News Flash:

„Hameiosul”, situl arheologic de interes national din Raducaneni

10 August 2017
807 Vizualizari | 0 Comentarii
hameiosu
Raducaneni (in maghiara Radukanén) este o localitate in judetul Iasi, Moldova, Romania, formata din satele Bohotin, Isaiia, Raducaneni (resedinta) si Rosu.

In comuna Raducaneni se afla situl arheologic de interes national de la „Hameiosul”, aflat la 1 km sud-est de satul Raducaneni, sit in care s-au descoperit asezari din perioada Latène (cultura geto-dacica) si din secolele al XI-lea–al XII-lea (Evul Mediu Timpuriu).

Vezi si Arheologii romanii faceau sapaturi de rutina cand au dat peste un loc MITIC

In rest, alte trei obiective din comuna sunt incluse in lista monumentelor istorice din judetul Iasi ca monumente de interes local. Inca unul dintre ele este un alt sit arheologic, aflat „la Cireada”, la 200 m vest-sud-vest de acelasi sat Raducaneni. Aici s-au gasit asezari din eneolitic (cultura Cucuteni), Epoca Bronzului tarziu (cultura Noua), perioada Latène (cultura geto-dacica), secolele al III-lea–al II-lea i.e.n., si secolul al IV-lea e.n. (epoa daco-romana). Celelalte doua sunt clasificate ca monumente de arhitectura: biserica „Sfantul Nicolae” (1842–1845) din satul Bohotin, si casa Roset-Catargiu (secolul al XIX-lea) de la Raducaneni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

raducaneni iasi moldova romania bohotin isaiia rosu hameiosul obiective
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021214 (s)