News Flash:

Grigore Martes, comandantul Marinei Militare Romane intre anii 1963-1973

22 Iulie 2014
2021 Vizualizari | 0 Comentarii
Grigore Martes s-a nascut la data de 23 aprilie 1914 in orasul Targu Ocna (judetul Bacau). Dupa absolvirea Liceului Militar Ferdinand I din Chisinau, a urmat un an de studii la Soala Politehnica Bucuresti. Renunta la studiile de inginerie din motive financiare si se inscrie in anul 1935 la Scoala de Ofiteri de Marina din Constanta, devenind ofiter de marina in 1937.
Fiind atras de inginerie, efectueaza in anul 1940 cursuri pregatitoare pentru admiterea la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde va deveni student in toamna anului urmator. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, a servit la bordul navelor militare pe mare (1941 – 1943) si la navele de pe Dunare in 1944. In acest an este luat prizonier de razboi, fiind dus in URSS. Revenit in tara in anul 1945, reia cursurile Politehnicii bucurestene, obtinand diploma de inginer de drumuri si poduri.

Vezi si Mihai Aron, comandantul Marinei Militare Romane intre 30 decembrie 1989 si 12 aprilie  
Dupa absolvirea facultatii, a activat pe monitorul „Bucovina” din cadrul Flotilei Fluviale Galati, apoi comandant de pluton la Depozitele Marinei de la Constanta, imbarcat pe canoniera „Lepri”, ajutor cu navigatia si transmisiunile pe canoniera „Dumitrescu” si transmisionist la bordul distrugatorului „Regina Maria”.


Vezi si Eugeniu Rosca, comandant al Marinei Militare Romane (1940-1942) 
Ulterior a fost numit in functia de ofiter cu navigatia si transmisiunile, respectiv ofiter secund la bordul navei-baza "Constanta". A avansat pe scara ierarhica a Marinei Militare Romane, devenind comandant secund al E.C.P., sef birou in cadrul Serviciului Educatie la C.M.M., seful Directiei Politice din C.M.M., loctiitor politic al Directiei Constructii si Fabricatii din cadrul C.M.M., loctiitor politic al Directiei Constructii Inzestrare din C.M.M., seful Directiei Constructii Inzestrare, seful Sectiei Tehnice Constructii si Reparatii Navale din cadrul Directiei Inzestrarii Materiale a M.F.A., loctiitor al Sefului Directiei Tehnice Comenzi si Fabricatii pentru probleme tehnice, loctiitor al comandantului F.M.M., cu sediul in Mangalia.

Vezi si Amiralul roman Mihail Nicolae 
Intre anii 1957-1959, comandor ing. Grigore Martes a fost comandant al Academiei Tehnice Militare. A realizat mai multe inovatii, care au avut rolul de a imbunatati din punct de vedere tehnic navele. De asemenea, a publicat o serie de lucrari in domeniul ciberneticii aplicate in marina.
La data de 29 noiembrie 1963, viceamiralul ing. Grigore Martes a fost numit in functia de comandant al Marinei Militare Romane. In paralel, a fost si deputat in Marea Adunare Nationala. El a semnat la Bucuresti, impreuna cu amiralul rus Serafim Evghenievici Ciursin, comandantul Flotei URSS din Marea Neagra, „Conventia intre guvernele R.S. Romania si URSS, asupra dislocarii temporare si reciproce a unei parti din fortele maritime militare in marea teritoriala, in porturile si bazele maritime militare din Marea Neagra si pe Dunare, precum si pe aerodromurile Partilor contractante, daca acest lucru va fi impus de situatie”, care a fost aprobata de catre partea romana prin Hotararea Consiliului de Ministri nr.2913 din 1 decembrie 1967. 
Viceamiralul Grigore Martes a detinut functia de comandant al Marinei Militare Romane pana la data de 4 iulie 1973, cand a incetat din viata. In momentul inmormantariii sale, la toate vapoarele militare au sunat sirenele.
In prezent, Grupul Scolar de Marina "Alexandru Ioan Cuza" din Constanta organizeaza anual concursul de matematica "Viceamiral Grigore Martes".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grigore martes targu ocna bacau chisinau constanta marina inginer urss
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2681 (s) | 23 queries | Mysql time :0.109896 (s)