franz Josef" de imparatul Franz Joseph al Austriei si cu Marea cruce al Ordinului "Steaua Romaniei" prin regele Carol I al Romaniei.

Dupa unirea Bucovinei cu Romania, Wassilko a fost ales cu mare majoritate in 1919 si 1922, deputat in Parlamentul Roman, in care a detinut functia de vicepresedinte al senatului. Gheorghe a fost atat inainte, cat si dupa razboi, un mare sprijinitor a societatii culturale Junimea, al carei presedinte de onoare a si fost.

Dupa ce Gheorghe Wassilko si fratii sai Stefan, Alexandru si Victor au fost deja onorati la 19 decembrie 1905 cu titlul de camarari imperiali au mai fost ridicati la rangul de conti prin rezolutia prea inalta al imparatului Carol I al Austriei, la 29 august 1918, in Eckartsau (diploma din 19 octombrie la Viena), datorita loialitatii lor fata de stat si sacrificiile lor personale. Familia Wassilko de Serecki a fost singura familie de provenienta romana, care a purtat acest tilu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gheorghe wassilko lectii scolare liceul german cernauti viena
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2419 (s) | 23 queries | Mysql time :0.081884 (s)