News Flash:

Gian Lorenzo Bernini, unul din cei mai mari artisti ai barocului

7 Decembrie 2015
1026 Vizualizari | 0 Comentarii
Gian Lorenzo Bernini 1
Gian Lorenzo Bernini a fost printre cei mai mari artisti ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, desi a avut lucrari semnificative si in domeniul architecturii, picturii si poeziei. S-a nascut in anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini. In 1605 familia lui s-a mutat la Roma. In copilarie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai putin talentatului sau tata. A fost considerat unul dintre cei mai importanti artisti ai barocului. Mare architect si sculptor, activitatea lui Bernini este legata de actiunea papilor din secolul al XVII–lea.

Capodopera sa este Piata Sfantului Petru din Roma, delimitata de o colonada gigantica formata din 284 de coloane, desfasurate pe patru randuri, cu 140 de statui. Solutia gasita de Bernini uimeste si astazi: cele doua brate ale colonadei strang la pieptul Bisericii catolice, reprezentata de catedrala, credinciosii aflati in piata. Ca sculptor, Bernini poate fi incadrat barocului prin compozitiile sale ce redau miscarea si prin preferinta pentru policromie. Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combina marmura rosie, verde si alba, in care Bernini a sculptat figure reale si alegorice, cu bronzul aurit. Personajele sunt dispuse scenografic si intreaga compozitie sugereaza miscarea.

Vezi si Benvenuto Cellini, un renumit reprezentant al manierismului italian

Gian Lorenzo Bernini a construit doua clopotnite, care au trecut in istorie drept "Urechile de magar ale lui Bernini". La terminarea reparatiilor, acelasi papa a ordonat sa fie demontat plafonul din bronz din pridvorul Pantheonului, care de atunci ofera privirii scheletul si grinzile acoperisului. Bronzul, inclusiv cuiele, au fost reutilizate la turnarea coloanelor baldachinului din altarul Domului San Pietro din Vatican si a tunurilor noi pentru artilerie de pe zidurile Castelului Sant'Angelo. La 7 iulie 1894, in prezenta unei delegatii a guvernului, comisia arheologica italiana doboara "Urechile lui Bernini", Pantheonul revenind la splendoarea sa anterioara, pe care o putem admira astazi.

Nu trebuie uitate nici interventiile sale din Piazza Barberini in Roma, unde a pus sa fie construite doua fantani (a Tritonului si a Albinelor) si Palatul Barberini.

Bernini a murit la 28 noiembrie 1680 si a fost ingropat in Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, dupa ce a stat in serviciul a opt papi. A fost unul dintre cei mai de seama artisti ai epocii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

artisti barocului sculptor picturii poeziei pietro bernini capodopera
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1798 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013823 (s)