News Flash:

Grigore Lese si Artur Sahnazarian concerteaza, pe 23 aprilie, la Sala Radio din Bucuresti

17 Aprilie 2015
663 Vizualizari | 0 Comentarii
Grigore Lese si Artur Sahnazarian vor sustine concertul "De la Ararat la Carpati" pe 23 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucuresti, unde publicul va fi martorul unei "intalniri" intre muzica traditionala a doua culturi - cea romaneasca si cea armeana.

 Evenimentul este prezentat de Uniunea Armenilor din Romania si Ambasada Republicii Armenia, in parteneriat cu Radio Romania, si este dedicat marelui compozitor armean Komitas (1869 - 1935), muzician-folclorist si intemeietorul scolii nationale armene de compozitie. Pe 24 aprilie 1915, la inceputul genocidului armenilor, alaturi de alti intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci si deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin interventia misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Invitati din Romania si din Armenia ii vor acompania pe cei doi muzicieni si vor interpreta piese specifice celor doua culturi, cea romana si cea armeana, la instrumente traditionale, precum si vocal: Taraful din Babiciu - Razvan Rosu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier pacuraresc), Petre si Petrica Zele (cetera, braci si tapurituri) si Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solista), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).

Vezi si Flautistul Filarmonicii din Viena concerteaza pentru prima data la Sibiu

Un repertoriu bogat va purta publicul prin traditiile si obiceiurile celor doua culturi. Astfel, spectatorii vor asculta muzica traditionala armeneasca - dansuri rituale, cantece de dragoste, obiceiuri de nunta, cantece de dans, cantece de gluma, de sarbatoare si pelerinaj -, dar si muzica bisericeasca armeana. In acest dialog intercultural, Grigore Lese alaturi de invitatii sai vor "raspunde" cu hori de dor si dragoste, cantece religioase, momente de improvizatie.

Vezi si Dianne Reeves si Guillaume Perret, la festivalul JazzTM 2015 de la Timisoara

"Voi aduce o frantura de Romanie, de la muzici stravechi din Oas, in structuri arhetipale, pana la muzica de taraf din Oltenia, cu influente urbane. Nu vor lipsi zacalile din fluiere pacuraresti si tulnic, din Apuseni, Lapus si nordul Bucovinei, hori in glasuri guturale si adancate, tapurituri si semnale uitate de lume", a declarat Grigore Lese despre evenimentul de la Sala Radio.

Grigore Lese propune o alta abordare a folclorului, prin intoarcerea la arhetip. Grigore Lese a sustinut concerte la cele mai importante manifestari culturale, precum Festivalul "Vocile Lumii" - Bloomington, Smithsonian Folklive Festival - Washington, Festivalul Montmartre - Paris, Fest Der Kontinente - Berlin, Zilele Culturii Romane - Madrid, Olimpiada Culturala de la Atena, Festivalul Tarilor Europei de Est - Montreal, Francophonie Métissée - Paris, Culturescapes - Basel, Festivalul "Miguel Bernal Himenez" - Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Bancii Centrale Europene - Frankfurt, Balkan Trafic Festival - Bruxelles, Expozitiile Mondiale de la Aichi - Japonia, Shanghai - China si Yeosu - Coreea de Sud. A concertat in catedrale si prestigioase sali de concert din Suedia, Elvetia, Belgia, Austria, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Cipru, Olanda, Franta, Rusia, Japonia, China, Statele Unite ale Americii. In Rusia a primit premiul "Cavalerul de Argint" pentru interpretarea din piesa "Mesterul Manole", la Festivalul International de Teatru "Cavalerul de Aur", desfasurat la Teatrul Taganka din Moscova in 2011.

Profesor de etnomuzicologie al Universitatii din Bucuresti, realizator de film documentar etno-antropologic pentru Televiziunea Romana, Grigore Lese este primul muzician din Romania care a adus alaturi de el in scena artisti traditionali din toata lumea, cautand filonul comun al muzicilor stravechi.

Artur Sahnazarian a absolvit Facultatea de compozitie, dirijat si muzicologie a Conservatorului de Stat din Erevan. A cules un numar mare de materiale de folclor, fiind un activ ambasador al muzicii si culturii armene, si este apreciat ca unul dintre cei mai buni cunoscatori ai vietii si activitatii lui Komitas. Cu sprijinul Cultural Renaissance si prin contributia mai multor artisti, a inregistrat partituri de valoare ale muzicii monodice populare si bisericesti din Armenia (350 de cantece populare, 80 de melodii instrumentale, 80 de cantece bisericesti) si a sustinut concerte-prelegeri in Romania, Ungaria, SUA, Franta, Germania, Danemarca si Norvegia.

Printre compozitiile sale muzicale se regasesc aranjamente muzicale pentru voce, poemul muzical pentru voce "Zanghi", compozitii pentru pian si voce, cantata pe motive medievale armenesti, ritualul precrestin Navasard pentru orchestra si voce, lucrari pentru pian, muzica corala pe motivele poemul lui Grigor Narekatsi, opera-balet "David din Sasun", diverse compozitii pentru cor. Membru in comitetul director al Uniunii Compozitorilor din Armenia, artistul a fost, de asemenea, presedinte al juriului pentru numeroase festivaluri si concursuri si a organizat diferite concerte si spectacole muzicale.

Biletele pentru concertul de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", in magazinele Germanos si la casa de bilete a Salii Radio.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grigore lese artur sahnazarian concertul sala radio bucuresti romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1754 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013959 (s)