News Flash:

Hans Christian Ørsted si electromagnetismul

9 Februarie 2015
2276 Vizualizari | 0 Comentarii
Hans Christian Ørsted (n. 14 august 1777, d. 9 martie 1851) a fost un fizician si chimist danez, care a influentat filosofia post-kantiana si progresul stiintei in secolul al XIX-lea. Este cunoscut pentru descoperirea relatiei dintre electricitate si magnetism cunoscuta ca electromagnetism.

Prima legatura intre magnetism si electricitate este facuta in 1820. Pe cand se pregatea pentru o conferinta pe care urma sa o tina, a descoperit ca acul magnetic al busolei devia de la nordul magnetic ori de cate ori actiona intrerupatorul unui circuit electric alimentat de la o pila voltaica.

Vezi si Contributiile aduse in domeniul fizicii de catre André-Marie Ampère

Intamplarea l-a convins despre faptul ca in jurul unui fir prin care trece curent electric se creeaza un camp magnetic care se propaga uniform in toate directiile. Astfel a ajuns la concluzia ca exista o legatura intre electricitate si magnetism. (Nota: totusi, primul care a semnalat efectul campului eletrostatic din jurul unei pile voltaice asupra unui ac magnetic a fost Gian Domenico Romagnosi in 1802. Articolul lui, dintr-un ziar italian, nu a fost luat in seama la vremea aceea.) Initial Ørsted nu a putut da o explicatie satisfacatoare fenomenului si nici nu a incercat sa il prezinte sub forma matematica. Dupa trei luni si-a intensificat cercetarile. Ulterior a scris despre campul magnetic pe care il produce trecerea curentului electric printr-un conductor.

Vezi si Wilhelm Conrad Röntgen si "raditatiile X"

In 1820 publica lucrarea, in limba latina, denumita Experimente referitoare la efectul curentului electric asupra acului magnetic, in care reunea toate rezultatele experimentelor sale si care au dus la descoperirea actiunii magnetice a curentului electric si, prin aceasta, la descoperirea electromagnetismului. Aceasta descoperire i-a impulsionat pe Georg Simon Ohm, André-Marie Ampère si Michael Faraday in realizarea marilor lor descoperiri si a adus in fizica un nou domeniu de cercetare—studiul fenomenelor electromagnetice.

Pe baza descoperirii lui Hans Christian Oersted, Schweiger si Poggendorf au realizat instrumente pentru masurarea curentului electric.

Aceasta descoperire a lui Ørsted a reprezentat un pas major catre conceptul unificat despre energie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fizician chimist danez filosofia post-kantiana electromagnetism
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2435 (s) | 23 queries | Mysql time :0.088524 (s)