News Flash:

Guvernul declasifica documente privind activitatea sistemului penitenciar din perioada 1957-1962

4 Mai 2015
425 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul a declasificat, printr-o Hotarare, mai multe documente din perioada 1957-1962, aflate in arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Documentele care fac obiectul actului normativ sunt:
•    Ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Populare Romine nr. 108 din 12 octombrie 1957, clasificat „Strict secret” si care se refera la „masuri pentru separatiunea detinutilor”;
•    Instructiunile nr. 320 din 20 decembrie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3820 din 20 decembrie 1961 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Secret” si care se refera al „aplicarea normelor de hrana pentru minori”;
•    Instructiunile nr. 200 din 25 aprilie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3500 din 25 aprilie 1961 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret” si care se refera al „aplicarea normelor de echipament si gospodarie pentru minori si detinuti”;
•    Regulamentul privitor la aplicarea regimului in locurile de detinere, aprobat prin Ordinul nr. 4045 din 20 noiembrie 1962 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”;
•    Se declasifica partial Capitolul I, art. 1-29, si capitolele X-XI, art. 129-192, din Regulamentul privitor la organizarea pazei interioare si exterioare a locurilor de detinere, aprobat prin Ordinul nr. 4044 din 20 noiembrie 1962 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat „Strict secret”.

Vezi si Marturii din cumplitele inchisori comuniste

Declasificarea informatiilor care fac obiectul actului normativ adoptat de Guvern este necesara atat solutionarii unor eventuale cauze aflate pe rolul instantelor de judecata, cat si pentru respectarea prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public. Hotararea de Guvern elimina, astfel, restrictii specifice statului comunist privind accesul la informatii de interes pentru cetatenii statului roman.
Documentele in cauza au fost identificate in arhivele Administratiei Nationale a Penitenciarelor si supuse evaluarii in cadrul unei comisii de specialitate.

In perioada 1945-1964 sistemul penitenciar din Romania a fost dezvoltat in mod accelerat de catre regimul comunist proaspat instalat, numarul unitatilor de detentie crescand si diversificandu-se. Informatiile in cauza au fost clasificate conform legislatiei din acea perioada care prevedea, la modul general, ca acestea sa intre in clasa secretelor de stat.

Potrivit Legii nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare si a Standardelor nationale de protectie, aprobate prin HG nr. 585/2002, in Romania a fost definita notiunea declasificarii informatiilor. Conform acestor acte normative, informatiile continute in documentele propuse acum spre declasificare nu se regasesc in listele actuale cu categoriile de informatii clasificate emise sau detinute de Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate.

Declasificarea informatiilor este o aliniere fireasca a reglementarilor la realitatile politice, sociale si legislative din prezent. Declasificarea se va face, potrivit legii, dupa publicarea prezentului act normativ in Monitorul Oficial.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul declasificat documente perioada strict secret statului roman
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2185 (s) | 34 queries | Mysql time :0.073791 (s)